Kalle Rovanperällä pakka pahasti sekaisin – ”Katsottiin Stanley Cup -finaalia aamukuuteen”

Toyotan Kalle Rovanperä sai yllättävän pikahälytyksen Puolan MM-ralliin.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Toyotan Sebastien Ogier joutui onnettomuuteen nuotituksen aikana, ja Rovanperä ja hänen kartanlukijansa Jonne Halttunen hälytettiin paikalle korvaajiksi.

Rovanperän ja Halttusen aikataulu oli varsin raaka, sillä kisajärjestäjä antoi kaksikolle poikkeusluvan tehdä nuotituksen muita myöhemmin. Tämä tarkoitti sitä, että kaksikko aloitti nuotituksen keskiviikkoaamuna ja nuotitti lähes koko rallin vain reilun puolen vuorokauden aikana.

– Keskiviikko oli aika pitkä päivä. 14 tuntia kun vetää ilman taukoja, niin kyllä siinä mies oli aika väsynyt. Ja tietysti jo ennenkin sitä, kun valmistautuminen tähän ralliin ei ollut sellainen, mikä sen pitäisi olla, Rovanperä sanoi.

Torstaiaamun testierikoiskokeella Toyotat eivät pystyneet vastaamaan kärjen vauhtiin. Vaikka testipätkä ei antanut vielä todellista kuvaa rallin luonteesta, tuli se kuitenkin selväksi, että Rovanperällä saattaa olla suuria haasteita äärimmäisen nopeassa sorakisassa puutteellisen valmistautumisen vuoksi.

– Isoin ongelma oli tietysti päästä vauhtiin, kun ei ollut testejä alla. Aika pitkä aika on siitä, kun olen edellisen kerran ajanut nopealla soralla. Tietysti sitten piti myös testata vähän autoa, että mitkä säädöt sinne laitetaan. Ei meillä ihan hirveästi ollut aikaa hioa niin sanotusti, Rovanperä myönsi.

Rovanperälle tuli testipätkällä myös pieniä yllätyksiä, joihin suomalainen ei osannut nuotituksen perusteella varautua.

– Kun teimme nuotteja, niin tietysti se virallinen nuottiaika oli jo ohi ja sieltä oli kaikki shikaanit otettu pois paikoiltaan. Siellä oli jo paljon porukkaa ja paalit sun muut olivat vähän eri paikoissa, missä oletin niiden olevan. Kaikkea sellaista pientä, Rovanperä kertasi.

Nopea pikahälytys tarkoitti myös sitä, että auton kanssa piti tehdä paljon valmisteluja. Auto piti muuttaa Ogierin autosta Rovanperän autoksi.

– Tiimillä oli aika hyvin yleistavaraa täällä mukana. Kun hypättiin Tikkakoskelta koneeseen, niin siihen lähti sitten mukaan aika paljonkin minun auton osia, pari laatikollista. Penkki tuli siinä samassa kyydissä ja kaikkea muuta pientä, Rovanperä kertoi.

Rovanperälle tuli kesken lomaviikon työtehtävä. Kun valmistautuminen jäi puutteelliseksi, ei tietysti paineitakaan ole.

– Periaatteessa voin ajaa aika paineettomasti, mutta ei se toisaalta kauhean kivaa ole. Ei ole sellaista varmaa fiilistä, mikä normaalisti on. Pätkiä en varmasti muista yhtä hyvin kuin muut, kun en ole niitä videoita katsonut. Tämä on saakelin nopea ralli, eikä se ole kivaa vetää nuotista samaa kyytiä kuin muut.

Rovanperän loma keskeytyi Puolan MM-rallin takia. Suomalainen teki sen asian suhteen tunteensa hyvin selväksi.

– Eihän se kauhean kivaa ollut, suomalainen myönsi suoraan.

Rovanperä oli lomafiiliksissä. Suomalaismestari ei tietenkään mitenkään voinut aavistaa, että kutsu käy Puolaan. Hän seurasi NHL-seura Florida Panthersin mestaruusjuhlia pahaa aavistamatta suorana televisiosta.

– Katsottiin tiistaiaamuna Stanley Cupin finaalia aamukuuteen asti ja seuraavana aamuna piti olla samaan aikaan jo nuotilla. Ei unirytmi ole ollut ihan kohdillaan, joten kyllä tästä aika pitkä viikko tulee, kun on ylipitkiä päiviä ja valmistautuminen ei ole ollut ihan optimaalinen, Rovanperä myönsi.

Lue myös nämä