Quantcast

Miltä uudet Pirellin renkaat tuntuivat ensitesteissä? Ott Tänak otti Juha Kankkusen klassikkokommentin käyttöön

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: Helena El Mokni/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan kuskit kokevat merkittävän muutoksen tulevalla kaudella, kun WRC-autojen rengasvalmistaja vaihtuu. Ranskalainen Michelin väistyi ja tilalle tulee italialaisvalmistaja Pirelli. 

Rengasmerkit ovat vaihdelleet MM-sarjan historiassa, mutta juuri Pirellillä on rallista pitkät perinteet. Pirellin kumeilla on voitettu 181 MM-rallia ja 25 maailmanmestaruutta.  Viimeksi Pirelli toimitti renkaat WRC-autoihin vuonna 2010. Pari vuotta sitten Pirelli tuli takaisin pitkän tauon jälkeen, kun se toimitti kumit junioreiden MM-sarjaan.

Sekä Toyota että Hyundai ovat jo aloittaneet joulukuussa rengastestit ajaen samalla säätöjä ensi kuun Monte Carlon ralliin. Hyundain tähtikuski Ott Tänak lainasi nelinkertaisen maailmanmestarin Juha Kankkusen sanoja, kun virolaiselta kysyttiin uusista Pirellin renkaista.

– Mitä se Kankkunen sanoikaan? Ne ovat mustat ja pyöreät. Niin ovat nämä uudetkin renkaat, Tänak velmuilee laukaalaisen sanoja lainaten Dirtfishin sivuilla.

WRC-kuskit saavat uusilla kumeilla heti rajun tulikasteen, kun edessä on sääolosuhteiltaan arvoituksellinen Monte Carlo.

– Monte Carlo on todella kaunis paikka mennä ajamaan täysin uusilla renkailla, Tänak toteaa sarkastisesti sponsorinsa sivuilla.

– On vielä liian varhaista kertoa niistä enempää. Tarvitsemme enemmän aikaa. Olen testannut renkaita vain päivän verran, ja silloin oli loskaa sekä sulavaa lunta. Oli vaikea löytää renkaan rajoja. Varmasti tämä ottaa aikaa, sillä onhan renkaat erilaiset (Micheliniin verrattuna), Tänak jatkaa.

Katso alta videolta, miten Ott Tänak rysäytti rajusti ulos vuoden 2020 tammikuussa juuri Monte Carlossa. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,316417″ ap mute]

 

Pirelli on uuden sopimuksen myötä ainoa rengasvalmistaja WRC-autoihin seuraavan neljän vuoden ajan. Vaikka kumit ovat uudet, on tilanne jokaiselle huippukuskille sama. Vain WRC2-luokassa ajavalla Andreas Mikkelsenillä on Pirellin renkaista rutkasti kokemusta, sillä norjalainen toimi italialaisyhtiön testikuskina tänä vuonna.

– Mikään rengas ei ole täydellinen kaikkiin olosuhteisiin. Kaikissa asioissa on plussia ja miinuksia, ja se on tilanne myös Pirellin renkaiden osalta. Meillä kaikilla on kuitenkin samat kumit, Tänak muistuttaa.

– Me teemme parhaamme sillä kokemuksella, minkä ehdimme hankkimaan. Myös palautetta pitää antaa. Toivottavasti kaikki sujuu ilman suurempia ongelmia.

Kauden 2021 avausralli on määrä ajaa 21. – 24. tammikuuta.

Alapuolelta voit katsoa Juha Kankkusen klassikkohaastattelun, josta Tänakin ”black and round Pirelli” -lainaus on peräisin: 

 

Lue myös nämä

  • Uusimmat