Riku Tahko palaa rallin SM-sarjaan – kalustona ainutlaatuinen ralliauto

Riku Tahko. Kuva: Jarno Saari

Tammikuun kolmantena viikonloppuna käynnistyvä rallin SM-sarja saa kilpailijoihinsa paluumuuttajan, kun porvoolainen Riku Tahko palaa jahtaamaan mitaleita. Tahkon tämän vuoden ohjelmaan kuuluu myös valikoituja kisoja ulkomailla.

Viime vuosina rallicrossradoilta niin Euroopan kuin kotimaan radoilta tuttu Tahko palaa vuosien tauon jälkeen jahtaamaan mitaleita rallipoluilla. Kauden 2019 aikana rallicrosskiireiden keskellä on huolella valmisteltu uuden Rally2kit-luokan MINI One -ralliauto, jolla Tahko taistelee SM2-luokan mitaleista.

– Veri veti takaisin niin kovasti rallin ja SM-sarjan pariin, etten voinut vastustaa. Kiinnostus paluuseen kasvoi ehkä eniten siitä, että halusin oppia uuden, R-sukupolven ralliautoilla ajamisesta. Lähdettiin kehittämään Rally2kit-luokan MINIä, jolla keskitytään rallikoulutuksiin. Itse ajan samalla autolla Ralli SM -sarjan ja Latviassa ajettavan rallin EM-sarjan osakilpailun toukokuussa. SM-sarjassa ajamme SM2-luokassa ja ERC:ssä ERC2-luokassa, Tahko taustoittaa.

– Minulle iso asia ralliin paluussa on myös se, että kaksinkertainen SM-mitalisti ja entinen kartanlukijani Markus Soininen saatiin lämmitettyä mukaan rallipoluille.

Moottoriurheilun ja autoilun parissa elantonsa tekevä Tahko on yhteistyökumppaneiden kanssa tehnyt ison työn, jotta paluu ralliin onnistuisi. Paluulle ralliin tuntui olevan tilaus.

– Kun ralliin paluusta alettiin syksyllä herkutella, ja pari kisaa ajettiinkin, niin huomasin, että vuorovaikutus fanien ja seuraajien kanssa kasvoi merkittävästi.

Tahko pohti vuodenvaiheeseen saakka, että hän voisi osallistua elokuussa Suomen MM-ralliin. Tahkon suunnatessa katseensa SM-sarjan lisäksi ulkomaan kisoihin on tuosta ajatuksesta luovuttu.

– Haaveenani oli ja on edelleen ajaa Neste Rallissa. Ensi kaudella MM-sarjan luokkajaolla joutuisimme ajamaan R5-luokan autojen kanssa samassa luokassa, mikä tarkoittaa, että antaisimme melko paljon tasoitusta kaluston puolesta, Tahko kertoo.

Tahko näkyy ja kuuluu joka tapauksessa ”Jyskälässä”, sillä porvoolainen jatkaa Ylen Ralliradion asiantuntijakommentaattorina.

– Päätöstä tehdessämme kävimme Yle Jyväskylän Arvo Vuorelan kanssa kaikkiaan 30 sekunnin tiukat neuvottelut jatkostani. Saamani positiivinen palaute ja se, että uudestaan mukaan pyydetään, tekee helpoksi päätöksen jatkaa Ralliradiossa. Vuoden 2020 Suomen MM-rallin juhlakilpailussa en siis kilpaile numerot kyljessä, vaan toimin kommentaattorina seitsemäntenä vuotena peräkkäin.

Riku Tahkon kilpailukausi käynnistyy ensi viikolla, kun SM-kausi starttaa Arctic Lapland -rallilla.

Jaa uutinen