Quantcast

Suomalainen rallitoivo ottaa uuden askeleen urallaan

Tuukka Kauppinen ja Riikka Hokkanen
Tuukka Kauppinen ja Riikka Hokkanen. Kuva: Merita Mäkinen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallihistoriamme nuorin Suomen mestari, 15-vuotias Tuukka Kauppinen, aloittaa yleisen luokan SM-uransa viikonloppuna Rovaniemeltä. Viime vuonna rallin nuorten Suomen mestaruuden ainoastaan 14-vuotiaana voittanut Kauppinen kilpailee pisteistä SM5-luokassa.

Tänä vuonna Kauppinen ottaa nuorella ajajaurallaan askeleen eteenpäin. Autourheilun lajiliitto AKK Motorsportin tekemän sääntömuutoksen ansiosta Kauppinen pääsee kilpailemaan ensimmäistä kertaa yleisen luokan SM-pisteistä. Laukaalaisen kalusto pysyy samana. Pistejahtiin hän lähtee V1600-luokan etuvetoisella Honda Civicillä.

Kauppiselle nuotteja lukee ja siirtymäosuuksilla autonkuljettajana toimii Riikka Hokkanen. Huollosta vastaa isä Mikko Kauppinen ja nuottikoulutuksesta rallin kaksinkertainen Suomen mestarikartturi Jani Salo. Merkittävin muutos viime kauteen verrattuna on tapahtunut Kauppisen taustaryhmässä TTK Racingissä, kun nuoren kuljettajalupauksen managerina kauden alusta aloitti Jukka Suvisalmi.

Perjantaina Rovaniemeltä käynnistyvä SM-rallikauden avaus Arctic Lapland -ralli on Kauppiselle uran ensimmäinen. Nuotituksesta tavoitettu laukaalainen on erittäin tyytyväinen valmistautumiseensa sekä taustaryhmänsä kokoonpanoon.

– On äärimmäisen hieno asia, että ei tarvitse joka asiaa miettiä, vaan voin keskittyä ajamiseen ja kilpailemiseen. Rovaniemeltä alkaen tässä sarjassa kaikki on uutta ja jokainen asia tulee ensimmäistä kertaa eteen. Reitti näyttää hyvältä. Välillä on tosi pientä ja röykkyistä tietä, ja jossain kohtaa taas todella nopeaa. Tykkään ajaa teknistä ja kovavauhtista tietä. Hieno reitti, Kauppinen kehuu tiedotteessa.

Kauppinen ajaa ajokortin vasta puolentoista vuoden kuluttua, kun hän täyttää 17 vuotta. Viikonloppuna vastaan asettuu huomattavasti kokeneempia kuljettajia, joita vastaan nuori rallilupaus kilpailee mielellään. Kauppinen ei ole asettanut kaudelle tulostavoitteita.

– Teemme aina parhaamme, ajamme ja keräämme kokemusta. Kaikki tulokset otetaan vastaan. Meidän osaltamme aika lailla urissa tätä rallia ajetaan, mutta ei se mitään. Aikaisemmissa ralleissa olen joutunut jo niin perällä ajelemaan, että olen jo tottunut siihen, ja ei ne urat menoa haittaa, Kauppinen summaa.

– Nuottimme on toiminut hyvin. Niillä pystyy ajamaan jo melko kovaa. Nuottiharjoitukset ovat sujuneet myös hyvin ja automme on iskussa. Siitä se menestyminen ei jää kiinni.

Nuorukainen ei tyydy pelkästään ajohommiin, vaan on myös Kauppisten verstaalla Laukaassa innokkaasti kilpureitaan huoltamassa.

– Olin mukana, kun purimme automme viime kauden jälkeen osiin ja huolsimme kaiken. Aika paljon huoltohommia tuli itsekin tehtyä. Auton rakentaminen kiinnostaa minua, koska siinä oppii ja sitten tietää, että mitä tehdä, jos ongelmia tulee eteen, Kauppinen muistuttaa.

Rallit.fi pääsi viime kesänä Kauppisen kyytiin. Katso alapuolelta, miten nuorukainen käskytti Honda Civiciä. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2286,386679″ ap mute]

Lue myös nämä