SM-voittaja Vuorisalo hamuaa jälleen näyttöpaikkaa Suomen MM-rallissa

Samuli Vuorisalo (oik.) ja kartturi Henri Arpiainen. Kuva: AKK/Tomi Hänninen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vuodesta 2009 lähtien kilpaa ajanut naantalilainen Samuli Vuorisalo kamppailee jälleen rallin Tulevaisuuden Tähti -kilpailun voitosta. 24-vuotias rallikuljettaja pääsi finaaliin jo sen ensimmäisenä järjestämisvuotena 2014, mutta tuolloin voiton vei tällä hetkellä Fordin WRC-kuljettajana toimiva Teemu Suninen. Onko nyt Vuorisalon vuoro?

AKK Sports Oy perusti lupaavia rallikuljettajia kartoittavan ohjelman vauhdittaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua. Tulevaisuuden Tähti -kilpailun pääpalkintona voittajalle tarjotaan osallistuminen Neste Ralliin.

Voittaja pääsee näyttämään taitojaan Suomen MM-rallin sorateillä täydellisellä kilpailupaketilla, sisältäen ralliauton ja huoltokokonaisuuden: renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.

Sunisen lisäksi kilpailu on vienyt maailmalle Jari Huttusen ja Juuso Norgdenin. Tuohon joukkoon itsensä haluaa nyt myös Vuorisalo.

– Viimekertainen Tulevaisuuden Tähti -kilpailu oli antoisa matka. Tein omasta mielestä parhaani, mutta se ei silloin riittänyt. Jälkikäteen voi helposti sanoa, että Teemu Suninen voitti Tulevaisuuden tähti- kilpailun vähintäänkin ansaitusti. Meillä ei silloin jollain osa-alueella ihan riittänyt, Vuorisalo muistelee.

– Sinänsä hyvä, että kerran on kokenut tuon kilpailun. Se antaa hyvät lähtökohdat tänä vuonna, Vuorisalo lisää.

Vuorisalon kohdalla vuosi 2014 olisi voinut päättyä tosin paljon huonomminkin. Kauden viimeisessä kisassa Tampereella Vuorisalosta kruunattiin luokan suomenmestari dramaattisten vaiheiden jälkeen. Mestaruus ratkesi vasta viimeisellä erikoiskokeella, kun varmalta näyttäneeseen mestaruuteen ajava Joonas Lindroos hylättiin kilpailusta viimeisen erikoiskokeen maalissa tapahtuneen reitin virheellisen noudattamisen johdosta.

– Kauttaaltaan se kausi oli todella opettavainen. Kauden aikana tuntui, ettei tulosta tule ja tekniikkakin hajosi Seinäjoen kisassa. Taidettiin lähteä neljäntenä viimeiseen kisaan. Lähdettiin sinne sillä asenteella, että yritetään ajaa voitto ja saada hyvä maku kaudesta. Molemmissa onnistuttiin ja voitettiin mestaruus. Ikinä ei pidä luovuttaa, Vuorisalo junttaa.

Opintomatka Saksaan

Seuraavalla kaudella nuorukainen otti rohkean askeleen ja lähti ajamaan saksalaista ADAC Opel Rallye Cup -sarjaa. Sarjassa panoksena oli tallipaikka ERC-sarjaan ja Opelin R2-ralliauto. Vuorisalon Keski-Euroopan tuliaisina oli lopulta Cupin toinen sija.

– Kaudelle 2015 mietittiin paljon, mitä ajettaisiin. Raha ja tulevaisuuden näkymät määrittivät sitä ratkaisua aika paljon. Se, että kisoja ajettiin asfaltilla, painoi paljon vaakakupissa. Sarja oli tiukka ja tasainen, kun kaikilla oli identtinen kalusto. Pystyimme ajamaan hyviä tuloksia, mutta se sarja olisi vain pitänyt voittaa, että olisimme päässeet eteenpäin uralla, Vuorisalo kertoo.

Kausien 2016 ja 2017 aikana Vuorisalo kiersi SM-sarjaa harvakseltaan pystyen viime kaudella kahteen SM3-luokkavoittoon. Tällä kaudella Vuorisaloa ei Rovaniemellä nähty, mutta kakkostilat Mikkelin ja Joensuun SM-ralleista ovat tuoneet Vuorisalon unelman Suomen MM-rallin tallipaikasta lähemmäksi, sillä naantalilainen on SM-pisteissä kolmantena.

– Voitoista on lähdetty tietysti ajamaan, mutta lähtökohtiin nähden olen ihan tyytyväinen. Täytyy muistaa, että Tulevaisuuden Tähti -kilpailijoista olen pystynyt olemaan nopein noissa kisoissa. Erot ovat kuitenkin todella pienet ja kaikki ajavat kovaa. Nuotin pitää osua seuraavissa kisoissa kohdalleen, naantalilainen ennakoi tulevaa kesäkautta.
SM3-luokan pistetilanne kolmen osakilpailun jälkeen:

1. Jaro Kinnunen 84
2. Niko Mäkinen 55 *
3. Samuli Vuorisalo 36 *
4. Jussi Lindberg 36 *
5. Henri Hokkala 28 *
6. Lauri Joona 26 *

* osallistuu Tulevaisuuden Tähti -kilpailuun.

 

Lähde: AKK:n tiedote

Lue myös nämä