Quantcast

Suomen MM-rallin osallistujamäärä pysyi alhaisena – ”Kuljettajien laatu on kova”

Suomen MM-ralliin ilmoittautui tänä vuonna yhteensä 45 kuljettajaparia.
Rally Finland
Suomen MM-rallin loppuhuipennus on jälleen Ruuhimäen hyppyrillä Laukaassa. Kuva: Toyota Gazoo Racing
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Osallistujamäärä on hieman korkeampi kuin viime vuoden 43 kuljettajaparia, mutta tuolloin kisa ajettiin vasta syksyllä. Ennen koronpandemiaa kausilla 2019 ja 2018 Keski-Suomen sorasirkuksessa nähtiin yli 60 autokuntaa.

MM-sarjan ykkösluokan Rally1-autoilla ajaa Keski-Suomen sorateillä kolme suomalaiskuljettajaa. Toyotan Kalle Rovanperän ja Esapekka Lapin lisäksi Jari Huttunen nähdään ensi kertaa urallaan kärkiluokan auton ratissa.

4.-7. elokuuta ajettavan Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen on tyytyväinen ilmoittautuneiden listaan. MM-rallissa nähdään 12 tälle kaudelle lanseerattua, uuden sukupolven Rally1-hybridiralliautoa.

– Kuljettajien laatu on kova tänä vuonna. Tallit arvostavat valtavasti kisaamme ja haluavat tulla tänne näyttämään usean auton voimin suorituskykynsä. On hienoa nähdä näin monta uuden sukupolven ralliautoa Secto Rally Finlandissa, Tarkiainen sanoo.

– Kalle ja kartanlukija Jonne Halttunen ovat eittämättä kuumimmat ennakkosuosikit, mutta muista suomalaisista Esapekka Lappikin on tämän kisan voittanut vuonna 2017 ja Jari Huttunen antanut kovat näytöt alemmissa luokissa. Toki meillä on sitten myös äärimmäisen kova kansainvälinen kaarti, kuten japanilainen Takamoto Katsuta, britti Elfyn Evans, belgialainen Thierry Neuville ja Viron Ott Tänak, Tarkiainen jatkaa.

Jyväskylässä päämajaansa pitävä Toyotan rallitalli ajaa Suomen MM-rallissa siis neljän auton voimin. Hyundailla viivalla on kolme Rally1-autoa, kun Tänakin ja Neuvillen lisäksi Keski-Suomen soraränneissä nähdään Oliver Solberg. Huttusen edustamalla M-Sport Fordilla on viisi autoa mukana Suomessa. Suomalaiskuskin lisäksi Puma Rally1 -autoa ohjastavat Craig Breen, Gus Greensmith, Pierre-Louis Loubet ja Adrien Fourmaux.

WRC2-luokassa kova suomalaisedustus

WRC2-luokassa nähdään useita niin kotimaan kuin kansainvälisistäkin rallikilpailuista tuttuja suomalaiskuljettajapareja. Skodalla ajavat Emil Lindholm ja kartturi Reeta Hämäläinen yhdessä Hyundain Teemu Sunisen ja kartturi Mikko Markkulan kanssa lienevät kotimaiset ennakkosuosikit tässä luokassa.

Haastajien tasokin on kova. Viron parivaljakko Egon Kaur ja Silver Simm ovat tällä kaudella ajaneet rallin SM-sarjassa kolmesti palkintokorokkeelle. Paluun rallin MM-sarjaan Viron MM-rallissa tekevä uusiseelantilainen Hayden Paddon kartturinaan John Kennard halunnee palavasti näyttää jälleen kyntensä. Myös muu suomalaiskaarti on tässä luokassa varsin nimekästä, sillä mukana ovat SM-sarjan kovimmat nimet Teemu Asunmaa kartturinaan Ville Mannisenmäki sekä Mikko Heikkilä ja Samu Vaaleri.

Kovaan tulokseen voi yltää myös junioreiden hallitseva maailmanmestari Sami Pajari ja hänen kartanlukijansa Enni Mälkönen.

WRC3-luokan viidestä kuljettajaparista peräti neljä on suomalaisia. Lauri Joona kartturinaan Tuukka Shemeikka sekä Toni Herranen kartturinaan Sebastian Virtanen ovat kovimmat ennakkosuosikit.

Kovan vastuksen tarjoaa varmasti Sardiniassa luokkavoittoon ajanut tshekkiläispari Jan Cerny ja Jan Tomanek. Suomalaisista mukana ovat myös kuljettajaparit Tommi Heino ja Patric Öhman sekä Henri Timonen ja Jussi Kärpijoki.

Justus Räikkösestä kruunataan elokuun alussa kaikkien aikojen nuorin Suomen MM-rallin osallistuja. 17-vuotias Räikkönen nappasi viime vuonna rallin SM-sarjassa junioreiden hopeaa. Tällä kaudella Räikkönen on ajanut hyviä sijoituksia SM5-luokassa. Justus Räikkösellä autourheilu on vahvasti suvussa, sillä isä on ralli- ja rata-autoilusta tuttu Rami Räikkönen ja setä Kimi Räikkönen.

Osallistujalistalta nousee esiin myös venäläisen Nikolai Grjazinin nimi. Viron MM-ralliin mieheltä on jo evätty pääsy, mutta nyt Grjazin yrittää Suomen puolelle MM-osakilpailuun.

Katso alapuolelta viime syksyn Suomen MM-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat