Tallinnassa asuva Teemu Suninen odottaa vesi kielellä Viron MM-rallia – ”Sehän on melkein kuin kotikisa nyt”

Teemu Suninen
Teemu Suninen. Kuva: M-Sport Ford
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vaikka Suomen MM-ralli jouduttiin tältä kesältä perumaan koronapandemian takia, saavat M-Sport Fordin Teemu Suninen sekä Toyotan Kalle Rovanperä tavallaan nauttia kotikisan tunnelmasta.

Suomalaisnuorukaiset nimittäin asuvat tätä nykyä Tallinnassa. Viime viikolla vahvistui, että MM-sarja jatkuu syyskuun alussa Viron MM-rallilla.

– Sehän on melkein kuin kotiralli nyt. Viime vuonna olin mukana ja myös 2015. Ei kuitenkaan missään nimessä etulyöntiasemaa ole ainakaan. Sen tyyppisillä teillä olen kuitenkin perinteisesti tykännyt ajaa, Suninen totesi Rallit.fille.

– Esimerkiksi Puolassa olen ollut hyvässä vauhdissa. Se on tietysti vaarallista tuudittautua siihen, että jos aiemmin on oltu vauhdissa. Aloitus on kyllä aika raaka. Kalenterin nopein ralli pitkän ajotauon jälkeen. Siinä voi päätä huimata kuskeilla.

Edellinen MM-ralli ajettiin Meksikossa. Siellä Suninen sijoittui komeasti kolmanneksi. Juttu jatkuu videon jälkeen. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,332325″ ap mute]

 

Suninen on ollut enemmän tai vähemmän toimettomana maaliskuussa ajetun Meksikon MM-rallin jälkeen. Tositoimiin pääsyä pitää vielä pari kuukautta odottaa, mutta sentään koronatauon päättyminen on nyt näköpiirissä.

– Viime viikolla vähän jo huolestuneena laitoin pomolle viestiä, että koska päästäisiin ajamaan. Sitten onneksi tulikin FIA:lta se kalenteri. Nyt on taas kiva, kun tietää, minkä takia tekee töitä ja että on Rally Estonia tulossa, Suninen naurahti.

Siinä missä Toyota ja Hyundai ovat palanneet jo täydellä tohinalla erikoiskokeille, ovat Suninen ja M-Sportin toinen suomalaiskuski Esapekka Lappi joutuneet tyytymään muuhun oheisharjoitteluun.

– Testeistä ei ole vielä tietoa. Oletettavasti ajamme hyvin lähellä itse kisaa. Päivän jos pääsee ajamaan, niin hyvä juttu. Pitää olla tyytyväinen, jos saa edes sen. Toki olisi kivaa ajaa useampi päivä pitkän tauon jälkeen, mutta budjetti on mitä on.

Lue myös: Teemu Sunisen ja Esapekka Lapin tiimi vaarassa jättää rallin MM-sarjan – ”Emme voi jatkaa samalla tavalla”

Viron rallin jälkeen MM-sarjan on määrä jatkua vielä syyskuussa Turkissa ja sen jälkeen lokakuussa Saksassa ja Sardiniassa sekä marraskuussa Japanissa.

– Mielenkiintoinen on loppukauden ohjelma. Aika mielenkiintoista on nähdä, miten paljon esimerkiksi Sardinian ralli tulee muuttumaan, kun se on niin myöhään. Myös Saksa on varmasti ihan erilainen haaste ja voimasuhteet voivat muuttua, Suninen analysoi.

-Toinen merkittävä tekijä on, että kisat ajetaan aikaa tiukalla aikataululla. Toki se katsojasta voi näyttää, että ajetaan vain parin viikon välein, mutta esimerkiksi mekaanikoille homma menee niin, että syyskuun alussa lähdetään reissuun ja joulukuussa tullaan takaisin. Käytännössä se on melkein sama homma kuskeilla.

M-Sportin suomalaiskuskia ei kuitenkaan tiukka aikataulu haittaa. Peukaloita on pyöritelty ja oheisharjoittelua tehty jo ihan tarpeeksi.

– Nyt on ainakin energiaa. En ole koskaan lomaa näin pitkään viettänyt. Pääsin pitkästä aikaa kokemaan jopa suomalaisen juhannuksen, Suninen sanoi.

Lue myös: Teemu Suninen ja Kalle Rovanperä viettävät korona-arkea Tallinnassa, seuraavaksi karting-radalle – ”Aina syttyy, kun on kypärä päässä”

Lue myös nämä