Pystytäänkö Suomessa järjestämään MM-talviralli pikatahdilla? Suomen MM-rallin pomo: ”Tätä on puuhattu tasan yksi päivä”

Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä osallistui viime talvena Tunturiralliin Toyotan WRC-autolla. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Suomi saattaa isännöidä rallin MM-sarjan osakilpailua jo helmikuussa, mutta kisan toteutumiseen on vielä pitkä matka.

Ruotsin MM-rallin järjestäjät vahvistivat tiistaina, että Värmlantiin helmikuun puoliväliin kaavailtu kilpailu joudutaan perumaan koronatilanteen vuoksi. Tämä avasi mahdollisuuden sille, että Suomi voisi saada järjestettäväkseen kauden 2021 ainoan lumirallin.

Lue myös: Vahvistus: Ruotsin MM-ralli peruttu, Tunturiralli halutaan korvaajaksi

Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen vahvistaa Rallit.fille, että MM-sarjan promootioyhtiö on ollut yhteydessä Suomen osakilpailun järjestäjiin.

– He ovat pyytäneet selvittämään, onko meillä mahdollisuuksia ottaa järjestelyvastuu Suomeen. Lähipäivien aikana selvittelemme, miten tämän asian kanssa edetään ja voidaanko ylipäätään edetä, Tarkiainen kertoo.

– Selvitystyötä on nyt tehty pikkaisen ja muutamia puheluita on otettu eri suuntiin. Mutta ei tässä ole vielä ruvettu hotelleja varaamaan, Tarkiainen lisää.

Viime päivien aikana on spekuloitu sillä, että SM-sarjan avausosakilpailu Arctic Lapland -ralli, tuttavallisemmin Tunturiralli, voisi ottaa Ruotsin paikan MM-kalenterista. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Rovaniemen ympäristössä ajettavaa ”Tunturia” siirrettäisiin tammikuun puolivälistä helmikuun puolelle.

Tarkiainen painottaa, ettei tällaista suunnitelmaa ole lyöty lukkoon.

– En kommentoi mitään siihen, missä tai milloin ralli ajettaisiin. Kaikki asiat ovat vielä hyvin alkutekijöissään. Tätä asiaa on puuhattu tasan yksi päivä, joten isoja läpimurtoja ei ole tehty suuntaan eikä toiseen. Selvitellään rauhassa mahdollisuuksia erilaisten viranomaislupien ja muiden asioiden suhteen sekä keskustellaan koronajutuista. Katsotaan sitten, miten edetään.

Katso alta kooste MM-kauden 2020 päättäneestä Monzan MM-rallista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,358031″ ap mute]

 

”Uusia ja outoja kommervenkkejä”

Koronapandemia rukkasi rajulla kädellä tämän vuoden MM-kalenteria. Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla pystyttiin lopulta järjestämään neljä osakilpailua erityisjärjestelyin.

Mikäli Lapissa ajetaan MM-pisteistä parin kuukauden päästä, koronatilanne vaikuttaisi kisan järjestelyihin.

– Meillä oli viime viikolla FIA:n (Kansainvälinen autoliitto) kanssa palaveri, jossa kaikkien MM-rallien järjestäjät olivat paikalla. FIA:n näkemys oli se, että MM-ralleissa mennään ainakin huhtikuuhun saakka sellaisilla järjestelyillä, että esimerkiksi huoltoalueet ovat yleisöltä suljettuja. Se varmasti aiheuttaisi meille toistaiseksi uusia ja outoja kommervenkkejä, jos jotain järjestämme, Tarkiainen sanoo.

Suomen MM-ralli jäi tänä vuonna ajamatta koronan vuoksi, mikä oli taloudellinen takaisku kisan järjestelyistä vastaavalle AKK:lle eli autourheilun kotimaiselle kattojärjestölle. Talouspuoli on yksi merkittävistä asioista, kun mahdollisesta MM-talvirallista tehdään selvitystä.

– Ei tässä ole hirveästi rahaa kassassa, koska viime kesä meni niin kuin se meni. Selvittelemme sitä, millaisella budjetilla kisa tehtäisiin: mikä on kustannus- ja tulopuoli ja millaisilla menoilla sitä pystytään tekemään. Jos tähän lähdetään mukaan, täytyy olla näistäkin asioista huolelliset selvitykset etukäteen.

– En näe mitään järkeä siinä, että tätä lähdetään tekemään kahta kättä heilutellen ja sitten katsotaan, mitä tapahtuu. Täytyy olla hyvät ja vedenpitävät suunnitelmat kaikilla eri osa-alueilla, Tarkiainen tähdentää.

Aikataulu MM-sarjan osakilpailun järjestämiselle on tiukka. Tarkiainen ei osaa vielä arvioida, milloin asiasta tehdään lopullisia päätöksiä.

– Riippuu ihan siitä, millä aikataululla ehdimme keskustelemaan eri osapuolien kanssa ja milloin saamme tarvittavia vastauksia päätöksentekoon.

Yksi asia on kuitenkin varma, toteutuipa MM-lumiralli Suomessa tai ei. Keski-Suomessa ajetaan perinteinen MM-soraralli ensi kesänä, jos korona suo.

Lue myös nämä

  • Uusimmat