Rovanperä hehkutti Hawk-kyytiä – ”Jos rallihommat eivät etene, niin vaihdan alaa”

Valtteri Bottas ja Kalle Rovanperä. Kuva Petri Saarelainen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytöksessä nähtiin lauantaina Tikkakoskella todellinen superohjelmanumero, kun Valtteri Bottas ja Kalle Rovanperä kiisivät taivaalle Hawk-koneiden kyydissä, maan parhaimpien ilmataisteluopettajien tahdittamina.

Autourheilun lajiliitto AKK ja Ilmavoimat yhdistivät voimansa ”Flying Finns – haaste taivaalla” ohjelmanumerossa, jota ihasteli Tikkakoskella noin 16 000 lentonäytökseen saapunutta vierasta. Hellesään helliessä yleisöä näyttivät tähtikuljettajat ja -pilotit korkeuksissa, mistä heidät on tehty – todellisesta sinivalkoisesta taituruudesta.

7 G:n voimat ja yli 1000 km/h:n vauhti saattaisi olla maallikolle jo turhankin tuskainen koettelemus, mutta F1 GP-voittajalle ja rallilahjakkuudelle kokemus oli nautittava ilmojen vuoristorata. Kummatkin kuljettajat halusivat ohjata konetta itse mahdollisimman paljon, ja pääsivät myös temppujen makuun: Bottas teki ilmassa turvallisen luotsauksen alla komean vaakasilmukan ja Rovanperä tynnyriksi nimetyn, todellista taitoa vaativan tempun.

Myös kuljettajia kyydittäneet, majuri Timo Koskiniemi ja majuri Matti Pulli, olivat vaikuttuneita kummankin otteista.

– Tämä oli todella hieno kokemus myös kouluttajan näkökulmasta. Nämä AKK:n kuljettajatähdet ovat todella poikkeuksellisia lahjakkuuksia – sen huomasi jo lentoa valmistelevassa simulaattorissa. Lentoja kuvaa myös se mainio seikka, että Valtteri ja Kalle vain nauroivat, kun lisäsimme vauhtia, Koskiniemi ja Pulli kuvailivat vierekkäin hymyillen.

Kummatkin kuljettajat olivat tasatilanteeseen päättyneen ilmamittelön jälkeen innoissaan ja vaikuttuneita.

– Nautin joka hetkestä, en ole ikinä kokenut tuollaisia G-voimia noin monisuuntaisesti. Vaikka en tarkalleen tiennyt mikä minua odottaa, tämä ylitti silti kaikki kuvitelmani. Ilmassa tuli tehtyä silmukkaa, kieppiä, selkälentoa ja vaakaympyrää. Oli hienoa lentää näiden huipputaitavien kavereiden kanssa AKK:n Flying Finn -tunnus rinnassa, Bottas summaa ”lentävien suomalaisten” yhteistä suoritusta.

– Todella siisti juttu! Isot kiitokset tämän mahdollistaneille tahoille, Ilmavoimille, Ilmailuliitolle ja AKK:lle, koko päivä oli hyvin järjestetty. Silmissä välillä vähän sumeni mutta hienoa oli. Jos rallihommat eivät etene, niin vaihdan alaa, vitsaili hyväntuulinen Rovanperä mahdollisesta vaihtoehtoisesta tulevaisuuden urastaan.

Lähde: AKK:n tiedote

Lue myös nämä