Ott Tänak jälleen suursuosikki – saavatko muut Toyota-kuskit kaipaamansa onnistumisen?

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: @World/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-karavaani palaa tällä viikolla Eurooppaan, kun kauden seitsemäs osakilpailu ajetaan Portugalissa. Kärkisijoista on jälleen luvassa kiivas kamppailu useamman kuljettajan kesken.

Portugalin soraralli saa mielenkiintoisen startin, sillä nykyiset WRC-kuskit eivät ole koskaan aiemmin kilpailleet perjantain erikoiskokeilla. Epäkiitollisimmassa asemassa on MM-sarjan kärkikuljettaja Sebastien Ogier, jonka tehtävänä avauspäivänä on piirtää Citroenillaan irtosoraan ensimmäiset ajolinjat muiden kuskien avuksi. Portugalissa erikoiskokeet nopeutuvat jokaisen auton jälkeen irtosoran lähtiessä pois tieltä.

– Meidän on onnistuttava perjantaina auratessamme tietä, jotta voimme saada mahdollisimman hyvät pisteet. Perjantain lenkki on kohtalaisen lyhyt ja uusi kaikille. Meidän on pakko olla mahdollisimman korkealla tuloksissa, Ogier painottaa.

Ogieria ei voi ennakkoon jättää pois rallin suosikeista, sillä hän voitti Portugalissa kaksi vuotta sitten, vaikka hän oli ladulla ensimmäisenä perjantaina. Suurimman suosikin viitta lankeaa tosin – jälleen kerran – Toyotan Ott Tänakille. Virolaiskuljettaja voitti edellisen MM-osakilpailun Chilessä miltei näytöstyyliin. Tänak on toisena tiellä perjantaina, mutta hänellä on etulyöntiasema Ogieriin nähden.

MM-sarjassa kolmantena oleva Thierry Neuville täräytti rajusti ulos Chilen MM-rallissa. Neuville selvisi tärskystä muutamalla tikillä, mutta nähtäväksi jää, miten vakavat henkiset kolhut kolarista jäi belgialaiselle. Neuville voitti Portugalin rallin viime vuonna ennen Fordin Elfyn Evansia ja Teemu Sunista.

Toyotan Kris Meeke muistaa viime vuoden Portugalin MM-rallin erityisen hyvin. Meeke koki kisassa uransa hurjimman ulosajon, joka johti lopulta potkuihin Citroenilta. Toyotalta uuden tilaisuuden saanut Meeke on MM-sarjassa neljäntenä, vaikka alkukauteen on mahtunut monenlaista ohjelmaa. Pohjoisirlantilainen jahtaa yhä ensimmäistä palkintosijaansa Yaris WRC -autolla.

Katso alta ennakko Portugalin MM-rallista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2283,265763″ ap mute ]

Tuotanto: AKK

Hyundain Sebastien Loeb ja Dani Sordo starttaavat kisaan MM-kärjen takaa, joten lähtöpaikan pitäisi olla heille suosiollinen perjantaina. Chilessä komean kolmossijan napannut Loeb tosin antaa kilpakumppaneilleen tasoitusta, koska hänellä ei ole juuri lainkaan kokemusta Pohjois-Portugalin erikoiskokeista. Loebin mestaruusvuosien aikana kilpailu ajettiin maan eteläosassa.

Suomalaiskuskeilla Esapekka Lapilla, Jari-Matti Latvalalla ja Teemu Sunisella on niin ikään hyvät lähtöpaikat perjantain erikoiskokeille, koska MM-pisteissä he ovat jääneet selvästi kärjestä. Toyota-kuski Latvala väläytteli vauhtiaan Etelä-Amerikassa, vaikkakin kunnon onnistuminen jäi saamatta. Citroen-pilotti Lappi puolestaan ajoi Argentiinassa rajusti ulos, minkä jälkeen Chilessä ajaminen oli vielä varovaista. Fordilla kilpaileva Suninen otti MM-uransa toistaiseksi ainoan palkintokorokepaikan juuri Portugalissa vuosi sitten.

Portugalin MM-ralli käynnistyy perjantaina kello 11.48 Suomen aikaa. Kilpailun voittaja on selvillä sunnuntaina noin kello 15.

Veikkauksen Voittajavedon pelikohteisiin pääset tästä.

Portugalin MM-rallin kuumimmat suosikit:

1. Ott Tänak

Tuttu virsi jatkuu kisasta toiseen – Tänak on jälleen suosikki numero yksi. Vaikkei hän olekaan MM-sarjan kärjessä, virolaisen vauhti on ollut ylivoimaista tällä kaudella. Argentiinan ralli meni häneltä vihkoon löysän piuhan vuoksi, mutta Chilessä tuli vakuuttava ykköstila.

2. Sebastien Ogier

Perjantai on ranskalaismestarille ratkaiseva päivä, kun hän toimii aura-autona. Mikäli aikatappiota ei kerry mahdottomasti kärkeen nähden, Ogier voi keikkua vaikka kuinka korkealla viikonlopun päätteeksi.

3. Kris Meeke

Meeke voitti Portugalissa kolme vuotta sitten ja viime vuonnakin hän ajoi tovin kärjessä ennen ulosajoaan. Meeke ei ole saanut kasaan ehjää viikonloppua tällä kaudella, mutta jos nyt sellainen tulee, Toyota-kuski on varmasti hyvillä pistesijoilla.

4. Thierry Neuville

Hyundai-kuski voisi hyvinkin olla korkeammalla tällä listalla, voittihan hän kisan vuosi sitten. Mutta Chilen rajut voltit saattavat vaikuttaa Neuvillen suoritukseen Portugalissa. Jos niin ei kuitenkaan käy, pakko nostaa hattua. Vauhtia piisaa, mutta nyt koetellaan henkistä kanttia.

5. Jari-Matti Latvala

Latvalalle soisi viimeinkin ensimmäisen kunnon onnistumisen tällä kaudella. Chilessä harmillinen osuma kiveen pudotti tuurilaisen ulos kärkisijoilta. Onko nyt Jari-Matin aika? Sitä ainakin hän itse toivoo hartaasti.

6. Dani Sordo

Hyundai-kuski Sordo on vieraillut useammankin kerran podiumin alimmalla paikalla Portugalissa. Nyt espanjalaisen etuna on loistava lähtöpaikka kymmenentenä WRC-autona perjantain pätkille. Sordo voi hyvinkin sekoittaa pakkaa viikonlopun aikana.

Kilpailun kärkikolmikkoa voi pelata Veikkauksen Supertriplassa, jonka peliaika päättyy perjantaina kello 11.46 Suomen aikaa.

Veikkauksen Voittajavedon pelikohteisiin pääset tästä.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Lue myös nämä