No nyt on modernia! FIA etsii uutta WRC-tähteä videopelin avulla

Ott Tänak
Ott Tänak voitti Pirelli Star Driver -ohjelman vuonna 2010. Kuva: Wikipedia Commons
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA aloittaa tämän vuoden aikana uuden varsin modernin tavan, jolla se etsii uutta WRC-tähteä.

Rally Star -niminen ohjelma lanseerataan tulevana kesänä. Kyseisessä formaatissa alle 25-vuotias rallitähteydestä haaveileva kuljettaja voi osallistua Motorkhana-tapahtumaan, jossa etsitään paras rattimies virtuaalisesti. Videopelaamisen avulla osallistumiskynnys sekä kustannukset halutaan pitää mahdollisimman alhaisina.

FIA:n Rally Star -ohjelman johtajaksi on nimetty Jerome Roussel, joka oli mukana takavuosina ranskalaisessa Rallye Jeunes -projektissa, jonka kautta huipulle nousivat muun muassa moninkertaiset maailmanmestarit Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier.

– Yksi sen ohjelman menestyksen salaisuuksista oli, että se antoi ison mahdollisuuden suurelle joukolle ihmisiä. Parhaimpana vuonna meillä oli 10 000 hakijaa, jotka pyrkivät ympäri Ranskaa mukaan vain 15 euron pääsymaksulla. Loppujen lopuksi siinä meni aina 20 sekuntia nähdä, kuka voi edetä seuraaviin vaiheisiin ja kuka ei, Roussel sanoo Autosportin verkkosivuilla.

FIA suunnittelee, että Rally Star -ohjelmaa voivat käyttää nimen omaan kansalliset lajiliitot. Tavoitteena on myös, että tulevaisuudessa rallin MM-sarjassa nähtäisiin kuljettajia muualtakin kuin Euroopasta. Tämän vuoden kuskeista vain Toyotan Takamoto Katsuta ponnistaa huipulle Euroopan ulkopuolelta.

Ideana on, että ensimmäisessä vaiheessa kansalliset lajiliitot karsivat maistaan omat ehdokkaansa. Sen jälkeen edessä on karsinnat mannertasolla (Eurooppa, Lähi-Itä, Pohjois-Afrikka, muu Afrikka, Tyynenmeren ja Aasian alue, Pohjois- ja Etelä-Amerikka). Näistä sitten valitaan kuusi voittajaa, jotka pääsevät ajamaan vuoden aikana testejä sekä pienempiä ralleja saaden samaan aikaan myös valmennusta. Kuusikosta kolme parasta valitaan kaksivuotiseen ohjelmaan JWRC-luokkaan.

Rally Star -ohjelman tukijaksi veikataan rengasvalmistaja Pirelliä, jolla oli aiemmin oma Pirelli Star Driver -projektinsa. Tuon ohjelman voitti vuonna 2010 nykyinen puolustava maailmanmestari Ott Tänak.

– Olemme tutkineet tarkasti Rally Jeunesia ja Pirellin vanhaa ohjelmaa sekä sitä, mikä on uutta moottoriurheilussa. Nämä asiat me olemme sitten sekoittaneet ja yhdistäneet nykyiseen globaaliin maailmaan. Nyt FIA:lla on ensimmäistä kertaa aidosti oma maailmanlaajuinen ohjelma nuorille kyvyille, FIA:n rallipomo Yves Matton hehkuttaa.

– Esittelemme projektin lajiliitoille kesäkuussa ja sen jälkeen teemme mahdollisimman nopeasti virallisen julkistuksen, Matton jatkaa.

Lue myös nämä