Kansanedustaja aneli parlamentissa Britanniassa – ”Voisiko ministeri pelastaa MM-rallin?”

Teemu Suninen Walesin MM-rallissa vuonna 2018. Kuva: M-Sport Ford WRT

Rallin MM-sarja nousi tapetille Ison-Britannian parlamentin alahuoneessa keskiviikkona. Maassa ollaan huolissaan, sillä Britannia puuttuu alustavasta MM-kalenterista, johon Kansainvälinen autoliitto FIA nimesi viime viikolla yhdeksän järjestäjämaata.

Ensi kaudella MM-rallien määrää supistetaan. WRC-tallit ovat liputtaneet vain kymmenen kisan puolesta, jolloin kalenterissa olisi vapaana enää yksi paikka. Jo aiemmin parlamentin jäsen Ian Paisley on liputtanut Britannian MM-rallin siirtämistä Pohjois-Irlantiin. Nyt Paisleyn haaveille olisi hyvä mahdollisuus ja tätä mies myös penäsi Pohjois-Irlannin asioita koskevalla kyselytunnilla.

– Ison-Britannian mukana olo ensi kauden kalenterissa on yhä epävarmaa. Yhdeksän kisaa 11 mahdollisesta on jo päätetty. Britannia ei ole tässä listassa mukaan, Paisley alustaa kysymyksensä parlamentissa.

– WRC-promoottori on aiemmin puhunut tarpeestaan kierrättää Britannian MM-rallia myös Pohjois-Irlantiin, jossa myös monet kilpailijat haluaisivat ajaa. Voisiko ministeri pelastaa Britannian MM-rallin? Voisiko ministeri miettiä rahoitusta yhdessä Pohjois-Irlannin hallintoviraston kanssa, Paisley kyselee.

Pohjois-Irlannin asioita hoitava ministeri Robin Walker vastasi Paisleyn kysymykseen seuraavasti:

– Tämä kyseinen herrasmies on kyllä intohimoisesti ja jatkuvasti ajanut asiaa, että MM-ralli ajettaisiin Pohjois-Irlannissa. Jos MM-ralli tulee Pohjois-Irlantiin, niin olet ollut siinä asiassa kantava voima, Walker totesi.

– Uuden ”New Decade, New Approach” –ohjelmamme myötä hallitus on jo antanut kaksi miljardia puntaa Pohjois-Irlannin hallintovirastolle auttaakseen kansalaisiaan siellä. Olisin toki erittäin onnellinen, jos voin tukea Pohjois-Irlantia lisää, että se houkuttelisi WRC:tä ja muitakin tapahtumia tulemaan Pohjois-Irlantiin.

Ison-Britannian MM-rallilla on voimassa oleva sopimus perinteisen järjestän Walesin kanssa, mutta ilmeisesti tämä sopimus on mahdollista laittaa tauolle vuodeksi 2021. Paisleyn mukaan tärkeintä on pitää MM-ralli Britanniassa ylipäätään.

Pohjois-Irlanti ei ole koskaan isännöinyt MM-rallia, mutta alueella ajettiin WRC-erikoiskokeita, kun Irlanti oli mukana MM-kalenterissa vuosina 2007 ja 2009.

Paisleyn kysymyksen parlamentissa MM-ralliin liittyen voi katsoa myös YouTubesta.

Kalle Rovanperä varmisti viime kaudella Walesin MM-rallissa WRC2 Pro -luokan mestaruuden. Katso alta kooste tapahtumista.

Jaa uutinen
Aki Hietavala

Aki Hietavala

aki.hietavala(a)rallit.fi Toimituspäällikkö