Miksi testaaminen on tärkeää MM-rallitiimeille? Toyota-kuskit kiteyttävät testien merkityksen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan tiimit käyttävät paljon aikaa ja rahaa autojensa testaamiseen. Toyotan kuljettajakolmikko kertoo, kertoo miksi testaaminen on niinkin tärkeää.

MM-rallitallit valmistautuvat jokaiseen ralliin testaamalla WRC-ajokkejaan olosuhteissa, jotka ovat mahdollisimman lähellä itse osakilpailun olosuhteita. Usein testit ajetaan samalla seudulla, missä MM-rallikin ajetaan, mutta esimerkiksi kaukoralleja varten tallit pyrkivät löytämään testipaikan Euroopan puolelta.

Toyota tuli nykyisistä tiimeistä viimeisimpänä mukaan MM-sarjaan ja talli onkin panostanut erityisen paljon testityöhön. Puuppolasta käsin pyöritettävän tiimin kuljettajat Esapekka Lappi, Jari-Matti Latvala ja Ott Tänak ajoivat hiljattain Keski-Suomessa testit kuukauden kuluttua ajettavaa Suomen MM-rallia varten.

– Nykyään kilpailun taso on niin korkealla, että pitää onnistua kunnolla jo testeissä. Siellä voi löytää autoon ne pienet parannukset, joilla voi voittaa ralleja. Testaaminen on erittäin tärkeää, viime vuonna Suomen MM-rallin voittanut Lappi korostaa.

– Testit ovat myös osa henkistä valmistautumista rallia varten. Jos autosta saa sellaisen kuin haluaa ja se käyttäytyy halutulla tavalla, se antaa lisäpotkua rallia varten. Heti shakedownista tai ykköspätkästä lähtien voi luottaa siihen, ettei säätöjä tarvitse enää miettiä, Lappi jatkaa.

Latvala korostaa samoja asioita: testeissä pitää saada kehitettyä autoa ja löytää täysi luotto työkaluun.

– Nyt testaamme Suomen MM-rallia varten, ja esimerkiksi hypyissä auton pitää laskeutua hyvin tielle. Sekä kuljettajalla että kartanlukijalla pitäisi olla hyvä fiilis autossa. Jos hypyt eivät tunnu hyvältä, ohjaamossa ei ole kovinkaan mukava olla. Kartanlukijan on vaikeampaa lukea nuotteja, jos auto tekee jotain sellaista, mitä hän ei voi ennakoida, Latvala tietää.

Toyota Gazoo Racingin virolaiskuljettaja Tänak kiteyttää hyvin yhteen testi- ja kehitystyön merkityksen.

– Insinöörit yrittävät löytää toimistolla jatkuvasti uusia asioita, joita voimme kokeilla testeissä ja katsoa, saammeko niistä hyötyä. Tämä työ ei lopu koskaan, se vain jatkuu ja jatkuu.

Katso jutun yläpuolelta video Toyotan testeistä Suomen MM-rallia varten sekä kuljettajien kommentit.

Lue myös nämä

  • Uusimmat