Ruotsin MM-rallista huima sprintti – sekoittaako Jari-Matti Latvala kärkikamppailua?

Jari-Matti Latvala. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Rallin MM-kauden toinen osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Ruotsissa varsin epätavallisissa olosuhteissa, jotka saattavat sekoittaa kärkikamppailua.

Ruotsin MM-ralli on pelattavissa Veikkauksen Vedonlyönnin voittajavedoissa veikkaus.fi.

Leudon talven vuoksi Ruotsin MM-rallin järjestäminen oli pitkään vaakalaudalla. Lopulta Kansainvälinen autoliitto FIA antoi hyväksyntänsä kisan läpiviemiselle, mutta kilpailu typistyi vain 11 erikoiskokeen mittaiseksi.

Alkuperäisessä reitissä oli mukana 300 erikoiskoekilometriä, mutta uuden reitin mitta on vain 172 kilometriä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella pätkällä on oltava hereillä, eikä isoihin virheisiin ole varaa. Kyseessä on kunnon sprinttikisa, joka pahimmassa tapauksessa saattaa lyhentyä vielä kisaviikonlopun aikana.

Perjantaina ja lauantaina kilpailussa on tarkoitus ajaa samanlaiset lenkit: kaksi erikoiskoetta Norjan puolella ja kaksi Ruotsissa. Tuoreimpien ennusteiden mukaan perjantain vastaisena yönä lämpötila laskee pakkasen puolelle, joten sorateille saattaa muodostua ohut jääkerros yön aikana. Tämä puolestaan tarkoittanee sitä, että parhaat lähtöpaikat löytyvät autoletkan kärjestä.

Hyundai-kuljettaja Thierry Neuville otti huikean voiton kauden avausosakilpailussa Monte Carlossa. Belgialainen on yksi kuumimmista suosikeista myös Ruotsissa, mikäli sääennusteet perjantaille pitävät paikkansa. Neuville starttaa ensimmäisenä pätkille, joten kukaan ei ole sotkemassa tietä ennen häntä.

Toyota on ollut viime vuosina vahva Ruotsissa, ja tallin ykköstähdeltä Sebastien Ogierilta voidaan odottaa kovaa tulosta kauden toisessa osakilpailussa. Ranskalaisässällä on perjantaina toinen lähtöpaikka, jonka pitäisi olla kelvollinen.

Ruotsin MM-rallin kenties mielenkiintoisin nimi ennakkoon on Jari-Matti Latvala, joka kilpailee yksityiskuljettajana Toyota Yaris WRC -autolla. Latvala tuntee paremmin kuin hyvin Ruotsin rallin, jonka hän on voittanut neljästi. Latvalan tulos saattaa riippua pitkälti siitä, miten suosiollinen yhdeksäs lähtöpaikka on perjantain erikoiskokeilla. Tuurilaisen kannalta tärkeää on se, että hän löytää nopeasti luoton Toyotan WRC-tykkiin.

Myös M-Sport Fordin suomalaiskuljettajilla Esapekka Lapilla ja Teemu Sunisella on edellytykset kovaan tulokseen länsinaapurissa. Fordin kaluston pitäisi sopia ruotsalaisille ja norjalaisille teille. Viime vuonna Lappi sijoittui Ruotsissa toiseksi, ja Suninen piti hallussaan jopa kilpailun kärkipaikkaa ennen keskeytystään.

Toyotan Kalle Rovanperä kilpailee ensimmäistä kertaa WRC-kalustolla Ruotsissa, mutta onnistuessaan nuori puuppolalainen voi yltää viiden joukkoon – kuten tammikuussa Monte Carlossa.

Hallitseva maailmanmestari Ott Tänak ajoi rajusti ulos kauden avausrallissa Montessa, mutta virolainen on toipunut tällistä. Nyt hän tarvitsee hyvän tuloksen – ja siihen hän pystyy onnistuessaan.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy torstai-iltana lyhyellä yleisöerikoiskokeella kello 21.08 Suomen aikaa. Kilpailun voittaja on selvillä sunnuntaina noin kello 14.

Ruotsin MM-rallin suosikit:

1. Sebastien Ogier, Toyota

Ogier näytti Montessa, että hän on päässyt hyvin sinuiksi uuden työvälineensä Toyota Yaris WRC -auton kanssa. Ranskalaisen kaksi edellistä tulosta Ruotsista olivat vaisuja, mutta tämä johtui siitä, että hän joutui toimimaan aura-autona lumisemmissa olosuhteissa. Nyt toisen lähtöpaikan pitäisi olla kohtuullinen, joten Ogierilla pitäisi olla kaikki saumat voittoon saakka.

2. Thierry Neuville, Hyundai

Neuville keräsi täyden pistepotin Montesta, sillä rallivoiton lisäksi hän oli ykkönen myös Power Stage -erikoiskokeella ja nappasi viisi lisäpistettä. Neuville on viihtynyt viime vuosina Ruotsissa – viime vuonna tuli kolmossija ja sitä edellisenä talvena voitto. Hyundain belgialaispilotti janoaa ensimmäistä mestaruuttaan, ja Ruotsissa hänellä on saumat ottaa jälleen muhkea saalis mukaansa.

3. Ott Tänak, Hyundai

Kysymys kuuluu: kuinka hyvin Tänak on pystynyt jättämään Monte Carlon MM-rallin ulosajon taakseen? Virolainen on kertonut, ettei tilanne häntä hätkäyttänyt, mutta 180 kilometrin tuntivauhdista sattunut tärsky on varmasti mietityttänyt maailmanmestariakin. Tänak voitti Ruotsin rallin vuosi sitten Toyotalla, mutta pystyykö hän uusimaan tempun Hyundain ratissa?

4. Esapekka Lappi, M-Sport Ford

Lappi esiintyi edukseen ensimmäisessä kilpailussaan Ford Fiesta WRC:n ohjaamossa. Pieksämäkeläinen ajoi Monte Carlossa neljänneksi ja paransi esityksiään kisan vanhetessa. Ruotsi on ennakkoon yksi Lapin vahvimmista ralleista. Jos Fiestan säädöt ovat heti alussa kohdallaan, Lappi voi yltyä hurjaan vauhtiin.

5. Jari-Matti Latvala, Toyota

Latvala ajoi edellisen kerran kilpaa WRC-autolla lokakuun lopussa Kataloniassa. Ennen Ruotsin MM-rallia hän pääsi ajamaan vain yhden testipäivän Keski-Suomessa, missä olosuhteet olivat huomattavasti talvisemmat kuin Ruotsissa. Latvalalla ei ole varaa arpoa Yariksen säätöjen kanssa, muuten kärki karkaa. Toisaalta nappisuoritus voi siivittää tuurilaisen vaikka kuinka korkealle.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Ruotsin MM-ralli on pelattavissa Veikkauksen Vedonlyönnin voittajavedoissa veikkaus.fi.

Katso alta Ruotsin MM-rallin ennakko.

Jaa uutinen