Leuto talvi pilasi myös Marcus Grönholmin ensivisiitin Ruotsin ralliin – ”Kaikki käytännössä suli pois”

Marcus Grönholm
Marcus Grönholm. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Viikonloppuna käytävän Ruotsin rallin menestynein suomalainen kautta aikojen – ainakin toistaiseksi – on ollut kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm, jolla on takanaan 17 Ruotsin MM-rallia, joista voittoja peräti viidestä.

Leuto talvi meinasi koitua Ruotsin, nyt 68. kertaa järjestettävän MM-rallin kohtaloksi, mutta lopulta kisa saadaan kuin saadaankin toteutettua tosin lyhennettynä versiona. Grönholm pääsi arvioimaan asiantuntijan roolissa Ruotsin rallin tiestön ennen kuin lopullinen päätös tehtiin. ”Bossen” apuna oli inkoolaisen entinen kartanlukijan ja MM-sarjan rallikomission varapuheenjohtaja Timo Rautiainen.

– Käytiin Timon kanssa arvioimassa reittiä viime viikolla. Sanoin silloin, että tänään pystyy ajamaan, mutta en tiedä 10 päivän päästä, koska lunta on sulanut todella paljon pois. Eihän se herkullista ole, mutta se on kaikille sama tilanne, Grönholm toteaa Neste Rallin tiedotteessa.

– Ei se ihan virallinen talviralli tule olemaan. Rallinastapyörät ei kestä niin paljon kiviä ja soraa, joten nastojen ja pyörien säästämistä se tulee olemaan. Tuurillakin on varmasti oma osansa pelissä, joten katsotaan miten käy.

Leuto talvi pilasi ”Bossen” ensivisiitin Ruotsissa

Grönholmilla tulee tänä vuonna 20 vuotta ensimmäisestä MM-rallivoitostaan, joka tapahtui Ruotsissa, mutta paljon on muutakin muistettavaa.

– Mieleenpainuvin muisto voidaan sanoa olevan vuonna 1990, jolloin ajettiin Ruotsissa ensimmäisen kerran. Traagista oli, että ensin nuotitettiin muutama päivä, jonka jälkeen ralli jouduttiin perumaan, sillä sää oli kuten nyt, 30 vuotta myöhemmin. Kaikki käytännössä suli pois.

– Siitä on tosiaan 20 vuotta, kun voitin ensimmäistä kertaa MM-osakilpailun eli vuonna 2000, ja sekin tapahtui Ruotsissa, muistelee Grönholm.

Grönholmilla luotto suomalaiskuskeihin

Ruotsin perinteikkäässä rallissa WRC-autojen rateissa nähdään tällä kertaa Esapekka Lappi, Teemu Suninen, Kalle Rovanperä sekä Jari-Matti Latvala.

Monte Carlon -rallin jälkeen ”Bosse” uskoo suomalaisiin WRC-kuljettajiin omakohtaisen kokemuksen kautta. Kausi on tietenkin vasta alussa.

– Montessa Kalle ajoi järkevästi, Lappikin oli onnistuja, mutta Sunisella oli murheita. Kyllä sekä Lapin että Sunisen pitäisi pystyä olemaan mukana taistelussa, miksi ei Kallenkin. Hänellä on vielä aikaa, joten malttaisi vain.

– Kukaan suomalaiskuljettajista ei ehkä aja maailmanmestaruudesta, mutta ei sitä koskaan tiedä. Ei minunkaan pitänyt voittaa vuonna 2000, mutta niin vain mentiin voittamaan. Vauhdin puolesta kuljettajat on kovia jätkiä, kunhan uskovat itseensä, Grönholm päättää.

Myös WRC3-luokassa nähdään suomalaisedustusta, kun kilpailussa mukana ovat Emil Lindholm, Eerik Pietarinen sekä Jari Huttunen. Lisäksi junioriluokassa kisaavat Sami Pajari ja Lauri Joona.

Lue myös nämä

  • Uusimmat