Ott Tänak vaatii FIA:lta uutta lähestymistapaa – ”Muissa lajeissa on opittu elämään koronan ehdoilla”

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: Fabien Dufour/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Puolustavan maailmanmestarin Ott Tänakin haaveet toisesta perättäisestä MM-tittelistä käytännössä murenivat viime viikolla, kun Belgian osakilpailu peruttiin koronapandemian vuoksi.

Tänak on MM-sarjaa johtavaa Toyotan Elfyn Evansia 28 pistettä perässä, kun näillä näkymin ajetaan enää Monzassa joulukuun alussa. Virolainen ei kuitenkaan enää stressaa turhia MM-kamppailusta koronan rajusti runtelemalla kaudella. Sen sijaan Tänak pelkää, että koronavirus tulee vaikuttamaan isosti myös ensi kauden karkeloihin.

Virolainen myös ihmettelee, kuinka muissa moottoriurheilulajeissa kisoja ajetaan, mutta rallissa homma tuntuu olevan erittäin vaikeaa.

– Ypres-rallin peruminen oli ainoa oikea vaihtoehto, siitä ei ole mitään epäilystä. Olosuhteet ovat tällä hetkellä äärimmäiset, mutta on silti hieman sääli nähdä, kuinka muissa lajeissa on onnistuttu elämään koronan ehdoilla, mutta WRC:ssä edelleen vain toivotaan, että päästäisiin ajamaan, Tänak sanoo Motorsport.comin sivuilla.

– Tulevan vuoden ensimmäinen puolisko ei näytä kovinkaan erilaiselta kuin tämän hetken tilanne. Jos jatkamme samalla lähestymistavalla, niin myöskään ensi vuonna ei taida olla kunnollista MM-sarjaa.

FIA:n rallipomo Yves Matton kuitenkin huomauttaa, että rallin luonne on hyvin erilainen muihin moottoriurheilulajeihin verrattuna. Rallissa erikoiskokeita on laajalla maantieteellisellä alueella, kun taas esimerkiksi formuloissa pystytään koko paletti sulkemaan radalle koronakuplaan.

– Tällä hetkellä kansainvälisen tason rallin järjestäminen on valtavan suuri haaste, joka vaatii yhteistyötä kaikilta osapuolilta, Matton toteaa.

– Rallin luonne on sellainen, että me olemme kosketuksissa yhteisöihin, joissa käymme. Me emme voi eristää itseämme samalla tavalla. Koronatilanne kehittyy niin kovaa vauhtia. Jokaisella maalla ja alueella on omat rajoituksensa pandemian suhteen. Siinä kontekstissa on vaikeaa, joskus jopa mahdotonta, asettaa mitään aikarajoja ralleille, että voidaanko niitä ajaa vai ei.

Lue myös nämä