Miksi vain Toyota testasi Puolassa MM-rallia varten? Jari-Matti Latvala antoi vastauksen

Toyotan WRC-tallilla on iskun paikka, kun rallin MM-sarja jatkuu ensi viikolla Puolassa.
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Pentti-Oskari Ilmonen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Selvää on, että Toyotan pitää nopeissa sorakisoissa päihittää arkkivihollisensa Hyundai. Korealaisvalmistaja on karannut merkkimestaruustaistossa 13 pisteen päähän. Toyotan Rally1-auto on syntynyt Keski-Suomen nopeilla sorateillä, joten odotusarvot ovat korkealla ennen Puolan kisaa.

Toyota oli ainoa tiimi, joka myös testasi kalustoaan Puolassa. M-Sport Ford ja Hyundai sen sijaan ajoivat omat testistä Etelä-Virossa.

– Muistan, kun vuonna 2017 testattiin Puolan rallia varten Virossa. Se oli siihen aikaan tosi hyvä, koska Puolassa oli jännä, kun ne testitiet, mitä tarjottiin, olivat aika paljon huonompia kuin rallitiet, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala sanoo Rallit.fille.

– Virossa oli todella hyvä tie, mitä silloin testattiin. Kuitenkin siihen aikaan tultiin suhteellisen lähelle samoja säätöjä, mitä Suomen rallissa oli.

Virossa on kuitenkin ajettu MM-rallia viime kausien aikana, joten ainakin Toyotalle homma on siinä mielessä tuttua. Tärkeintä oli tutustuttaa kuskit puolalaiseen maastoon.

– Me on ajettu Viron ralli moneen kertaan ja testattu siellä. Meillä on aika hyvä ”feedbäkki” siitä ja säädöt ovat olleet aika lähellä Jyväskylää. Sen puoleen en usko, että säätöjen puolelta on ongelmaa. Enempi oli kyse siitä, että kuski pääsee kiinni puolalaiseen pehmeään hiekkaan, Latvala toteaa.

– Siinä voi kuski enempi runtata autoa siihen pehmeään. Sen muistaminen ja siihen pitoon pääseminen olivat mielessä. Mitään muuta siinä ei ollut taustalla.

Toyotan miehistössä Puolassa ajaa vakikuskien Elfyn Evansin ja Takamoto Katsutan lisäksi Sebastien Ogier. Kalle Rovanperä viettää edelleen kesälomaansa. Vaikka Puolassa on ajettu viimeksi vuonna 2017, uskoo Latvala, että kisa on kärkimiehille tuttu.

– Samoja pätkiä ne ovat, mitä silloin on ajettu. (Thierry) Neuville, (Ott) Tänak ja Ogier sekä Elfyn ovat siellä ajaneet. Pätkät ovat heille tuttuja. Tästä porukasta Tänak lähtee menemään äärettömän kovaa. Siihen toivoisin, että pystyisimme vastaamaan, ja että varsinkin Ogier pystyisi siihen vastaamaan – ja Evans myös, Latvala summaa.

– Vähän on sellainen kutina, ettei Neuville ole ihan parhaimmillaan avaamassa tietä ensimmäisenä autona näin nopeassa kisassa. Hän ei ehkä ole ihan niin kova tämän tyyppisissä kisoissa. Tänak on tähän kisaan varmasti vahvin kuski.

Lue myös nämä

  • Uusimmat