Quantcast

Laukaalaisella 15-vuotiaalla rallilupauksella haastava debyytti SM-sarjan nuottiluokassa

Tuukka Kauppinen
Tuukka Kauppinen. Kuva: Toni Ollikainen/Tonigraphs
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ensimmäistä kertaa rallin yleisen luokan SM-sarjan osakilpailuun, kotimaisen rallisarjan pisimpään ja tunnetusti haastavaan Arctic Lapland -ralliin, osallistunut 15-vuotias Tuukka Kauppinen ja kakkosohjaaja Riikka Hokkanen ylsivät pitkän rallin maaliin.

Ensimmäisestä Tunturirallista tuloksena oli SM5-luokan kahdeksas sija, kahdeksan SM-pistettä sekä roppakaupalla erinomaista kokemusta tulevia vuosia varten.

Kaksikon matkaa hidastivat perjantaina kilpailun kolmannella EK:lla tapahtunut ulosajo sekä rallin viimeisellä EK:lla lauantaina sattunut rengasrikko. Hankeen ajossa laukaalaiskuski menetti kymmenen ja renkaanvaihdossa seitsemän minuuttia ylimääräistä aikaa. Ilman murheita Kauppinen olisi taistellut luokkansa kolmannesta sijasta.

– Pitkä kisa ja hieno kokemus. Ajaa sai riittävästi. Hieman harmittaa se perjantain hankivisiitti. Ajoin mutkaan hieman liian kovaa, pyörät putosivat ajouralta lumen päälle ja siitä se lähti: ajauduimme penkkaan. Emme jääneet kiinni edes isosti, mutta kun väkeä ei ollut, niin jatkoon pääsy kesti kymmenisen minuuttia, Kauppinen kertaa tiedotteessa.

– Rallin viimeisen EK:n puolivälissä meiltä meni rengas, joka oli pakko vaihtaa. Tunkki hajosi ja vaihtohommissa meni seitsemän minuuttia. Mutta tärkeintä oli päästä maaliin. Kokemusta saimme paljon, Kauppinen muistutti.

Perjantain ulosajon jälkeen Kauppinen päätti ottaa tavoitteekseen ajaa kilpailua varmasti eteenpäin. Silti Ounasvaaran yleisö-EK:lla hän kirjautti uransa ensimmäisen SM-tason pohja-aikansa.

– Ripeästi, mutta myös varmasti. Pohjat maistuivat, ja muistin EK:n melko hyvin ulkoa. Perjantaina oma nuottini ei ollut kovin hyvä, mutta lauantaina se taas toimi hyvin. Pystyin tulemaan jo ihan hyvää vauhtia, vaikka jälkipään lähtöpaikalla ei aina tiedä, onko ajourassa soraa vain irtolunta. Kokemusta saatiin siitäkin, Kauppinen summaa.

– Tiimimme toimi myös hienosti, joten ihan hyvä viikonloppu kokonaisuudessaan. Pääsimme maaliin, emmekä jääneet tien varteen, ja ajokilometrejä saimme paljon. Sen huomasi, että jos täällä ilman murheita maaliin selviää, niin on hyvillä sijoilla aina. Seuraavaksi helmikuussa SM-pisteiden jahtiin Riihimäelle.

SM5-luokassa voittoa juhli Leevi Lassila ennen Jere Pensasta ja Miko Kiiminkiä.

Arctic Lapland -ralli, SM5-luokan tulokset: 

1. Leevi Lassila  Ford Fiesta  2.20.55,4
2. Jere Pensas   Ford Fiesta   +1.26,9
3. Miko Kiiminki  Ford Fiesta   +3.36,3
4. Jari Saarnio   Suzuki SX4    +7.00,8
5. Tommi Järvinen  Ford Fiesta   +8.07,6
6. Juha Karjalainen VW Polo     +8.16,1
7. Tomi Tikkinen  Renault Megane +12.15,4
8. Tuukka Kauppinen Honda Civic   +20.34,8
9. Walle Pajuoja  Renault Megane +27.20,5

Lue myös nämä

 • Uusimmat