Suomalaisilta rallifaneilta huikea tempaus ennen MM-rallia

Christian Loriaux ja Markko Märtin
Fordin suunnitteluinsinööri Christian Loriaux onnitteli Markko Märtinia Suomen MM-rallin voitosta vuonna 2003. Kuva: Vesa Rauhala
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jämsäläislähtöisistä rallifaneista koostuva yhteisö Rallirinki toteuttaa ainutlaatuisen projektin tällä viikolla. Rallirinki palauttaa vuoden 2003 Suomen MM-rallin eloon historiallisena uudelleennäytöksenä Twitterissä.

Ralliringin Twitter-tilillä (@HartusvuoriWRC) julkaistaan 16.-22. heinäkuuta twiittejä 15 vuoden takaisesta Suomen MM-rallista kirjoitettuna preesenssiin – aivan kuin ralli ajettaisiin nyt. Livetwiittaus seuraa vuoden 2003 tapahtumia maanantaista sunnuntaihin. Viikon aikana julkaistaan ”rallin edetessä” satoja twiittejä ja satoja kuvia oikeisiin kellonaikoihin. Projekti on toteutettu englannin kielellä.

Ralliringin #ReliveRallyFinland2003 -livetwiittaus on laajan taustamateriaalin keräämisen tulosta. Käsikirjoituksen lähdemateriaaliksi löytyi muun muassa rallin viralliset dokumentit, Yleisradiolle talteen jääneet tallenteet Ralliradion lähetyksistä, tallien ja FIA:n tiedotteita, lehtiartikkeleita sekä tarvittavia yksityiskohtia rallin tekijöiltä ja katsojilta.

https://twitter.com/HartusvuoriWRC/status/1019840260317110272

Tutkimustyön tehnyt ja käsikirjoituksen kirjoittanut rallifani Teemu Lampinen sai käyttöönsä myös rallituttujensa valokuvia tuolta vuodelta, merkittävimpänä apuna seinäjokelaisen rallikuvaaja Vesa Rauhalan viitisensataa negaruutua ralliviikolta.

– Tarkoitus oli kirjoittaa tarina ensimmäiseen persoonaan ja loogiseksi, sellaiseksi että joku katsoja olisi voinut kokea tuon vuoden rallin nyt esitettävällä tavalla. Tarinasta tuli tietenkin useiden ihmisten kokemusten summa. Jokaiselle twiitille voidaan kuitenkin osoittaa lähde, joko rallin dokumenteista, lehtiartikkeleista, kuvista tai jonkun henkilön kokemuksista. Oli tärkeää, että esitetyt tapahtumat julkaistaan twiiteissä oikeana viikonpäivänä ja mahdollisimman oikeaan kellonaikaan, Lampinen kertoo.

– Olin itsekin tuona vuonna toimittajana kameran kanssa rallia seuraamassa. Erikoiseksi tämän projektin tekee, että en voinut hyödyntää itse ottamiani kuvia lainkaan, sillä ne olivat kadonneet vuosien saatossa. Hienoa, että toiset rallifanit osaavat arkistoinnin minua paremmin.

https://twitter.com/HartusvuoriWRC/status/1019827173530750976

Iso apu annettiin myös MM-rallin järjestäjien ja FIA:n suunnalta.

– Oli mahtavaa huomata projektin edetessä, miten moni rallia ammatikseen tekevä tarjoutui kaivamaan arkistojaan. Materiaali on onneksi taltioitu niin, että historiankirjoittaminen onnistuu.

Vuosi 2003 valikoitui historiaprojektin kohteeksi etenkin siksi, että 15 vuotta sitten ajettu Suomen MM-ralli oli kilpailullisesti todella kovatasoinen ja tapahtumarikas.

Vuonna 2003 rallin voittajaksi ajoi Viron Markko Märtin. Yhtämäkohtia vuosien 2003 ja 2018 välillä voikin löytää juuri voittajasuosikkien määrästä ja siitä, että tänäkin vuonna yksi suosikeista on virolainen Ott Tänak.

Lähde: Ralliringin tiedote

 

Lue myös nämä