Quantcast

Teemu Suniselle avautui unelmatilaisuus täysin puskista – ”En olisi vielä viime viikolla uskonut”

Teemu Suninen
Teemu Suninen. Kuva: M-Sport Ford
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hiljattain M-Sport Fordin WRC-tiimin kanssa yhteistyönsä purkaneen Teemu Sunisen ralliuralla puhaltaa uudet tuulet. 

Parin viikon päästä ajettavassa Suomen MM-rallissa Suninen kilpailee Printsportin Volkswagen Polo R5:lla, mutta sen jälkeen vuorossa olevassa Katalonian MM-rallissa alla on Hyundain kalusto.

Lokakuun puolivälissä kaasuteltavassa Katalonian osakilpailussa Suninen ohjastaa Hyundain uutta Rally2-autoa samassa tiimissä toisen suomalaisen Jari Huttusen kanssa.

– Vähän tämä tuli itsellekin yllättäen. En olisi vielä viime viikolla tätä uskonut. Hyundailta tuli yhteydenotto, ja äkkiä ajattelimme, että tämä on mahdollisuus, mihin pitää tarttua. Kataloniassa meni ilmoittautuminen kiinni aika pian yhteydenoton jälkeen, joten kohtuullisen nopeasti piti ratkaisu tehdä, Suninen valottaa Rallit.fille.

Kovin pitkään Sunisen ei taustajoukkoineen asiaa tarvinnut pohtia.

– Onhan siellä taustalla WRC-tiimi ja nyt on joku reitti, mitä pitkin voi kulkea ja päästä tavoitteeseen eli takaisin WRC-autoon, Suninen toteaa.

– Toistaiseksi on vain tämä yksi ralli sovittuna. Jatkosta tietysti keskustellaan. Varmasti, jos tulee hyviä tuloksia, voi olla oma tulevaisuus aika erinäköinen. Hienoa, että Hyundai otti yhteyttä, jokelalainen hehkuttaa.

Vaikka yhteydenotto tuli Hyundain suunnalta, joutuu Suninen taustaporukkansa kanssa laittamaan todennäköisesti vähän itsekin kahisevaa peliin.

– Ne on bisnesjuttuja, ei niistä sen enempää, Suninen kuittaa.

Yhteistyöltä Huttusen kanssa Suninen odottaa paljon. Olihan Suninen jo Esapekka Lapin aisaparina M-Sportilla viime kaudella, joten toimiminen samassa tallissa toisen suomalaiskuskin kanssa on tuttua.

– Positiivisin miettein lähden Jarin tallikaveriksi. Meillä on yhteistä taustaa jo lapsuudesta, kun ajoimme toisiamme vastaan kilpaa kartingissa. Edellinen yhteistyö suomalaiskuskin eli Esapekan kanssa oli hienoa. Meillä oli yhteinen päämäärä eli eteenpäin puskeminen. Oli helppo jakaa infoa, Suninen juttelee.

– Varmasti tilanne on sama Jarinkin kanssa. Jari on ainakin rehti ja suorasanainen mies, joten tuskin sieltä mitään henkisiä pelejä tulee.

Katso alapuolelta edellisen Kreikan MM-rallin parhaat palat. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,387477″ ap mute]

 

Sunisella ei ole edessään helppo urakka, sillä hän on ajanut jo monta vuotta Fordin eri autoilla. Nyt kahdessa seuraavassa MM-rallissa alla on joka kerta uusi automerkki.

– Olen toki hyppinyt Fordin WRC2- ja WRC-auton välillä, mutta eri merkkien välillä se on hivenen erilaista. Volkswagenissa on esimerkiksi valtavan erilainen filosofia, että miten auto on Fordiin verrattuna rakennettu. Siihen pitää vain sopeutua, Suninen sanoo.

– Jos katsoo esimerkiksi (Nikolai) Grjazinia, hän oli Volkkarilla aina voittovauhdissa, mutta viime viikonloppuna Kreikassa hän oli vähän hukassa ensimmäisessä kisassaan Fordilla. Se kertoo siitä, että ei se ole niin yksinkertaista vaihtaa autoa. Fordin auto on niin erilainen ajettava. Näin päin eli Volkkarin suuntaan sopeutuminen on ehkä vähän nopeampaa.

Oli tilanne mikä tahansa, jo Suomen MM-rallista Suniselta vaaditaan huipputulosta, jotta unelma WRC-ajopaikasta ensi kaudeksi säilyy.

– Rallissa se sitten nähdään, miten hyvin on sopeuduttu. Siksi halusimme ajaa heti ensimmäiset testit VW:llä, kun asia oli varmistunut. Sain vähän tuntumaa ja pääsen hauduttelemaan prosessia.

Lue myös nämä

  • Uusimmat