Quantcast

Marko Männyn pitkäaikainen kartturi ottaa taukoa rallista – ”Pitää vetää henkeä”

Joni Mäkelä ja Marko Mänty
Kartturin pestistä ainakin tällä erää vetäytyvän Joni Mäkelän (vas.) ja Marko Männyn tavaramerkkinä on aina ollut "täyttä rallia alusta loppuun saakka". Kuva: JiiVee Korpela
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Viikonloppuna ajettu rallin SM-sarjan päätösosakilpailu jäi Marko Männyn ja kartanlukija Joni Mäkelän viimeiseksi yhteiseksi kilpailuksi – ainakin toistaiseksi.

Männyn kartanlukijan pestiä viimeiset kahdeksan vuotta hoitanut Mäkelä kuittasi kaudesta karttureiden puolelta SM1-luokan viidennen sijan. Nokialainen Mäkelä on päättänyt ottaa taukoa rallista tämän kauden jälkeen.

– Olen ollut mukana ralleissa tiiviisti 16 vuoden ajan, joko itse kilpailijana tai sitten kartturina. Leipätyö on kuitenkin ihan muuta kuin rallia ja nyt pitää vetää välillä vähän henkeä. Oma Escort on tallissa ja jos oikein alkaa poltella, niin sillä voin käydä kurvailemassa, Mäkelä kertoo.

– Yksi on kuitenkin varmaa. Yhteiset rallit Markon kanssa eivät unohdu. Täytyy kiittää Markoa ja koko tiimiä – kivaa on ollut, Mäkelä lisää.

SM-mitalit jäivät haaveeksi

Männyn ja Mäkelän taistelu SM1-luokan mitaleista kuihtui ulosajoon sarjan viimeisessä osakilpailussa Turun ja Salon maisemissa. Männyn käskemä JTR Racingin Skoda Fabia R5 -ralliauto suistui ulos tieltä kolmannella erikoiskokeella.

– Ei siinä paljon vikaan mennyt. Minulta vain jäi kuulematta nuotin loppu pitkään jatkuvassa kurvissa. Yritin kääntää loppuun saakka ja näytti jo siltä, että ojaa kyntänyt takapää nousee takaisin tielle. Ei noussut, kun heinikosta löytyi kivi, joka kaatoi auton, Mänty kertaa.

– Kaato oli sen verran kevyt, että autolla olisi pystynyt jatkamaan kisaa lauantaina, mutta ei siinä olisi enää ollut mitään järkeä. Kun mitali karkasi, ei jollakin pisteellä olisi ollut enää merkitystä. Huonolla fiiliksellä ajaessa olisi voinut tulla lisää vahinkoa.

SM1-luokan kuljettajien loppupisteissä kuudenneksi pudonnut Mänty keräsi kolmesta viimeisestä osakilpailusta vain kuusi pistettä. Pohjanmaa-rallin voittokamppailu päättyi ulosajoon viimeisellä erikoiskokeella. Sastamalassa rengasongelmat ja tekniset viat hyydyttivät vauhdin, ja finaaliralli jäi kesken.

– Se on vain niin, että kun mukana ei ole yhtään onnea, niin tulos on sen näköinen, miltä nyt loppukausi näytti. Pitää kiittää koko porukkaa, joka on jaksanut tämänkin kauden olla tiiviisti mukana tässä rallitouhussa. Nyt silitellään Skoda kuntoon ja mietitään, mitä jatkossa tehdään, Mänty heittää.

Lue myös nämä