Quantcast

Rallin MM-sarjan hämmentävään seikkaan viimein tolkkua

Jari Huttunen
Jari Huttunen voitti kaudella 2020 WRC3-luokan mestaruuden Hyundai i20 R5 -autolla. Kuva: Jordi Rierola/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälisen autoliiton FIA:n maailman moottoriurheiluneuvosto on vahvistanut, että rallin MM-sarjan luokituksiin tehdään toivottuja muutoksia kaudella 2022.

Rallin MM-sarjan WRC2- ja WRC3-luokat ovat herättäneet hämmennystä lajia vähemmän seuraavien keskuudessa. Molemmissa luokissa kilpaillaan Rally2-luokituksen (entinen R5) autoilla, mutta luokissa on jaossa erilliset mestaruudet.

Epäselvä luokkajako tuli MM-sarjaan kaudella 2019, kun R5-autokunnat jaoteltiin tehdastiimeille tarkoitettuun WRC2 Pro -luokkaan ja yksityistiimien WRC2-luokkaan. Vuonna 2020 luokkien nimet menivät jälleen uusiksi: WRC2 Prosta tuli WRC2-sarja ja yksityistiimeille tuli WRC3-luokka.

Maailman moottoriurheiluneuvosto linjasi kokouksessaan, että ensi kaudella kaikki Rally2-luokituksen (R5) autot menevät saman luokan eli WRC2-sarjan alle. WRC3-luokassa puolestaan kilpaillaan uusilla nelivetoisilla Rally3-luokituksen kilpureilla kaudella 2022.

Toistaiseksi markkinoilla on vain yksi Rally3-luokituksen auto, M-Sportin kehittämä Ford Fiesta Rally3, jonka debyytti nähtiin lauantaina Kouvolan SM-rallissa. Virolainen Ken Torn sijoittui tuoreella Fiestalla 11:nneksi.

Jotta homma ei menisi liian simppeliksi, WRC2- ja WRC3-luokissa on jaossa kaksi eri titteliä ensi vuonna. Molemmissa luokissa ajetaan avoimesta ja juniorimestaruudesta. WRC2-luokan junioritittelistä pääsevät kilpailemaan alle 30-vuotiaat kuljettajat. WRC3-luokan juniorimestaruus on tarjolla alle 29-vuotiaille lupauksille.

Uuden luokkajaon vuoksi rallin MM-sarjassa ei jaeta enää mestaruuksia etuvetoluokissa. Vielä tällä kaudella juniorimestaruudesta ajetaan etuvetoisilla Ford Fiestoilla, mutta kaudella 2022 kaksivetoisille ei ole virallista MM-luokkaa.

FIA:n suunnitelmissa on, että rallin EM-sarja toimii jatkossa entistä vahvemmin kuljettajatoivojen ponnahduslautana MM-sarjaan. EM-sarjassa on jatkossakin etuvetoautoille oma luokka, jossa jaetaan myös erillinen juniorimestaruus alle 27-vuotiaiden kuskien kesken.

Katso alta MM-sarjan ja EM-sarjan luokkapyramidit kaudella 2022.

FIA:n rallipyramidi
FIA:n rallipyramidi kaudella 2022.

Lue myös nämä

  • Uusimmat