MM-rallituomio: Kalle Rovanperälle täydellinen kymppisarja – ”Ihan hyvä suoritus kesäpojalta”

Rallin MM-kauden seitsemäs osakilpailu ajettiin viikonloppuna Puolassa. Rallit.fin toimittajat antavat arvosanat pääluokan kuljettajille.
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen olivat ykkösiä Puolassa. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Puolan nopea sorakilpailu päättyi lopulta Toyotan Kalle Rovanperän voittoon. Rovanperän ykköstila oli suorastaan tarunhohtoinen, sillä hän saapui kisaan pikahälytyksellä paikkaamaan Sebastien Ogieria.

Toyota sai rallista lopulta kaksoisvoiton, kun Elfyn Evans ajoi toiseksi ennen M-Sport Fordin Adrien Fourmaux’ta.

Rallit.fin toimittajat Toni HeinonenAki Hietavala ja Ville Hirvonen arvioivat jokaisen pääluokan kuljettajan suorituksen kouluarvosanoin, eli 10 on paras ja 4 heikoin arvosana.

Toni Heinonen

Kalle Rovanperä 10 (sijoitus 1.)

Melkoisen tarinan Rovanperä ja kartturi Jonne Halttunen käsikirjoittivat ja toteuttivat koko rallimaailman silmien edessä. Rovanperä oli rassaamassa vesiskootteriaan Keski-Suomessa ja Halttunen tatuointituolissa Tallinnassa, kun kutsu kävi. Ja sitten ilman mitään valmistautumista tekemään nuotti pika-ajassa ja testi shakedownilla. Näistä lähtökohdista voiton ei pitäisi olla mahdollinen. Mutta mitäpä vielä, näille herroille mikään ei taida olla mahdotonta. Nyt on pakko olla niin höveli, että annan kauden ensimmäisen kymppini Rovanperälle, ja toki myös Halttuselle – ja he ovat sen täysin ansainneet!

Elfyn Evans 9- (sijoitus 2.)

Evans näytti pitkästä aikaa parempaa vauhtia, mutta Rovanperää vastaan rahkeet – eivätkä ranteet – riittäneet. Kauden avausvoitto jäi edelleen odottamaan itseään, mutta walesilaiselle tärkeintä oli, että hän pystyi hieman saavuttamaan Thierry Neuvillea mestaruustaistossa. Pisteitä olisi ollut enemmänkin saatavilla, mutta Evansilta loppuivat renkaat Power Stagella. Nyt Evansin on kaivettava entistä kovempi isku päälle seuraavissa kisoissa Latviassa ja Suomessa – sitä varmasti tarvitaan Neuvillea ja etenkin Ott Tänakia vastaan.

Adrien Fourmaux 8½ (sijoitus 3.)

Ranskalainen oli yksi viikonlopun yllättäjistä. Hän ei ollut aiemmin kilpaillut Puolassa, mutta se ei paistanut suorituksesta läpi millään tavalla. Foumaux näytti, että häneltä löytyy vauhtia myös nopeissa kisoissa, mikä lupailee hyvää seuraavia ralleja varten. Ennen tätä kautta Fourmaux ei ollut noussut kertaakaan palkintokorokkeelle, mutta nyt hän teki sen jo kolmannen kerran tämän vuoden aikana. Ford-kuljettajan kausi on mennyt selkeästi yli odotusten ja hän on edelleen iskuetäisyydellä MM-mitalisijoista.

Thierry Neuville 8- (sijoitus 4.)

Neuville suoriutui viikonlopusta odotusten mukaisesti. Perjantaina hän kärsi ensimmäisestä lähtöpaikastaan, lauantaina belgialainen nosti hieman vauhtiaan ja sunnuntailta hän keräsi arvokkaita pisteitä. Kaikkiaan Neuville sai viikonlopulta 14 pistettä, joita voi pitää hyvänä torjuntavoittona. Neuville pysyi MM-sarjan keulapaikalla, mutta tahdin on parannuttava seuraavissa kisoissa – muuten Evans ja Tänak uhkaavat tulla rinnalle.

Martins Sesks 9 (sijoitus 5.)

Latvialainen ei jättänyt ketään kylmäksi MM-sarjan pääluokan debyytissään! Hän tarjosi mahtavan reaktion heti ensimmäisen metsäpätkän maalissa, kun hän sai kuulla kakkosajastaan. Viides sija on jotain sellaista, mitä Sesksiltä ei osattu odottaa, vaikka hän on näyttänyt aiemmin nopeuttaan Puolan EM-rallissa. Sesksin arvosanaa nostaa se, että hänen käyttämässään Ford Puma Rally1 -autossa ei ollut hybridiyksikköä käytössä. Mitäköhän tämä mies saa aikaan, kun Pumaan viritetään hybridiboksi hänen kotikilpailussaan Latviassa parin viikon kuluttua?

Andreas Mikkelsen 8½ (sijoitus 6.)

Mikkelsen todisti itselleen ja samalla epäilijöilleen, ettei hänen vauhtinsa ole kadonnut. Allekirjoittanutkin on antanut norjalaiselle aiemmin runtua tällä palstalla, mutta Puolassa Hyundai-kuski pisti parastaan. Mikkelsen oli vielä lauantai-iltana kakkosena ja mukana voittotaistossa, mutta sunnuntaiaamun rengasrikon jälkeen hän tyytyi köröttelemään maaliin. Ratkaisu oli ymmärrettävä, sillä näin hän varmisteli lauantai-illan 15 pistettään Hyundaille. Norjalaiselta kaikkiaan hienoa duunia tiimille.

Gregoire Munster 6½ (sijoitus 7.)

Munster ei ollut nyt aivan yhtä hukassa kuin edellisissä kisoissa, mutta vauhtitaso on edelleen paljon alempana kuin kärjellä. Luxemburgilaisen kannalta on hieman noloa, että ensikertalainen Sesks pieksi hänet samanlaisella Ford Pumalla, jossa ei ollut hybridiyksikköä. Jos jotain positiivista hakee, Munster sai viikonlopusta jotain pisteitä kerättyä tiimilleen.

Takamoto Katsuta 5½ (sijoitus 8.)

Katsutan viikonlopusta ei jäänyt paljon kerrottavaa. Japanilainen oli aivan yössä. Nopeiden sorakisojen pitäisi sopia luonteeltaan Katsutalle, sillä hän on saanut rallioppinsa Keski-Suomen sorateillä. Se ei kelpaa selitykseksi, ettei hän ollut kilpaillut aiemmin Puolassa. Jos puhtaasti ajamalla häviää Munsterille ja Sesksille, se on peiliin katsomisen paikka.

Ott Tänak 8 (sijoitus 40.)

Perjantaiaamun peurakolari pilasi Tänakin kisan. Ilman sitä Tänak olisi varmasti haastanut Rovanperän ja ajanut voitosta. Sunnuntaina virolainen nimittäin näytti, miten hyvin Hyundain Rally1-auto tottelee häntä nopeassa sorarallissa. Tänak oli koko päätöspäivän nopein kuski, vaikka hän toimi aura-autona – se oli äärimmäisen vakuuttava esitys. Samalla Tänak tuli keränneeksi 11 pistettä, eli hän antoi vain kolme pistettä periksi Neuvillelle MM-taistossa. Muiden sopii varoa, Tänak on kova luu seuraavissa ralleissa.

Aki Hietavala

Kalle Rovanperä 10

Pakko antaa suomalaistähdelle täysi kymppi. Tiistai-iltana myöhään kisapaikalle, nopea nuotitus ja kisan voittoon! Siihen päälle vielä aika hyvät pisteet myös sunnuntailta, joten huiman tärkeä työ tiimille.

Elfyn Evans 7½

Ei ihan sitä vauhtia, mitä olisi toivottu. Lauantain rengasrikko tiputti voittotaistelusta, mutta lähtökohdat huomioiden olisi pitänyt lyödä Rovanperä leikiten. MM-taiston kuskeista kuitenkin parhaat pisteet, joten unelma on vielä elossa. Jos tosin MM-voittajaksi mielii, pitäisi Evansin jatkossa pystyä myös sunnuntaisin vastaamaan Hyundai-tähtien vauhtiin.

Adrien Fourmaux 9

Kova on ranskalaiskuski kerta kaikkiaan. Vielä pari vuotta sitten oli vaikea uskoa, tuleeko tästä miehestä mitään. Nyt kuitenkin jo kolmas podium tähän vuoteen ja täysin ehjän sekä kypsän ajon jälkeen. Puolan kaltaisessa nopeassa sorarallissa ajotaitoja todellakin vaaditaan. Saa nähdä, tuleeko sieltä vielä voittokin jossain välissä.

Thierry Neuville 7½

Neuville teki jälleen kypsää työtä sarjajohtajan paikalta. Lähtöpaikka oli pahin mahdollinen, mutta varsin hyvät pisteet plakkariin Puolasta.

Martins Sesks 10

Huima veto. Harvoin tulee kymppiä annettua, jos ei ole podiumilla, mutta olihan latvialaisen debyytti MM-tasolla mieletön. Ilman hybridiä ja koko ajan vertailukelpoisia aikoja. Saa nähdä, mihin Sesks pystyy parin viikon päästä kotiteillään täysiverisellä Ford Pumalla!

Andreas Mikkelsen 8+

No nyt oli Mikkelsenillä vauhtia! Sitä onkin jo huudeltu puolisen vuotta, mutta norjalainen näytti, että vielä lähtee. Oli aivan voittokamppailussa kiinni, mutta rengasrikko vesitti pelin. Sen jälkeen Mikkelsen nosti jalan kaasulta ja tippui useamman sijoituksen. Talli tosin näin varmasti pyysikin.

Gregoire Munster 7

Ensimmäistä kertaa Munster näytti tällä kaudella, että jotain rattimiehen vikaa on myös hänessä. Pystyi lyömään yhden Toyota-kuskin ajamalla. Jospa se tästä lähtisi!

Takamoto Katsuta 5

Vauhti aivan kadoksissa. Katsutalla ei ollut missään vaiheessa asiaa kärkivauhtiin. Toki kolmoskuskin roolissa piti varmistella pisteitä, mutta todella valju maku jäi japanilaisen kisasta. Ei pystynyt edes Fordin keltanokan Gregoire Munsterin kyytiin.

Ott Tänak 7

Ihan mahdoton arvioida virolaisen kisaa. Vauhtia olisi taatusti ollut, mutta epäonninen peurakolari vesitti pelin heti alkuunsa. Otti sunnuntailta kuitenkin isot pisteet ja näytti, että jopa Kalle olisi voinut olla liemessä, mikäli eläimiä ei olisi tullut tielle.

Ville Hirvonen

Kalle Rovanperä 10

Mahtavaa, Kalle! Suomalainen katseli vielä tiistaiaamuna Florida Panthersin ja Edmonton Oilersin välistä Stanley Cup -finaalien seiskapeliä ja lähti sitten vaihtamaan vesiskootterin tulppia, mutta sitä oli Puolassa vaikea uskoa. Rovanperä ajoi kartturinsa Jonne Halttusen kanssa täydellisyyttä hipovan suorituksen hyvin puutteellisella valmistautumisella kesken kesälomansa ja voitti rallin näytöstyyliin. Ihan hyvä suoritus kesäpojalta! 

Elfyn Evans 8

Ei pysynyt Rovanperän kyydissä, mutta otti kuitenkin toisen sijan ja hyvät pisteet tiimille. Arvosanaa laski hieman sunnuntain vaisu suoritus, mikä maksoi tiimille arvokkaita pisteitä. Jos Rovanperä oli lomatunnelmissa, oli Evans puolestaan sairastellut ennen rallia, joten siihen nähden hyvä suoritus walesilaiselta.

Adrien Fourmaux 9

Erittäin tasainen ja hyvä suoritus jälleen kerran ranskalaiselta. Ei tehnyt virheitä ja ajoi hyvin varmasti haastavan nopean sorakisan. Kolmas tila oli etukäteen ajatellen lähellä maksimia ja sen Fourmaux myös toi Fordille.

Thierry Neuville 8

Kärsi lähtöpaikastaan todella paljon perjantaina, mutta malttoi mielensä. Ei turhautunut, vaikka ei pysynyt kärjen tahdissa ja otti varmasti ne pisteet, mitkä tarjolle tulivat. Tällaiset suoritukset ovat tuttuja maailmanmestareille, joten olisiko tänä vuonna vihdoin sitten Neuvillen vuoro?

Martins Sesks 10

Aivan maaginen suoritus. Pääsi ensi kertaa urallaan Rally1-autoon ja käytti mahdollisuuden täydellisesti hyväkseen. Nosti yhden viikonlopun aikana nimensä koko rallimaailman kaapin päälle. Puolan suoritus jätti oikeastaan vain yhden, mutta positiivisen kysymyksen ilmaan: millaista jälki on sitten, kun Ford Pumaan lyödään Latvian kotikisassa vielä hybridiyksikkö kiinni?

Latvialaiselle voi nostaa hattua myös näyttävästä ajotyylistä. Auto iskettiin jo hyvissä ajoin poikittain ja mutkat lasketeltiin upeasti läpi. Sesks sai tänä viikonloppuna monta fania lisää. Plussaa myös ”tonnin seteli” -reaktiosta avauspätkän maalissa.

Andreas Mikkelsen 8

Norjalaiselta kauden ensimmäinen onnistuminen. Rengasrikko pilasi mahdollisuudet huippusijoitukseen, mutta nyt oli kuitenkin hyvin vauhtia. Mikkelsen ajaa nyt ensi kauden työpaikastaan. Yksi onnistuminen ei vielä sitä takaa, mutta Mikkelsenin suoritusta on turha lytätä liiaksi. Teki sen, mitä pystyi.

Gregoire Munster 7

Ei loistanut, ei pettänyt, eikä tehnyt juurikaan virheitä. Silti jätti jälleen itsestään vähän keskinkertaisen kuvan. Vaikea löytää enää ensi kaudella hommia pääluokasta, kun nuoria lupauksia putkahtelee koko ajan esiin.

Takamoto Katsuta 5

Nyt tuli japanilaiselta täysi epäonnistuminen. Ei löytänyt vauhtiaan missään vaiheessa ja tuntui olevan koko ajan hukassa. Puola oli Katsutalle täysin uusi ralli ja se näkyi karusti. Pisteet toki siitä, että tiedosti tämän itsekin, eikä lähtenyt ottamaan mitään isoja riskejä.

Ott Tänak 9

Virolainen osui heti perjantaina tiellä seisovaan peuraan. Sille hän ei voinut yhtään mitään. Ajoi kuitenkin äärimmäisen vakuuttavasti sunnuntaina ja nappasi ensimmäiseltä lähtöpaikalta ykköstilan supersunnuntailta. Toivoa sopii, ettei virolainen kärsi Suomessa epäonnesta, sillä kaikki haluavat nähdä Tänakin ja Rovanperän oletettavasti upean taistelun Keski-Suomessa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat