Rallicrosslupaus joutui heti anomaan lomaa armeijasta, edessä EM-debyytti

Rasmus Tuominen
Rasmus Tuominen. Kuva: SET Promotion
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallicrossin MM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna 17.-18. lokakuuta Barcelonassa kahdella osakilpailulla. Viime kaudella kansainvälisen rallicross-sarjan RX Academyn voittanut Rasmus Tuominen, 19, osallistuu kilpailuihin Super1600-luokassa, jossa ajetaan Euroopan mestaruudesta.

Tuominen ajaa kilpailuissa SET Promotion-tallin Renault Twingolla. Kilpailut ovat osa RX Academyn pääpalkintona ollutta tallipaikkaa.

Tuominen on tällä kaudella ajanut kotimaassa Rata SM-sarjaa, kauden päätteeksi kaulaan ripustettiin V1600-luokan SM-pronssia.  Valmistautuminen Barcelonan tulikasteeseen on tehty Vantaalla ja Hyvinkäällä.

– Twingo on aika samanlainen kuin RX Academyn Clio. Vähän kuin karting-autolla olisi ajanut, tasapainoinen ja jokainen liike tuntuu persuksissa, tosi makea laite! Vantaan rata oli täysin asvalttia, joten siitä saatiin kokemusta Barcelonan radan pitkiä asfalttimutkia varten. Meillä kävi kelien suhteen hyvä tuuri, Vantaalla oli kuivaa ja Hyvinkäällä tuli vettä. Saimme oppia, miten auto käyttäytyy märällä radalla, Tuominen kertoo.

SET Promotion on vuonna 2003 perustettu turkulainen autourheiluun keskittyvä yritys, joka on ollut luomassa kansainvälisen uran pohjaa useille tunnetuille kuljettajille. Tallissa ovat ajaneet muun muassa norjalainen Andreas Bakkerud, venäläinen Timur Timerzjanov ja tietenkin suomalaiset Joni Wiman ja crossista ralliin siirtynyt Teemu Suninen. Rasmus Tuominen ottaa nyt ensiaskeleet maailman kovimpien rallicross-kuljettajien seuraan.

– Rasmuksen luonteenpiirre on peruspositiivinen. Hän on poikkeuksellisen ulospäinsuuntautunut, hyvin päättäväinen ja tavoitteisiinsa sitoutunut. Tämä kilpailu on osa RX Academyn palkintoa, joten nyt pääsemme jatkamaan puolitoistavuotta sitten aloitettua työtä. Keväällä olimme jo valmiita, joten vaikka korona sotki kuviot, olemme silti hyvin valmistautuneita, SET Promotionin tallipäällikkö Jussi Pinämäki sanoo.

– Autoa on viety paljon eteenpäin. Ajettiin Rasmuksen kanssa pari päivää ja hänelle tuli hyvä luotto sekä autoon että omaan tekemiseen. Topi Heikkinen tulee Barcelonaan Rasmuksen spotteriksi, hän tuntee Rasmuksen heikkoudet ja vahvuudet, joten siitä tulee olemaan suuri apu kisassa. Meidän tiimi ja Topi ovat tasoittamassa sitä suurta steppiä, minkä Rasmus nyt tulee ottamaan kun edessä on uran ensimmäinen EM-kisa,  Pinomäki jatkaa.

Tuominen asteli maanantaina armeijan palvelukseen Santahaminan urheilukouluun, ja joutui ensitöikseen anomaan lomaa. ”Armeijan harmaat” kuitattuaan hän vaihtoi ne lähes saman tien ajopukuun ja starttasi kohti Espanjaa, tavoitteenaan finaalipaikka.

– Maanantaina kävelin armeijan portista sisään ja torstaina lähden matkaan. Barcelonassa ajetaan normaalin neljän alkuerän sijaan vain kolme, joten pitää ajaa röyhkeämmin. Rata on aika asvalttipainotteinen. Olen lähes koko urani sellaisella alustalla ajanut, joten uskon että siitä on hyötyä, Tuominen toteaa.

– Kun Barcelonan soraosuudet kuluvat, alta paljastuu paljon pitävämpi kerros, joten finaaleja kohti mentäessä rata muuttuu koko ajan. Vastassa on kovia kuskeja, osan tiedän entuudestaan, mutta suurimman osan menoa olen nähnyt vain telkkarista. Lähdetään haastamaan kaverit, tehdään tiiminä hyvät kisat ja tavoitellaan paikkaa finaaleissa, Tuominen päättää.

Lue myös nämä

  • Uusimmat