Rallipomo avaa MM-kauden 2021 poikkeuksellista suunnitelmaa – ”Tätä ei ole tapahtunut koskaan aiemmin”

Ott Tänak
Virossa ajetaan MM-pisteistä myös ensi vuonna. Hyundain Ott Tänak voitti historian ensimmäisen Viron MM-rallin syyskuussa. Kuva: Fabien Dufour/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA ja rallin MM-sarjan promootioyhtiö julkaisivat lokakuussa poikkeuksellisen kalenterin rallin MM-kaudelle 2021.

Ensi vuoden ohjelmassa on kaikkiaan 12 MM-osakilpailua, joista vain kolmasosa ajetaan ennen kesäkuun alkua. Mukana on myös kuusi varakilpailua, jotka voivat tulla paikkaamaan koronan mahdollisesti perumia ralleja.

Kalenterissa on vain kolme Euroopan ulkopuolella ajettavaa kilpailua, joista ensimmäinen on kesäkuun lopussa ajettava Safari-ralli Keniassa.

– Kyseessä on strateginen ratkaisu. Uskomme, että vuoden ensimmäisen puoliskon aikana olemme yhä tilanteessa, jonka vuoksi emme voi matkustaa Euroopan ulkopuolelle. Uskomme, että vuoden jälkimmäisellä puoliskolla voimme matkustaa, FIA:n rallipomo Yves Matton kertoo DirtFish-sivustolla.

Lue myös: WRC-tallipomo suhtautuu varauksella rallin MM-sarjan kisaohjelmaan – ”Mihin helvetin kalenteriin?”

Kalenterista tekee poikkeuksellisen se, että mukana on varakisoja. Listalta löytyvät Turkki, Latvia, Belgia, Kreikan Akropolis-ralli, Monza ja Argentiina.

– Tämä on minulle ensimmäinen kerta, kun näen kalenterissa kuusi varakilpailua. Tätä ei ole tapahtunut koskaan aiemmin. Aikaisemmin kalenterissa ei ole ollut varakilpailuja, Matton alleviivaa.

Koronavirus on perunut suuren osan tämän kauden kisoista, mutta tilalle on tullut uusia ralleja. Syyskuussa ajettiin ensimmäistä kertaa Virossa MM-pisteistä, ja kauden on määrä päättyä joulukuun alussa Italian Monza-rallissa.

Katso alta kooste Sardinian MM-rallista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,352465″ ap mute]

 

Tämän vuoden alkuperäisessä kalenterissa oli 14 osakilpailua, mutta tähän mennessä on pystytty viemään läpi vain kuusi MM-rallia. Tavoitteena on, että ensi vuonna pystyttäisiin ajamaan täysi kausi, vaikka osa alustavan kalenterin kisoista peruuntuisi.

– Jos meillä on aukko täytettävänä, kysymme kaikilta varakilpailuiden järjestäjiltä, pystyvätkö ne täyttämään aukon, Matton sanoo.

Mattonin mukaan 12 osakilpailun kalenteri oli kompromissiratkaisu eri osapuolten kesken. MM-sarjan tehdastiimit olivat toivoneet kymmenen rallin ohjelmaa.

– Olemme valmistajien kanssa samaa mieltä siitä, että promootion ja MM-sarjan mielenkiinnon vuoksi tarvitsemme 12 osakilpailua. Valmistajat ovat sopineet kanssamme, että he pystyvät toteuttamaan 12 osakilpailun sarjan. Me kaikki olemme samassa veneessä, kyseessä on aina kompromissi. Kymmenen kilpailua oli minimimäärä ja lopulta 12 sopi kaikille.

MM-kauden 2021 on määrä käynnistyä tammikuussa Monte Carlon osakilpailuilla. Sen jälkeen kilpaillaan Ruotsissa, Kroatiassa, Portugalissa, Sardiniassa, Keniassa, Virossa, Suomessa, Britanniassa, Chilessä, Espanjassa ja Japanissa.

Lue myös: Rallin MM-sarjan ensi kauden kalenteri julki, mukana yksi uusi osakilpailu

Lue myös nämä