Quantcast

Rallin MM-kausi käynnistyy legendaarisella kisalla – syöstäänkö Ogier Monten valtaistuimelta?

Julien Ingrassia ja Sebastien Ogier
Kartanlukija Julien Ingrassia ja Sebastien Ogier juhlivat vuosi sitten Monten voittoa Citroenin väreissä. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-kausi käynnistyy torstai-iltana legendaarisella Monte Carlon osakilpailulla. Kilpailussa on kolme selkeää ennakkosuosikkia, mutta haastava ralli voi tarjota myös yllätyksiä.

Monten vuoristoteillä olosuhteet voivat vaihdella huomattavasti samankin erikoiskokeen aikana. Klassikkokilpailussa on tyypillisesti tarjolla kuivaa asvalttia, lumisia vuoristoteitä ja kaikkea siltä välillä.

Missään muussa kilpailussa rengasvalinnat eivät ole yhtä merkittävässä roolissa. Erot voivat venähtää todella suuriksi yksittäisilläkin erikoiskokeilla, jos alla on väärät renkaat.

Kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier on valloittanut Monten peräti kuusi kertaa peräjälkeen. Viime vuonna hän kävi huikean kamppailun Hyundain Thierry Neuvillea vastaan, ja lopulta Hyundai-kuljettaja Neuville taipui kakkoseksi 2,2 sekunnin marginaalilla.

Ogier otti vuosi sitten ykköstilan Citroenin WRC-autolla, joka ei ollut MM-sarjan kilpailukykyisin kilpuri viime kaudella. Ranskalaisen voiton arvoa nosti se, että hän kilpaili vasta ensimmäistä kertaa C3 WRC:llä.

Tänä vuonna Ogier on jälleen vastaavanlaisessa tilanteessa. Ranskalaistähti päätti viime kauden jälkeen siirtyä Toyotalle ja nyt hänellä on edessään ensimmäinen ralli Toyota Yaris WRC:llä.

Viime vuonna Toyotalla maailmanmestaruuden voittanut Ott Tänak starttaa Ogierin tavoin uudella kalustolla Monteen. Nyt virolaisella on alla Hyundai i20 WRC, jonka saloihin hän on päässyt tutustumaan testeissä.

Konkarikuljettaja Sebastien Loebilla on mahdollisuudet sekoittaa pakkaa Montessa. Viime vuonna yhdeksänkertainen maailmanmestari sijoittui Tänakin jälkeen neljänneksi kauden avauksessa.

Suomalaisittain odotukset eivät ole korkealla Monte Carlon rallissa. M-Sport Fordille siirtyneellä Esapekka Lapilla on vielä opettelemista Fiesta WRC:n kanssa. Tallikaveri Teemu Suninen on väläytellyt nopeuttaan asvaltilla, mutta huipputulos vaatisi täydellistä suoritusta haastavassa kisassa. Nuori Kalle Rovanperä ajaa puolestaan ensimmäisen kerran MM-rallissa Toyotan WRC-autolla.

Monte Carlon MM-ralli käynnistyy torstai-iltana kello 21.38 Suomen aikaa. Rallin voittaja on selvillä sunnuntaina noin kello 14.

Monte Carlon MM-rallin suosikit:

1. Sebastien Ogier, Toyota

Todennäköisesti viimeiseen kauteensa starttaava Ogier on päässyt testaamaan Toyota Yaris WRC -autoa muutaman päivän Ranskassa ja yhden päivän Suomessa. Ogier taitaa Monten metkut, joten nyt kysymys kuuluu, kuinka hyvin ranskalainen on päässyt sinuiksi uuden työvälineensä kanssa. Toyota Yaris WRC -auto on osoittanut vahvuutensa, ja jos se sopii Ogierin lapaseen, tähtikuski on vahvoilla kotikilpailussaan.

2. Thierry Neuville, Hyundai

Neuville on suosikkikolmikon ainoa kuljettaja, joka lähtee Monteen tutulla autolla. Belgialainen oli lähellä voittoa vuosi sitten, mutta Ogier vei lopulta täyspotin. Neuville hakee yhä ensimmäistä mestaruuttaan ja hänen tavoitteenaan on avata kausi täydellä pistepotilla.

3. Ott Tänak, Hyundai

Tänakin kohdalla voidaan esittää sama kysymys kuin Ogierinkin: miten hyvän luoton hallitseva maailmanmestari on löytänyt Hyundain WRC-autoon? Viime vuonna Tänak putosi Monten voittokamppailusta rengasrikon vuoksi, mutta hän ajoi kilpailussa selvästi eniten pohja-aikoja ja kuittasi lopulta kolmossijan. Hyundain WRC-auton pitäisi sopia Monteen, ja jos virolainen saa kunnon vauhdin päälle, voittokin on mahdollinen.

4. Sebastien Loeb, Hyundai

Loeb tuntee Monten olosuhteet. Ranskalaiskonkari on ollut klassikkokisassa ykkönen seitsemän kertaa ja hän on valmis haastamaan MM-sarjan tähdet, vaikka ikää on mittarissa 45 vuotta. Viime vuonna hän nappasi nelossijan, vaikka hän kilpaili vasta ensimmäistä kertaa Hyundain WRC-autolla. Nyt hänellä on vuosi enemmän kokemusta menopelistä.

5. Elfyn Evans, Toyota

Mustaksi hevoseksi on nostettava walesilainen Elfyn Evans, joka jätti viime kauden jälkeen Fordin ja siirtyi Tommi Mäkisen johtamaan Toyotan WRC-tiimiin. Evansilta nähtiin viime vuonna loistavia suorituksia ja Korsikalla hän menetti voiton päätöserikoiskokeella tulleeseen rengasrikkoon. Nyt hänellä pitäisi olla käytössään astetta kilpailukykyisempi auto.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Monte Carlon MM-ralli on pelattavissa Veikkauksen Vedonlyönnin voittajavedoissa veikkaus.fi.

Katso alta Monte Carlon MM-rallin ennakko, jolla Sebastien Loeb kertoo klassikkokisan haasteista.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,315819″ ap mute ]

Lue myös nämä

  • Uusimmat