Petter Solberg muisteli tallipomon rajua ripitystä, joka sai nuoren rallitähden kyyneliin – ”Olin liian nopea ja sain p***aa niskaani”

Petter Solberg
Petter Solberg. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Petter Solbergin tulevaisuus Fordin tehdastiimissä oli vaakalaudalla heti norjalaiskuljettajan toisessa kilpailussa. Syynä oli se, että Solberg oli ajanut liian kovaa.

Syy saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta tässä tapauksessa Solbergilla oli vielä opittavaa.

Solbergin ralliura lähti nousukiitoon kaudella 1999. Fordin tehdastiimi kutsui hänet viime hetkillä ajamaan legendaariseen Safari-ralliin Focus WRC:llä tallikaverinaan Colin McRae. Tallipomo Malcolm Wilson lähetti nuoren norjalaisen kartanlukijaksi kokeneen Fred Gallagherin, joka oli voittanut Keniassa kolmesti.

Wilson halusi Gallagherin pitävän Solbergin kurissa todellisessa kestävyyskisassa, jossa auton voi helposti hajottaa. Wilsonin suunnitelma oli mennä pieleen heti kisaa edeltäneellä testierikoiskokeella, jolla innokas norjalainen ajoi selkeän pohja-ajan.

Solbergin shakedownin esitys sai Wilsonin kiehumaan.

– Hän melkein lähetti minut kotiin, Solberg muisteli tapausta rallin MM-sarjan WRC Backstories -podcastissa.

– Olin liian nopea shakedownilla ja sain paskaa niskaani Malcolmilta. Olin alhaalla lattialla ja itkin. Hän oli täysin oikeassa, Solberg lisäsi.

– Olin erittäin herkkä tyyppi, ja oli vaikeaa selviytyä suuressa maailmassa, sillä olin tullut pieneltä maatilalta Norjasta. Se oli iso askel. Minulla ei ollut ketään, jolta olisin voinut kysyä neuvoja. Tietyllä tapaa ansaitsin sen opetuksen.

Solberg rauhoitti menoaan kilpailussa ja ajoi lopulta hienosti viidenneksi McRaen voittamassa Safari-rallissa.

Rallin maailmanmestaruuden vuonna 2003 voittaneella Solbergilla on lämpimät muistot McRaesta, jonka kanssa tallitoveruus syventyi ystävyydeksi.

– Colin auttoi paljon minua. Harjoittelimme ja kävimme syömässä yhdessä. Hän piti minusta huolen, kun olin välillä kusessa ulosajojen vuoksi. Hän auttoi minua motivaation kanssa, sillä hän oli käynyt itse läpi samankaltaisia asioita.

Edesmenneen Colin McRaen maailmanmestaruudesta tuli hiljattain kuluneeksi 25 vuotta. Katso videolta muistelot McRaen mestaruudesta. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,356306″ ap mute ]

 

Lue myös: Colin McRaen historiallisesta tempusta 25 vuotta – ”Se oli jotain, mitä on vaikea kuvitella”

Lue myös nämä

  • Uusimmat