Quantcast

Portugalissa juhlitaan rallin MM-sarjan 50-vuotista taivalta – mukana myös suomalaisia rallilegendoja

Rallin MM-sarjan 50-vuotista taivalta juhlistetaan ensi viikolla ajettavan Portugalin MM-rallin yhteydessä.
Ari Vatanen
Ari Vatanen vuoden 1981 Akropolis-rallissa Kreikassa. Kuva: McKlein
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Monia entisiä rallitähtiä sekä karttureita ja tallipomoja nähdään paikalla Matosinhosin kaupungin liepeillä sijaitsevassa huoltoparkissa. Exponorin messukeskuksen huoltoalueella nähdään ainakin Walter Röhrl, Ari Vatanen, Miki Biasion, Marcus Grönholm, Carlos Sainz ja Petter Solberg. Luonnollisesti vanhoista mestareista paikalla ovat myös MM-ralliin osallistuvat Sebastien Loeb, Sebastien Ogier ja Ott Tänak.

Karttureista Portugalissa rallin MM-sarjan ”synttäreitä” juhlivat muun muuassa FIA:n apulaispresidentti Robert Reid, Sainzin rinnalta tuttu Luiz Moya sekä FIA:n tuomaristossa MM-ralleissa vaikuttava Grönholmin aisapari Timo Rautiainen. Lisäksi paikalle odotetaan saapuviksi Christian Geistdörferia, Tiziano Sivieroa, Derek Ringeria ja David Richardsia.

Sebastien Loeb vuoden 2004 Australian MM-rallissa. Kuva: McKlein

Myös MM-sarjan kautta aikain kovimmat naiskuskit ovat mukana. Portugalin MM-rallin huoltoparkkiin saapuvat Louise Aitken-Walker, Isolde Holderied kartturinsa Tina Thörnerin kanssa sekä itse oikeutetusti Michele Mouton ja Fabrizia Pons.  

– Kaikilla meillä on omat huippumuistomme rallin MM-sarjasta. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus muistaa kaikkia niitä, jotka ovat tehneet tästä sarjasta niin erityisen, MM-sarjan promootioyhtiön nokkamies Jona Siebel hehkuttaa.

Kuski- ja kartturilegendojen lisäksi Exponorin huoltoparkista löytyy liki 30 takavuosien rallitykkiä. Mukana näyttelyssä on muun muassa Alpine A110, jolla Jean-Claude Andruet juhli ensimmäistä MM-rallin voittoa Monte Carlossa. B-ryhmän tykeistä näytillä ovat Audi Quattro S1, A1 ja A2 sekä Lancia Delta S4. Näyttelyrivistöön saapuvat myös Lancia Stratos, Ford Escort RS1800, Opel Ascona 400 ja tuoreimmista WRC-autoista ainakin Toyota Corolla ja Hyundai i20.

Jean-Claude Andruet ja Alpine vuonna 1973. Kuva :McKlein

Eivätkä nämä rallimaailman legenda-autot suinkaan ole vain näytillä, vaan niillä kurvaillaan pienet näytösajot torstai-iltana Coimbran yleisöpätkällä sekä myöhemmin myös Lousadan sekä Porton kaupungin yleisöpyörityksissä. Myös Fafen klassikkohyppyrissä sunnuntaina nähdään osa vanhan ajan ralliautoista.

– Lista sekä ihmisistä että autoista, jotka Portugaliin tulevat, on aivan mykistävä. Se on muistutus myös siitä, kuinka upeasta lajista onkaan kyse, Siebel sanoo.

– Tämä on kuitenkin tehty myös faneja varten. Varmasti noiden vanhan ajan autojen äänet tuovat upeita muistoja kaikille, jotka niitä pätkien varrella katsovat.

Carlos Sainz Suomen MM-rallissa vuonna 1990. Kuva: McKlein

Rallin MM-sarja lanseerattiin vuonna 1973, jonka jälkeen osakilpailuja on ajettu 35 eri maassa. Portugalin MM-ralli oli mukana kalenterissa heti ensimmäisenä vuonna. Nyt käynnistynyt kausi on MM-sarjan 50:s.

– Heti ensimmäistä kaudesta lähtien rallin MM-sarja on tarjonnut mahtavia näytöksiä globaalille yleisölle. Sarjassa on nähty historian ikonisimpia autoja, paikkoja sekä legendaarisimmat kuskit ja kartturit. Kaikilla heillä on oma tärkeä paikkansa moottoriurheilun historiassa, FIA:n presidentti Mohammed bin Sulayem toteaa.

Katso alapuolelta viime vuoden Portugalin MM-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä