Suomalaistoivo ottaa harppauksen ralliurallaan – uudella kalustolla SM- ja MM-sarjaan

Lauri Joona, 26, on Skoda Motorsport Suomen uusin vahvistus. Rallin MM-sarjan WRC3-mestariksi kaudella 2022 ajanut kuljettaja odottaa jo malttamattomana, mitä Rally2-luokan haasteet tuovat tullessaan.
Lauri Joona
Lauri Joona. Kuva: Miika Wuorela
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sastamalalaisen kilpailuohjelma julkaistiin pääpiirteissään joulukuun puolivälissä Helsingissä. Siitä Joona lähti suoraan testipuuhiin Skodalla, jotta kaikki on valmista, kun rallin SM-sarja alkaa tammikuun puolivälissä Rovaniemellä.

– Tosi hyvältä tämä tuntuu, että päästiin remmiin mukaan. Skoda on hyvä auto tähän luokkaan, joten mielenkiinnolla odotan yhteistyötä heidän kanssaan. Toivottavasti saadaan hyvä kausi aikaiseksi, tänä vuonna Ford Fiesta Rally3 -autolla kilpaillut Joona suunnittelee.

Kotimaassa Joonan kisaohjelma on jo selvillä, mutta MM-osakilpailujen osalta suunnitelma täsmentyy vasta myöhemmin.

– Tällä kaudella ajamme SM-sarjan ja kolmesta neljään ulkomaan kisaa tueksi. Haemme kokemusta MM-sarjan puolelta, vaikka päätavoite on SM-sarjassa menestyminen.

Toistaiseksi Joonalla on vain yhden rallin kokemus Skodan Rally2-autosta. Joona ajoi kolmanneksi WRC3-luokassa Suomen MM-rallissa 2021.

– Koetetaan saada hyvin testiä ajettua ja mahdollisimman hyvä tulos sitä kautta. Kilsoja pitää saada alle, koska turha sinne on kylmiltään lähteä.

Harppaus luokkaa ylemmäs vaatii enemmän myös Joonan taustajoukoilta. Täysimittaisen kilpailukauden läpivieminen vaatii pitkäjänteistä puurtamista ja täsmällisiä laskelmia. Kilometrikustannus huippuluokan Skodalla on noin sadan euron luokkaa.

– Taloudellisesti kyse on merkittävästä korotuksesta budjettiin. Myös Rally3 vei resursseja, mutta tähän niitä vaaditaan vielä enemmän. Tehdään töitä sen eteen, että saadaan enemmän kumppaneita mukaan.

Kausi alkaa Joonalta ja kartanlukija Tuukka Shemeikalta nykyisellä Skoda Fabia Rally2 evolla, mutta vaihtuu uusikoriseen autoon vielä talvikauden aikana.

– Toiseen kisaan jo toivottavasti saamme uuden auton. Se riippuu autojen toimituksesta. Meidän tapauksessamme sillä ei ole niin suuri merkitys.

– Tavoite on päästä sinuiksi Rally2:n kanssa. Sen jälkeen alkaa huomata erot, jotka tulevat vanhasta ja uudesta autosta, Joona laskee.

Katso alta kooste Katalonian MM-rallin WRC3-kisasta, jossa Joona varmisti luokan mestaruuden.

Lue myös nämä

  • Uusimmat