Rallin MM-sarjalle erikoinen huipennus – saako Tommi Mäkinen täydellisen läksiäislahjan?

Elfyn Evans
Elfyn Evans. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarja huipentuu tulevana viikonloppuna, kun kauden seitsemäs ja samalla viimeinen osakilpailu ajetaan Italian Monzassa. Sekä kuljettajien että valmistajien mestaruudet ovat vielä jaossa.

Monzan MM-rallin pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Koronaviruksen typistämä kausi saa erikoisen päätöksen, sillä suurin osa kilpailun erikoiskokeista ajetaan Monzan legendaarisella moottoriradalla. WRC-autot eivät tosin käytä pelkästään radan asvalttibaanaa, sillä reitti poikkeaa myös radan huoltoteille, joilta löytyy soraa, mukulakiviä ja jopa nurmikkoa. Yhden päivän ajaksi rallikaravaani suuntaa hieman pohjoisemmaksi yleisille vuoristoteille, joilta saattaa löytyä lunta, jäätä ja sohjoa.

Neljällä kuljettajalla on yhä teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen, mutta Hyundain Thierry Neuville ja Ott Tänak tarvitsisivat ihmeen noustakseen ykköseksi. Vahvimmin mestaruudessa on kiinni Toyotan Elfyn Evans, jolla on 14 pisteen etumatka tallikaveriinsa Sebastien Ogieriin. Neuville on 24 pisteen ja Tänak 28 pisteen päässä Evansista.

Ensimmäistä MM-titteliään jahtaavan Evansin ei tarvitse hyökätä täysillä Monzassa, sillä hänen ei ole pakko voittaa kilpailua kuten Ogierin. Kuusi mestaruutta urallaan valloittaneen Ogierin pitää sen sijaan painaa nilkka suorana ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien.

– Tarvitsemme vahvan tuloksen ja olemme valmiita tekemään parhaamme. Lauantain vuoristopätkät vaikuttavat mukavilta ja niiltä löytyy nopeita osuuksia. Olosuhteet voivat tosin olla haastavat tähän aikaan vuodesta, Evans ennakoi.

Neuville ja Tänak laittavat varmasti kaiken likoon Monzassa ja yrittävät lisätä paineita Toyota-kuljettajille. Samalla pelissä on valmistajien mestaruus, sillä Hyundain ja Toyotan välinen ero on vain seitsemän pistettä.

Kalle Rovanperällä on varmasti sanansa sanottavana MM-sarjan uutuuskilpailussa. Hitailla ja teknisillä osuuksilla Toyotan nuori suomalaisässä ei ole vielä parhaimmillaan, mutta hän lähtee hakemaan hyvää päätöstä kaudelleen.

M-Sport Fordin suomalaiskuljettajat Esapekka Lappi ja Teemu Suninen starttaavat jälleen hankalista lähtökohdista MM-ralliin. Toyota ja Hyundai testasivat kalustoaan ennen Monzaa, mutta M-Sport ei järjestänyt taaskaan testiä. Talli antaa jälleen huomattavaa tasoitusta kilpailijoilleen.

Tommi Mäkinen jättää Toyotan tallipäällikön paikan Monzan MM-rallin jälkeen. Jos Toyotan kuljettajat onnistuvat kauden päätöskisassa, Mäkinen voisi saada täydellisen läksiäislahjan – tuplamestaruuden.

Monzan MM-ralli käynnistyy lyhyellä erikoiskokeella torstaina kello 15.08 Suomen aikaa. Kilpailu pääsee kunnolla vauhtiin perjantaina, jolloin ohjelmassa on viisi erikoiskoetta. Kilpailun voittaja ja tämän vuoden mestarit ovat selvillä sunnuntaina noin kello 14.

Monzan MM-rallin suosikit:

1. Sebastien Ogier, Toyota

Ogierilla on vain vähän kokemusta Toyota Yaris WRC -autosta asvaltilla, mutta se tuskin hidastaa ranskalaista. Hänelle kelpaa vain voitto. Lauantaina pätkät kulkevat vuoristossa, missä olosuhteet voivat olla samankaltaiset kuin Monte Carlo -rallissa. Ja sellaisissa olosuhteissa Ogier on todellinen taituri.

2. Thierry Neuville, Hyundai

Vaikka Neuvillen mahdollisuudet mestaruuteen ovat vain pienet, belgialaisen pitää hyökätä. Jos Toyota-kuskeille tapahtuukin jotain, se avaa tilaisuuden Neuvillelle. Lisäksi Hyundai tarvitsee pisteitä valmistajien MM-sarjaan. Neuville taitaa Ogierin tavoin liukkaalla asvaltilla ajamisen ja siksi hän on yksi vahvimmista voittajasuosikeista Monzassa.

3. Ott Tänak, Hyundai

Hallitsevaan mestariin Tänakiin pätevät täysin samat teesit kuin Neuvilleen – kuljettajien titteliin on vain marginaalinen sauma, mutta kaikki on pistettävä peliin. Vauhtia Tänakilta löytyy, mutta hän ajaa nyt Hyundailla vasta toista kertaa MM-asvalttirallissa. Edellisessä asvalttikisassa Monte Carlossa virolainen ajoi rajusti ulos.

4. Elfyn Evans, Toyota

Evansin ei tarvitse ajaa riskien rajoilla, mutta mestaruuteen hän tarvinnee silti hyvän suorituksen. Neljäs sijakaan ei välttämättä riitä, jos Ogier ottaa voiton ja isot lisäpisteet kilpailun päättävältä Power Stagelta. Nyt katsotaan, kuinka hyvin walesilaisen kantti kestää henkisesti kovassa paikassa.

5. Kalle Rovanperä, Toyota

MM-sarjassa viidentenä olevalla Rovanperällä ei ole hävittävää kauden päätöskisassa. Hänellä on teoreettiset mahdollisuudet jopa MM-mitaliin, mutta se vaatisi epäonnea edellä oleville Neuvillelle ja Tänakille. Jos Rovanperä saa hyvän luoton päälle ohjaamossa, hän on mukana taistelemassa hyvistä sijoituksista.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Monzan MM-rallin pelikohteet tästä.

Katso alta Monzan MM-rallin ennakko.

Lue myös nämä

  • Uusimmat