Mikä Ott Tänakin päätöksessä kestää? Tallipomo Tommi Mäkinen kertoo näkemyksensä

Ott Tänak. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC

Rallin MM-sarjassa siirrytään tämän kauden päätteeksi suurella todennäköisyydellä virolaiseen valtakauteen. Toyotan Ott Tänak voi varmistaa uransa ensimmäisen mestaruuden jo tulevana viikonloppuna Kataloniassa.

Täysin ylivoimaista vauhtia koko vuoden ajan pitänyt Tänak ei ole vielä vahvistanut, mitä hän tekee ensi kaudella. Todennäköistä on jatko Toyotalla, mutta päätös on venynyt yllättävän pitkälle.

– Ei ole vielä mitään sanomista siihen. Kyllä meillä kaikki asiat tavallaan ovat järjestyksessä. Nyt vain odotellaan, että asiat ratkeavat. Katsotaan, mitä pojat haluavat tehdä, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen pyörittelee Rallit.fille.

Tänakin alkuperäisenä suunnitelmana oli lyödä asiat lukkoon ennen elokuun alussa ajettua Suomen MM-rallia. Hommat kuitenkin mutkistuivat, kun virolaistähti ja hänen asioitaan hoitava Markko Märtin ryhtyivät neuvottelemaan myös muiden tallien kanssa.

Tiettävästi Tänakilla on tällä hetkellä neuvotteluyhteys vain Toyotaan, mutta siltikään sopimusta ei ole lyöty lukkoon. Tallipomo Mäkinen ei osaa tai halua kertoa, mistä homma kiikastaa.

– En itse asiassa oikein osaa sanoa. Alussa Japanin pään miehet olivat kiireisiä, ja siinä meni aikaa, että saimme järjestettyä juttuja. Mutta siitäkin on jo kauan aikaa, kun he ovat istuneet alas, Mäkinen sanoo.

– Jostain syystä se vain on kestänyt. Ehkä siellä ei ole ollut uskallusta tehdä päätöksiä.

Katso alta kooste Katalonian MM-rallin testierikoiskokeen tapahtumista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Tänak kommentoi vain lyhyesti tulevaisuuttaan ennen perjantaina alkavaa Katalonian MM-rallia.

– Toivottavasti tiedän pian, mitä teen ensi kaudella. Vielä on kaksi kisaa jäljellä, eikä päätökselle ole mitään määrättyä takarajaa, Tänak totesi.

Lue myös: Tänakin jahkailu mutkistanut Jari-Matti Latvalan tilannetta – ”Minulla ei ole mitään ensi vuodelle”

Tiimimestaruus tarjolla

Mäkisen tiimi taistelee yhä toisesta peräkkäisestä merkkimestaruudesta. Toyota jahtaa kauden kahdessa viimeisessä rallissa Hyundain kahdeksan pisteen etumatkaa.

– Odotamme kovaa suoritusta kolmelta autolta. Yritämme tosissaan kamppailla valmistajien mestaruudesta, vaikka kaikki varmasti katsovat Ottin mestaruuden perään. Luottavaisia ollaan, että myös Jari-Matti (Latvala) ja Kris (Meeke) ajavat täällä hyvin, Mäkinen toteaa.

Tallipomo epäilee, että Tänakin vauhtiin voi vaikuttaa mestaruuden varmistelu.

– Ottilla on varmasti kova paine. Kun se menee riittävän korkeaksi, paine väkisinkin vaikuttaa suoritukseen. Sitä ottaa helposti vauhtia vähän pois ja varmistelee, jolloin se vaikuttaa parhaaseen suorituskykyyn, Mäkinen sanoo.

– Jos Ott ajaa ihan samalla tavalla kuin aiemmin ja ajaa vain pohja-aikoja, niin sitten on huima kaveri kyseessä. Siinä vaiheessa ajatukset eivät ole ainakaan maailmanmestaruudessa.

Lue myös: Jäähyväiset ainutlaatuiselle MM-rallille – tämä kaikki sinun pitää tietää Katalonian osakilpailun reitistä

Latvala ja Meeke ovat Toyotan miehistöstä tunnettuja virheherkkyydestään, mutta Mäkinen ei silti asettele liikaa suitsia suojateilleen.

– Pojat tietävät, mitä heidän pitää tehdä. He haluavat vain tehdä maksimisuorituksen. Siihen on vaikea lähteä ohjeita antamaan. Jos maksimisuorituksen haluaa tehdä, silloin pitää keskittyä suoritukseen, eikä ohjeisiin.

– Kova porukka siellä on Hyundaillakin ajamassa. Tässä kisassa erot ovat aina aika pieniä. Varmaa on, että vasta Australiassa selviää, kuka on sitten merkkimestari. Kova taistelu on luvassa, Mäkinen summaa.

Aki Hietavala/Toni Heinonen

Jaa uutinen