Quantcast

Ott Tänakin jämähtäneistä neuvotteluista kovia väitteitä: hyväksyi jo yhden tarjouksen, suututti toisen tiimin pomon

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: Toyota Gazoo Racing
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ott Tänak ja hänen taustajoukkonsa ovat käyttäneet koviakin konsteja, kun he ovat neuvotelleet virolaiskuljettajalle seuraavaa sopimusta rallin MM-sarjassa.

Tänak on rallin MM-sarjan tämän hetken kuumin kuljettaja. Toyota-tähti johtaa MM-sarjaa ennen kahta viimeistä osakilpailua. Hän on saavuttanut tällä kaudella kuusi osakilpailuvoittoa – tuplasti enemmän kuin MM-sarjassa toisena oleva Sebastien Ogier. Ja hän mitä todennäköisimmin starttaa puolustavana maailmanmestarina rallin MM-kauteen 2020.

Nopeutta Tänakilla on piisannut Toyotalla, mutta tuloissa mitattuna hän ei ole lähellä lajin tämän hetken palkkakuningasta Ogieria. Mutta seuraavina vuosina Tänakin pankkitilille kilahtaa selvästi isompi potti. Tähtikuljettajan asioita hoitava Markko Märtin on pitänyt siitä huolen neuvotteluissa.

Tänak kertoi alkukesästä, että hän haluaisi pistää nimensä seuraavaan sopimukseen jo ennen elokuista Suomen MM-rallia. ”Jyskälästä” on vierähtänyt yli kaksi kuukautta, mutta Tänakin tulevaa osoitetta ei ole vieläkään julkistettu. Jämähtäneisiin neuvotteluihin ei ole yhtä yksittäistä syytä, mutta Tänakin leirin neuvottelutaktiikalla on osuutensa asiaan.

Markkina-arvo testissä

Toyota on himoinnut pitkään Tänakin nimeä jatkopaperiin, mutta kuljettajan markkina-arvoa on mitattu myös kilpailevissa tiimeissä. Se ei sinänsä ole mitenkään tavatonta – tähtistatuksella olevan kuljettajan kannattaa kuunnella tarjouksia muistakin tiimeistä.

Hyundai ja M-Sport Ford kävivät kesän aikana keskusteluja Tänakin kanssa. Näistä tiimeistä Hyundai oli varteenotettava kilpailija Toyotalle taistelussa Tänakista. Korealaisvalmistaja on kilpaillut valtavalla budjetilla MM-sarjassa, mutta rahalle ei ole tullut vastinetta menestyksen muodossa.

Kauden seuraava osakilpailu ajetaan Kataloniassa. Katso alta video, mitä Katalonian MM-rallissa on luvassa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,284824″ ap mute ]

 

Hyundai kävi ”Team Tänakin” kanssa vakavia neuvotteluita, joista on sittemmin liikkunut koviakin väitteitä MM-rallien huoltoalueilla. Hyundain tallipomo Andrea Adamo vieraili heinäkuussa Estonia-rallin yhteydessä Virossa, missä osapuolet keskustelivat Tänakin kuvioista. Tiettävästi Märtin antoi tuolloin italialaispomon ymmärtää, että osapuolet ovat hyvinkin lähellä sopimusta.

Näin ei kuitenkaan ollut. Tänak sai Hyundailta rahakkaan tarjouksen, joka oli hyvä neuvotteluvaltti keskusteluissa Toyotan kanssa. Väitteiden mukaan tulisieluisena persoonana tunnettu Adamo suuttui pahemman kerran virolaisten tempusta. Hyundain italialaispomo ilmoitti ennen syyskuussa ajettua Turkin MM-rallia, että neuvottelut Tänakin kanssa ovat päättyneet.

Tänak itse kuittasi asian huumorilla.

– Neuvottelumme menivät sen verran vaikeiksi, ettemme ilmeisesti ole enää kavereita, Tänak naurahti Turkin rallin aattona.

Saagan viimeisin jatko-osa

Myös M-Sportin tallipomo Richard Millener sanoi Turkissa, ettei tallin kannata ottaa taloudellista riskiä sijoittamalla isoja summia Tänakin palkkapussiin. Tässä vaiheessa vaikutti siltä, että Toyota pääsisi nopealla aikataululla sopimaan jatkosta Tänakin kanssa.

Varikkopuheiden mukaan Tänak hyväksyi jo kertaalleen Toyotan jatkosopimustarjouksen. Nimiä ei kuitenkaan saatu lopullisiin papereihin. Vahvat huhut kertovat, että Tänakin puolelta alkoi tulla lisää vaatimuksia ja ehtoja lopulliseen kontrahtiin. Tämä ei lämmittänyt Tommi Mäkisen johtamaa tiimiä.

Espanjalaislehti AS uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Tänak ja Märtin kyllästyivät neuvottelemaan Mäkisen kanssa ja aloittivat keskustelut suoraan Toyotan Japanin pääkonttorin kanssa. Näin saaga sai vielä yhden jatko-osan.

Lue myös: Toyotan WRC-tiimiltä odotettavissa uutisia, jos vanhat merkit pitävät paikkansa

Toyotan ja Tänakin odotetaan pääsevän sopuun yhteisestä tulevaisuudestaan. Ja sen jälkeen jännitetään muiden sopimuksettomien kuljettajien tulevaisuuden puolesta.

Kauden seuraava osakilpailu ajetaan ensi viikolla Kataloniassa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat