Legendaarinen Dakar-ralli käynnistyi – draamaa heti avausetapilla

Nasser Al-Attiyah
Puolustava mestari Nasser Al-Attiyah oli avausetapilla neljäs. Kuva: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool

Legendaarinen Dakar-ralli ajetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Saudi-Arabiassa. Ikoninen kilpailu käynnistyi sunnuntaina 319 kilometriä pitkällä etapilla.

Kisa käynnistyi Jeddan kaupungista Punaisenmeren rannalta. Kilpailureitti kulki meren läheisyydessä hiekkadyyneillä. Mukana oli muutamia hieman kivikkoisempia osuuksia. Reilun kolmen sadan etappikilometrin ja 400 siirtymäkilometrin jälkeen koitos päättyi Al Wajhin kaupunkiin.

Autojen luokassa avausetapilla nopein oli ehkä hieman yllättäen Mini-kuski Vaidotas Zala. Liettulainen peittosi niin ikään Minillä ajavan moninkertaisen Dakar-voittaja Stephane Peterhanselin reilulla kahdella minuutilla. Etapilla Minin kolmoisvoiton varmisti Carlos Sainz, joka jäi kärjestä vajaat kolme minuuttia.

Viime vuoden voittaja Toyotan Nasser Al-Attiyah aloitti avausetapin vahvasti, mutta kärsi ajorupeaman loppupuolella rengasrikoista. Qatarilainen oli lopulta neljäs viisi ja puoli minuuttia kärkeä perässä.

Katso alta olevalta videolta, mitä Dakar-rallissa on tänä vuonna luvassa ja kuuntele kuljettajien viime hetken mietteet kilpailun alla:

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2283,313833″ ap mute ]

Ranskalaisen Romain Dumasin kilpailu päättyi heti avausetapille, kun auto syttyi tuleen 65 kilometrin jälkeen. Myös rallin puolelta tuttu sheikki Khalid Al-Qassimi törmäsi teknisiin ongelmiin etapin lopussa, mutta tuli maaliin vajaat 20 minuuttia kärkimiehelle hävinneenä.

Al-Qassimi piipahti Al-Attiyahin ongelmien myötä kisan kärjessä, mutta tippui kauas viimeisten 50 kilometrin aikana.

Formuloiden kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso ajaa ensimmäistä Dakariaan. Alonso oli avausetapilla 11. nopein.

Perinteikäs Dakar on vasta alussa. Kilpailussa ajetaan yhteensä 12 etappia ja yli 5 000 kisakilometriä. Huomenna maanantaina on luvassa 367 kilometrin mittainen etappi.