Quantcast

KSML: Suomen MM-rallille loistava uutinen – mutta mitä tapahtuu 2024?

Latvala Suomi 2019
Nykyinen tallipomo Jari-Matti Latvala Ruuhimäen Power Stagen hyppyrissä vuonna 2019. Kuva: Toyota Gazoo Racing
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Riku Bitter vahvisti tällä viikolla julkistetussa Keskisuomalaisen Ralliliitteessä iloisen, mutta toki odotetun uutisen suomalaisille rallifaneille. 

Bitterin mukaan Suomen MM-rallin järjestäjät ovat sopineet rallin MM-sarjan promootioyhtiön kanssa kaksivuotisesta jatkosopimuksesta, mikä pitää MM-rallin Keski-Suomessa myös vuosina 2022 ja 2023.

– Ralli palaa ensi vuonna tutulle paikalleen heinä-elokuun vaihteeseen, Bitter vahvistaa Keskisuomalaiselle.

Bitter kuitenkin korostaa, että kilpailu MM-rallien isännyydestä on kiristynyt. Monissa maissa, kuten Virossa, valtio tukee MM-rallin järjestämistä seitsennumeroisilla summilla. Suomessa kisajärjestäjä on valtion tuen osalta omillaan.

– Kilpailu järjestäjämaiden välillä kovenee. On yhä kovempi haaste saada pidettyä MM-ralli Suomessa, Bitter tunnustaa.

Myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto toivoo jatkossa valtiota mukaan MM-rallin järjestämiseen. Jyväskylä on tukenut kilpailua vuosittain noin puolella miljoonalla eurolla.

– Valtion pitää lähteä talkoisiin mukaan vähintään samalla summalla. Valtion pitää ymmärtää, että sillä on todella isot kerrannaisvaikutukset, jos MM-ralli menetetään, Koivisto paaluttaa.

Vuoden 2023 jälkeen Keski-Suomen rallikarkeloiden puolesta pitää kuitenkin jo jännittää. Koska kilpailu on koventunut, voi MM-ralli piipahtaa tulevaisuudessa Jyväskylässä vain vuorovuosina. Joka toinen vuosi kyseessä voisi olla ”vain” EM-statuksen kilpailu, sillä EM-sarjaa markkinoi ensi vuodesta alkaen sama yhtiö kuin MM-sarjaa.

Suomessa saatetaan silti ajaa joka vuosi MM-ralli, sillä helmikuinen Rovaniemen MM-ralli, joka korvasi Ruotsin kisan, oli menestys. FIA ja WRC-Promoottori tarvitsevat lumivarman kisaisännän talvirallille ja sellainen olosuhde löytyy Rovaniemeltä. MM-sarjan järjestäjä haikailee yhdessä rengasvalmistaja Pirellin kanssa tulevaisuuteen kahta lumirallia.

AKK:n skenaariossa Jyväskylä ja Rovaniemi voisivat vuorotella MM-isäntänä.

– Jatkossa täytyy varautua 1+1-malliseen ajatteluun. Talviralli voidaan toki ajaa Jyväskylässäkin tai muualla. Olemme ilmoittaneet (WRC-Promoottorille), että olemme halukkaita järjestämään kaksi rallia vuonna 2023 ja siitä eteenpäin, Bitter sanoo Keskisuomalaiselle.

Lähde: Keskisuomalaisen Ralliliite

Katso alapuolelta vuoden 2019 Suomen MM-rallin päätöspäivän parhaat palat. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,274750″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat