Quantcast

Klassikkoralli palaa WRC-kartalle – Kalle Rovanperä pitänyt videosulkeisia tallikaverinsa kanssa

Uuden-Seelannin MM-ralli ajetaan ensi viikolla kymmenen vuoden tauon jälkeen.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Viimeksi WRC-autot nähtiin Tyynenmeren saarella vuonna 2012, jolloin voittoa juhli Citroenilla tuolloin vielä ajanut Sebastien Loeb. Nopeilla Uuden-Seelannin sorateillä kertaalleen voittoa suomalaiskuskeista ovat vuosien saatossa juhlineet Jari-Matti Latvala, Hannu Mikkola, Tommi Mäkinen ja Juha Kankkunen. Timo Salonen vei rallin ykköstilan kahdesti urallaan ja Marcus Grönholm peräti neljä kertaa.

Tällä kertaa suomalaisjuhlat voivat olla tiukassa, sillä kisan ainoa suomalaiskuski Kalle Rovanperä joutuu auraamaan perjantaina tietä yli puolet kokonaisreitistä. Rovanperä ei ole Uudessa-Seelannissa aiemmin vieraillut, mutta onneksi nykyaikana videoiden avulla saa edes jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä on luvassa.

– On mielenkiitoista lähteä Uuteen-Seelantiin. Olen kuullut vain hyviä asioita rallista ja maasta. Tiet ovat kuulemani mukaan todella hienoja. Olen valmistautunut katsomalla kaikki videot, mitä vain olen löytänyt. Sitä kautta olen saanut jonkinlaisen käsityksen siitä, minkälaisia tiet ovat ja mitä ne vaativat autolta, Rovanperä summaa.

– Edelliset kisat eivät olet menneet kovin hyvin, mutta tiedämme, että parannettavaa on. Teemme rajusti töitä, jotta homma tuntuu jälleen luontevalta. Tienaurausta on jälleen luvassa, mutta toivottavasti pääsemme silti hyvään vauhtiin.

Rovanperän tallikaveri Elfyn Evans on suomalaiskuskin tavoin turvautunut videoarkistoihin ennen Uuden-Seelannin koitosta. Kokenut brittikuski ajaa monen muun tavoin ensi kertaa Uudessa-Seelannissa.

– On upeaa päästä vihdoin ajamaan Uudessa-Seelannissa. Olen kuullut paljon hienoja asioita kisasta ja siitä, kuinka palkitsevia ne tiet ovat ajaa. Jos se kaikki on totta, meillä on luvassa upea ralli, Evans hehkuttaa.

– Koskaan ei ole helppoa valmistautua uuteen ralliin, koska kisa ajetaan Euroopan ulkopuolella ja emme ole voineet testata oikeissa olosuhteissa. Olen kaivellut paljon videoarkistoja, jotta olen saanut edes jonkinlaisen käsityksen pätkistä.

Toyotan tiimissä on kuitenkin kaksi henkilöä, jotka olivat mukana Uudessa-Seelannissa 2010-luvun alkupuolella.

– Onneksi meillä on tallissa muutama kaveri, joilla on kokemusta Uuden-Seelannin rallista. Sekä Jari-Matti (Latvala) että Sebastien (Ogier) ovat ajaneet siellä, Evans huomauttaa.

Katso alapuolelta, mitä Uuden-Seelannin MM-rallissa on luvassa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat