Marko Mänty virittäytynyt SM-ralliin – ”Auto ja miehistö vaaditulla tasolla”

Marko Mänty
Marko Mänty. Kuva: Jari Louko
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin SM-sarjan SM1-luokan kakkostilaa talvikauden jälkeen pitävä Marko Mänty lähtee puolustamaan paikkaansa lauantaina ajettavassa Kouvolan SM-rallissa.

Mänty ja kartturi Joni Mäkelä päästelivät pari viikkoa sitten selvään voittoon Ikaalisten rallissa. Testikisana ajettu ralli antoi JTR Racingin miehistölle hyvät lähtökohdat Kouvolan sorateille.

– Kun vaihtoehtoina olivat testit tutuiksi käyneillä pätkillä tai ralli Ikaalisissa, oli itsestään selvää, että rallissa nuoteista ajaminen antaa meille enemmän kuin testipätkän sahaaminen. Viimeisin ralli oli kuitenkin lumilla ja nyt tarvittiin tuntumaan sorateiden nuotteihin.

– Rallissa saimme testattua autoon talven jälkeen tehdyt muutokset vaihtelevissa olosuhteissa. Varsinkin rallin nopeat osuudet olivat ne, joista saimme eniten hyödyllistä tietoa auton käytökseen soralla, Mänty selvitti.

Toista kautta Skoda Fabia R5 -kisapirssillä kilpaileva kauhajokelainen on pitkän autourheilu-uransa aikana yltänyt parhaisiin suorituksiinsa sorateillä. Kuljettaja itse tyytyy vain arvailemaan, miksi soralla on kulkenut paremmin kuin lumella ja jäällä.

– Jotenkin vain tuntuu, että soralla saan autosta enemmän irti kuin lumella. Olen ilmeisesti myös saanut kesäkeleillä auton alustan toimimaan talvea paremmin. On se vaan niin hienoa vetää sorarallia, varsinkin kun on nopeita teitä, Mänty kirkastaa.

Lauantaina Kouvolassa rypisteltävälle kahdeksalle erikoiskokeelle Mänty ja Mäkelä lähtevät taistelumielellä, mutta järki päässä. Luokan kakkostilan säilyttäminen vaatii kunnon pistesaalista.

– Yritetään saada aikaiseksi sellainen suoritus, mikä itseä tyydyttää. Auto ja miehistö on viritetty Kouvolan rallin vaatimalle tasolle. Parasta laitetaan peliin. Kisan aikana nähdään sitten, kuinka kovaa muut liikkuvat.

Se tiedetään, että autohuollon yrittäjänä Mänty osaa viritellä auton iskuun, mutta millä säädöillä kuljettaja lähtee Kouvolaan?

– Kävin tiistaina hierojalla. Nyt on kaasujalka herkässä kunnossa, hartiat notkeina ja ranteet toimivat kuin rasvattuina.

Lue myös nämä