Sebastien Ogier palasi maailmanmestariksi! Hyundaille valmistajien MM-titteli

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC

Toyotan WRC-talliin täksi kaudeksi siirtynyt Sebastien Ogier on rallin maailmanmestari vuosimallia 2020.

Ogierin uran seitsemän mestaruus varmistui sunnuntaina, kun ranskalainen ajoi voittajana maaliin Monzan MM-rallissa. Ogier on nyt voittanut MM-tittelin kolmessa eri tallissa. Neljä ensimmäistä mestaruutta tuli Volkswagenilla, kaksi seuraavaa M-Sport Fordilla ja nyt siis Toyotalla. Ogierin mestaruusputki katkesi viime kaudella, kun tuolloin vielä Toyotalla ajanut Ott Tänak oli ykkönen.

– Olen onnellinen. Tämä oli vaikea viikonloppu. Tiimi on tehnyt hienoa työtä. Ikävä juttu Elfynin osalta se lauantain keskeytys. Meillä oli hienoa taistelua. Olen varma, että se jatkuu ensi kaudella, mestariksi palannut Ogier hehkutti.

– En halua nyt liikaa hyppiä ympäriinsä, sillä vuosi on ollut rankka kaikille ihmisille ympäri maailman. Odotan kuitenkin innolla ensi vuotta, että saan ajaa tällä autolla lisää, Ogier jatkoi.

Ogier vei Monzan rallin voiton lopulta 13,9 sekunnin erolla ennen Hyundain Ott Tänakia. Dani Sordo oli päätösrallissa kolmas. Tänakin ja Sordon sijoitukset varmistivat Hyundain WRC-tiimille valmistajien mestaruuden toisella kaudella peräjälkeen. Hyundai voitti maailmanmestaruuden viiden pisteen turvin.

Kisan päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella voiton vei yllättäen Takamoto Katsuta. Toyotan japanilaiskuskille pohja-aika oli uran ensimmäinen. Power Stagen kakkonen oli Tänak ennen Elfyn Evansia, Esapekka Lappia ja Sordoa.

Katso alta kooste lauantai-iltapäivän tapahtumista Monzan MM-rallissa.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,357984″ ap mute]

Lappi neljäs, Rovanperä viides

M-Sport Fordin Esapekka Lappi oli kauden päätösrallissa neljäs. Eroa palkintosijaan jäi puoli minuuttia.

– Tämä ralli oli meiltä hyvä. Oli mukavaa nähdä, että voimme olla kilpailukykyisiä hankalissa oloissa. Olen tyytyväinen omaan ajooni, Lappi sanoi.

Lappi myös vihjasi, että uutta sopimusta M-Sportin kanssa ei ole tulossa, kun WRC All Liven pätkähaastattelija kysyi tilanteesta.

– Ikävä kyllä näyttää siltä, että en ole tulossa takaisin tammikuussa, Lappi tokaisi.

Toyotan Kalle Rovanperä jatkoi hyvää debyyttikauttaan WRC-auton ratissa ajamalla Monzassa viidenneksi. Rovanperä ajoi tasaisen vuoden, johon mahtui vain yksi keskeytys lokakuisessa Sardinian osakilpailussa.

– Tämä on ollut ihan hyvä vuosi. Iso kiitos tiimille. Kaikki ovat olleet tosi mukavia heti alusta saakka. Ensi vuosi on varmasti myös hyvä. Viimeisen pätkän ajoimme vain varmasti maaliin, Rovanperä kommentoi.

Huttusesta WRC3-luokan mestari

WRC2-luokassa mestariksi ajoi norjalainen Mads Östberg ennen Ruotsin Pontus Tidemandia. WRC3-luokassa mestariksi nousi Hyundain i20 R5:sta käskyttävä Jari Huttunen, joka oli päätösrallissa luokassaan kolmas. Huttusen kartturina mestariksi kruunattiin Mikko Lukka.

WRC2- ja WRC3-luokissa ajetaan samanlaisilla autoilla, mutta WRC2-luokka on tarkoitettu tehdastiimeille ja WRC3-luokka yksityiskuskeille.

– On ihan uskomaton. Haluan kiittää tiimiä ja kaikkia yhteistyökumppaneitani. He tekivät tämän mahdolliseksi. En oikein osaa sanoa enempää. Fiilis on huikea, Huttunen herkutteli pätkän lopussa.

JWRC-luokassa mestariksi ajoi ruotsalainen Tom Kristensson.

Rallin MM-sarjan kuljettajilla on nyt edessään lyhyt tauko ennen kauden 2021 alkua. Uuden sesongin on määr alkaa jo reilun kuuden viikon päästä legendaarisella Monte Carlon rallilla.