Näin Toyota yritti välttää rangaistuksen – Ogier vaati tuntuvampaa aikasakkoa

Kris Meeke. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Argentiinan MM-rallin tuomaristo ei ostanut Toyotan WRC-tiimin selityksiä niin sanotussa porttiepisodissa.

Toyotan Kris Meekelle ja Ott Tänakille annettiin kymmenen sekunnin aikasakot, koska he eivät olleet noudattaneet tiekirjassa osoitettua reittiä 11. erikoiskokeella. Oikealle kääntyvässä mutkassa olisi pitänyt ajaa tien vasenta reunaa, eikä ajaa oikeaa reunaa, kuten Meeke ja Tänak tekivät.

Paikka oli siinä mielessä hämäävä, että nuotituksen aikaan tien oikea reuna oli tukittu portilla. Lauantaina portti oli auki, mikä mahdollisti oikaisun.

Citroen vei asian eteenpäin ja lopulta tuomaristo teki päätöksen kuultuaan molempia Toyota-kuljettajia ja tallia edustanutta urheilutoimenjohtajaa Kaj Lindströmiä. Meeke kertoi tuomaristolle, että hän oli vain seurannut tietä.

– Hän lisäsi, että hänellä oli hidas rengasrikko ja jarruongelmia. Lisäksi hän kertoi, että tilanne tuli yllättävästi ja oli nopeasti ohi. Hän kertoi myös sen, että kyseistä piirrosta (ruutua) ei ollut tiekirjassa aiempina vuosina, jolloin käytettiin samaa reittiä, tuomariston päätöksessä kerrotaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kris Meeke
Kris Meeken olisi pitänyt ajaa nuolen osoittamaa vasenta reunaa, mutta hän meni oikeaa kaistaa pitkin. Kuva: WRC Plus

Lindström toi kuulemisessa esille sen seikan, että niin sanotussa rallioppaassa ei ollut mainittu sitä, että kyseiseen paikkaan on tehty muutos viime vuodesta.

– Lisäksi talli väitti, että piirros on hämmentävä, koska oikeaa kaistaa ei ole näytetty erillisenä reittinä.

Tuomaristolla oli asiaan selkeä kanta.

– Tuomaristo katsoo, että tiekirja epäilemättä osoittaa seurattavan reitin kulkevan ritiläportin yli, joka on vain vasemmalla kaistalla. Tiekirjassa olevan symbolin merkitys selitetään myös tiekirjan sivulla kuusi. Sen vuoksi on merkityksetöntä, että oikealla kaistalla oleva portti oli kiinni nuotituksessa ja auki erikoiskokeen ensimmäisellä ajokerralla, päätöksessä todetaan.

Meekelle aikasakko oli merkityksellinen, sillä hän putosi kolmannelta sijalta viidenneksi. Meeke on 7,2 sekunnin päässä kolmanneksi nousseesta Citroenin Sebastien Ogierista ennen sunnuntain kolmea erikoiskoetta.

Ogier hajotti autostaan ohjaustehostimen porttipaikassa. Ogier kertoi hämmentyneensä siitä, että oikealta kulkenut reitti oli auki. Ranskalainen ajoi lopulta keskellä olleen esteen yli ja hajotti autostaan ohjaustehostimen.

Ogierin edustama Citroen-talli vei asian eteenpäin rallijärjestäjille. Ogier toivoi reitiltä poikenneiden saavan vieläkin kovemmat rangaistukset.

– Tiekirjassa kerrotaan selvästi, että siellä on pieni tie, jota ei saa käyttää. Aiemmin, kun tiekirjaa ei ole noudatettu, siitä on tullut minimissään yhden minuutin rangaistus, Ogier sanoi ennen tuomariston päätöstä.

Katso alta koostevideo lauantaiaamun erikoiskokeiden tapahtumista. Videolta näkyy, kuinka Ogier rikkoi autostaan ohjaustehostimen.

 

Sunnuntain ensimmäinen erikoiskoe alkaa kello 15.08 Suomen aikaa. Rallin voittaja on selvillä noin kello 19 Suomen aikaa.

Jaa uutinen
Avatar

Toni Heinonen

toni.heinonen(a)rallit.fi Päätoimittaja