Quantcast

Suomen MM-talvirallin säännöissä pykälä, jota tuskin on aiemmin nähty MM-sarjassa

Arctic Rally Finland
Arctic Rally Finland ajetaan nimensä mukaisesti arktisissa olosuhteissa. Kuva: Timo Korkalainen/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan kilpailijoiden pitää varautua arktisiin olosuhteisiin helmikuun lopussa, kun MM-pisteistä taistellaan Rovaniemen ympäristössä.

Napapiirin nietoksiin on tupruttanut lisää lunta viime päivien aikana, joten rallissa päästään ajamaan kunnon penkkojen keskellä. Elohopea pysynee ralliviikon aikana reippaasti pakkasen puolella – luvassa on siis todellinen talviralli.

Maanantai-iltana julkaistuissa Arctic Rally Finlandin säännöissä vaaditaan, että jokaisesta kilpailuun osallistuvasta autosta on löydyttävä ”selviytymispakkaus” talvisten olosuhteiden varalle. Pakkauksessa on varusteita sen varalle, että ralliauto suistuu tieltä ja jää jumiin lumihankeen.

Ralli järjestetään ilman yleisöä koronarajoitusten vuoksi, joten erikoiskokeiden varsilla ei ole katsojia auttamassa ulosajaneita autokuntia.

– Jokaisessa autossa on oltava mukana kaksi lumilapiota, hinausköysi sekä lämpimiä vaatteita, päähineet, rukkaset ja kengät kuljettajalle ja kartanlukijalle, säännöissä listataan.

Karttureille annetaan pieniä vapauksia normaaliin kisavarustukseen nähden, jotta nuotinlukijoiden varpaat pysyvät lämpiminä.

– Kartanlukijoiden kenkien ei tarvitse noudattaa FIA:n standardeja, vaan käyttöön voidaan ottaa arktisiin olosuhteisiin paremmin sopivat varusteet. Kenkien uloimman kerroksen pitää kuitenkin olla valmistettu syttymättömästä materiaalista kuten nahasta, huovasta tai vastaavasta.

Rovaniemen MM-rallin erikoiskokeet kulkevat poronhoitoalueella, joten reitillä on mahdollisuus bongata sarvipäitä. Tämän vuoksi rallin säännöistä löytyy pykälä, jota tuskin on aiemmin nähty MM-sarjan osakilpailussa.

– Onnettomuuden sattuessa poron kanssa poliisille on ilmoitettava välittömästi asiasta puhelinnumeroon 112, säännöissä linjataan.

MM-sarjan tähtikuljettajat pääsevät tutustumaan napapiirin eksoottisiin eläimiin jo ennen rallia. WRC-kuskeilla on mahdollisuus osallistua ennen nuotitusjaksoa poroajeluun ja suorittaa ”poroajokortti”.

Lisäksi kuljettajat pääsevät ottamaan tuntumaa jääkartingiin ja koiravaljakkoajeluun sekä tapaamaan Joulupukin.

Rovaniemen MM-ralli järjestetään 26.-28. helmikuuta. Kilpailussa ajetaan kaikkiaan kymmenen erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 251 kilometriä.

Katso alta Valtteri Bottaksen ajonäyte tammikuun puolivälissä ajetusta SM-sarjan Arctic Lapland -rallista.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,363879″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat