Quantcast

Rallin MM-sarjan sääntöuudistus avaa mahdollisuuksia Toyotalle ja Hyundaille

Ott Tänak. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälisen autoliiton FIA:n maailman moottoriurheiluneuvosto päätti tehdä uudistuksen rallin MM-sarjan sääntöihin.

Autonvalmistajilla on mahdollisuus virallisen WRC-tiiminsä lisäksi ilmoittaa MM-ralleihin erillinen yhden auton tiimi. Ylimääräinen auto ei voi kerätä pisteitä päätiimille, mutta sillä on mahdollisuus ”viedä” pisteitä muilta talleilta.

WRC-tiimit saavat ilmoittaa kolme autokuntaa jokaiseen MM-ralliin. Autokunnista kaksi parasta otetaan huomioon valmistajien MM-pisteitä jaettaessa rallin lopussa.

Lue myös: Autosport: Kris Meeken WRC-ura päättymässä, Lappi lähellä uutta sopimusta

Toyota ajatti viime kaudella neljää WRC-autoa kolmessa MM-rallissa – Takamoto Katsuta ajoi neljättä Yaris WRC:tä Saksassa ja Kataloniassa sekä Juho Hänninen Sardiniassa. He eivät olleet oikeutettuja valmistajien MM-pisteisiin.

Ensi kaudella tilanne muuttuu. Toyotan WRC-tiimillä on suunnitelmissa ajattaa Katsutaa niin sanotun satelliittitiimin kuljettajana useissa MM-osakilpailussa. Sääntöuudistuksen myötä Katsuta voi kerätä pisteitä yhden auton tiimilleen ja samalla se voi varastaa pisteitä muilta tiimeiltä, mikäli kilpailijatiimien autokuntia jää japanilaisen taakse lopputuloksissa.

Ilman WRC-sopimusta jäänyt Jari-Matti Latvala aikoo ajaa ensi kaudella Toyotalla ainakin Ruotsin ja Suomen MM-ralleissa. Näin Toyota voi hyödyntää Latvalaakin satelliittitiimin kuljettajana.

Toyota julkisti ensi kauden kuskinsa viime viikolla. Katso alta Toyotan uusien kuljettajien tunnelmat sopimuksista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2283,291296″ ap mute]

 

Sama mahdollisuus avautuu myös valmistajien MM-sarjan hallitsevalle mestarille Hyundaille. Tallipäällikkö Andrea Adamo kertoi hiljattain, että Hyundai saattaa perustaa satelliittitiimin kaudelle 2020.

Lue myös: Hyundailta satelliittitalli ensi kaudella rallin MM-sarjaan? – ”Keksin aina uusia juttuja”

Hyundailla on tällä hetkellä sopimus neljän kuljettajan kanssa. Toyotan jättänyt Ott Tänak ja Thierry Neuville ajavat kaikki ensi vuoden osakilpailut. Dani Sordo ja Sebastien Loeb jakavat tiimin kolmatta autoa. Lisäksi talli käy yhä neuvotteluita Andreas Mikkelsenin ja Craig Breenin kanssa.

Lue myös: Rallin MM-kauden avaustilaisuus peruttu

Lue myös nämä

  • Uusimmat