Pistäkää nimi mieleen! 15-vuotias Jooa Iivari ykkönen Nuorten SM-sarjan avauksessa

Jooa Iivari
Jooa Iivari. Kuva: Toni Ollikainen / Tonigraphs
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nuorten SM-sarjan avaus ajettiin lauantaina Kouvolan SM-rallin yhteydessä. Nuorten luokkaan oli ilmoittautunut mukaan peräti 21 autokuntaa.

Yhtenä muutamista ennakkosuosikeista kilpailuun starttasi Korpilahden Urheiluautoilijoiden Jooa Iivari  Ford Fiestalla V1600:lla. Alkukauden kilpailut olivat sujuneet lupaavasti ja sen myötä menestystä povattiin monelta taholta. Kartanlukijana 15-vuotiaalle nuorukaiselle Kouvolassa toimiMika Rampanen.

Kilpailun alku ei sujunut kuitenkaan aivan parhaalla tavalla, kun sekä autossa että kuljettajassa oli ongelmaa.

– Olen vähän hitaasti lämpiävä kilpailujen alussa. Pari ekaa pätkää tuli kuin olisi täysin aloittelijana ollut mukana. Ensimmäisellä, kilpailun pisimmällä ek:lla jäi vielä röykystä etuiskari pohjaan ja tultiin iso osa pätkästä kengurutyylillä. Onneksi siitä kuitenkin suoriuduttiin ilman haavereita, kertaa Iivari.

Kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen kärjessä ajoi Veeti Pulkkinen, Tuukka Kauppinen aivan kannassa toisena ja kolmantena Iivari kahdeksan sekunnin päässä.

Huollon jälkeen kolmannella pätkällä oli Iivarin ranteet jo lämmenneet ja ajo alkoi maittaa. Tuloksena oli kahdet pohjat peräkkäin ja sen myötä neljännen ek:n jälkeen Iivarin autokunta oli siirtynyt kilpailun johtoon 2,3 sekunnin erolla Kauppiseen.

– Soraa oli reilusti, mutta niin oli pitoakin. Muutamaan otteeseen meinasi säikäyttää, kun auto puutui yhtäkkiä rajusti. Mikakin jo vieressä huusi, että ”mitä sinä keskellä suoraa jarrulle menet”. Liekö jotain jäätämisongelmaa ollut, kun keli painui nollan tuntumaan, summasi Iivari

Kilpailun kaksi viimeistä pätkää olivat samat kaksi erikoiskoetta uudelleen kuin aamun ensimmäisellä lenkillä. Sakea lumisade oli jatkunut jo tunteja ja tiet olivat todella lumisia.

Iivari repäisi ratkaisevan eron Honda Civicillä ajaneeseen Kauppiseen viidennellä pätkällä ja kokonaistilanteessa eroa jäi lopulta Iivarin autokunnan hyväksi 20,5 sekuntia.

– Hyvin oli meidän numerolle jo tie putsaantunut. Päivä sujui hyvin siitä alkaen, kun kuski sai kolmosella itsensä toimivaksi. Kartturi toimi kyllä koko päivän, nuori rallilupaus naureskeli.

– Hyvillä fiiliksillä lähdetään kohti kesäkautta. Ajamisen treenaamista jatketaan mutta seuraava kilpailu lienee vasta soralla. Kesää jo kovasti odotetaan. Omaan makuun kesäkelillä ajaminen on kivempaa, kertoi Nuorten SM-sarjan avauskilpailun 15-vuotias voittaja.

Nuorten SM-sarja käynnistyi todellakin nuorten poikien näytöksellä. Kisan kakkoseksi sijoittunut Kauppinen on nimittäin vasta 14-vuotias. Kauppiselle SM-ralli oli vasta uran ensimmäinen.

Lue myös nämä