Rallin EM-sarjassa huolestuttava tilanne

Rallin EM-kauden toiseen osakilpailuun on ilmoittautunut 46 autokuntaa.
Andreas Mikkelsen
EM-sarjan kauden 2021 mestari Andreas Mikkelsen voitti Azorien rallin vuonna 2021. Kuva: Jorge Cunha/DPPI

EM-sarja käynnistyi viime viikonloppuna Portugalissa Fafen kaupungin ympäristössä, missä espanjalainen Nil Solans ajoi voittoon. Seuraava kilpailu järjestetään niin ikään Portugalissa, Atlantilla sijaitsevalla Azorien saariryhmällä.

EM-sarjaa johtavan Solansin nimeä ei löydy Azorien rallin osallistujalistalta. Solans valitteli jo Fafen rallin voittonsa jälkeen, että hänellä on vaikeuksia saada budjettia kasaan ralleihin.

Täksi vuodeksi hieman uudistunut rallin EM-sarja ei ole onnistunut houkuttelemaan kovia nimiä lähtölistoilleen kauden avauskisoissa. EM-sarjalla on nyt sama promoottori kuin MM-sarjalla.

Uudistuksella pyritään siihen, että EM-sarja voisi toimia entistä paremmin ponnahduslautana MM-erikoiskokeille. Sarjasta kuitenkin puuttuvat kovat kuskit – ainakin kahden ensimmäisen osakilpailun perusteella. Tämän vuoksi sarjan taso ei ole niin korkealla kuin toivoa sopisi.

Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että venäläiset Aleksei Lukjanuk ja Nikolai Grjazin eivät aja EM-sarjassa Ukrainan sodan vuoksi. Lukjanuk voitti EM-sarjan mestaruuden kausina 2018 ja 2020. Grjazin on puolestaan tuttu kuljettaja myös MM-sarjan WRC2-luokasta.

Viime vuonna Azorien rallissa oli huomattavasti kovempi osallistujalista, jolta löytyivät muun muassa MM-sarjassa osakilpailuvoittoihin yltäneet Andreas Mikkelsen ja Dani Sordo. Tällä kertaa kilpailun kenties suurin suosikki on portugalilainen Armindo Araujo, joka sijoittui toiseksi viime viikonlopun Fafen EM-rallissa.

Fafessa kolmanneksi sijoittunut virolaiskuljettaja Georg Linnamäe jättää Azorien osakilpailun väliin. Viron mainetta pitää yllä Ken Torn, joka joutui kertaalleen keskeyttämään Fafessa.

Azorien EM-ralli ajetaan 26.-27. maaliskuuta. Kilpailussa ei ole mukana suomalaiskuljettajia.

EM-sarjassa ajetaan tänä vuonna kahdeksan osakilpailua.