Rallikuvaaja pisti SM-sarjan jälleen kansien väliin – ”persiilleen” mennyt kuvauspaikka jäi mieleen

Hannu Rainamo on tarponut kilometrin jos toisenkin rallireiteillä. Kuva: Taneli Niinimäki

Rallin SM-kausi 2018 sisälsi useita ikimuistoisia hetkiä. Jyväskyläläinen valokuvaaja Hannu Rainamo paketoi SM-kauden kansien väliin Ralli SM 2018 – Kuvia ja menestyjiä -kirjassaan.

Rainamo toteutti vastaavanlaisen kirjaprojektin myös vuosi sitten SM-kaudesta 2017. Kuvapainotteista kirjaa ei ollut aiemmin tehty SM-ralleista.

Rainamon kuvaajaryhmä kiersi jälleen tänä vuonna kaikki SM-sarjan osakilpailut, jotka he ikuistivat näyttäviin valokuviin. Yli 250-sivuisen kirjan teksteissä käydään läpi SM-kauden kaikki kilpailut luokka luokalta.

– Nyt projekti oli helpompi, koska tiesimme suurin piirtein, mitä pitää tehdä. Viime vuonna emme olleet aivan saletteja, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, Rainamo kertoo Rallit.fille.

Rainamo kertoi ensimmäisen kirjansa jälkeen, että stressitasot olivat nousseet hänellä välillä liiankin korkealle.

– Tänä vuonna ei stressattu niin paljon. Nyt meni vähän paremmin, Rainamo naurahtaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ralli SM 2018 - Kuvia ja menestyjiä
Ralli SM 2018 – Kuvia ja menestyjiä.
Lukijoiden mielipiteet otettu huomioon

Kirja sisältää muutamia uudistuksia verrattuna ensimmäiseen opukseen. Jokaisesta osakilpailusta on poimittu yksi puheenaihe, ja mukana ovat myös rallien tulokset.

– Kuuntelimme lukijoiden mielipiteitä. Sen vuoksi kirjaan tuli rallin puheenaihe -osio, jossa nostetaan esiin kilpailijoita.

Rallien kuvaaminen on haastava taiteenlaji. Autokunnat ajavat kuvauspaikan ohi vain kertaalleen, ja mikäli kuva epäonnistuu, toista tilaisuutta ei enää tule. Myös olosuhteet tuovat oman lisämausteensa kuvaamiseen. Rainamo kollegoineen sai kokea, ettei kaikki mene aina aivan nappiin.

– Päällimmäiseksi mieleen ovat jääneet ne kuvauspaikat, jotka eivät onnistuneet. Turun kilpailu oli itselle ja aika monelle aika haastava. Kilpailu ajettiin kesäkauden jälkeen syksyllä, ja ensimmäisenä päivänä oli muutama pätkä pimeässä. Autoissa oli todella kirkkaat lisävalot, jotka polttavat helposti kuvan puhki, kun pitää räiskiä salamoilla. Minulla oli uudet salamat käytössä, niin sehän pätkä meni ihan persiilleen. Ainoan hyvän kuvan sain katsojista lakanan kanssa, Rainamo naureskelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

”Maximum attack Rönnemaa.” Kuva: Hannu Rainamo
”Munia myöten hangessa”

Kuvaajan työpäivä venähtää helposti yli 12 tunnin mittaiseksi rallien aikana. Mukana kulkee kilokaupalla kalustoa, kun kuvauspaikalle tallataan parkkiin jätetystä autosta. Tämän vuoden Tunturirallissa patikointi oli erityisen raskasta korkeiden nietosten takia.

– Siinä menee aikaa, kun lähtee päälle kilometrin tarpomaan kuvauspaikalle. Tien vieressä on yli metrin seinämä lunta, ja kun sinne hyppää, siellä on välillä munia myöten hangessa. Auton mentyä ohitse joutuu kampeamaan tovin itseään hangesta tielle, minkä jälkeen pääsee kävelemään lyhyen matkan ennen kuin joutuu hyppäämään uudestaan hankeen, Rainamo kuvailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tunturiralli
Tunturirallin taikaa. Kuva: Timka Seppänen

– Välillä tämä homma on vähän haastavaa. Tai ei välttämättä kaikille haastavaa, mutta näin rautaiselle kuntoilijalle se on haastavaa, Rainamo hekottelee.

Rainamo lupaa, että kirjalle on luvassa jatkoa jälleen SM-kauden 2019 jälkeen.

– Eiköhän me ensi vuonna lähdetä taas tekemään, sillä ainakin Rovaniemeltä on varattu hotellihuone.

Ralli SM 2018 – Kuvia ja menestyjiä -kirja on myynnissä osoitteessa http://www.rallikirja.fi/.

Lisää aiheeseen liittyviä tuoreita uutisia:
Jaa uutinen
Avatar

Toni Heinonen

toni.heinonen(a)rallit.fi
Päätoimittaja