Quantcast

Jesse Kallio täyssähköisellä rallicrossautolla Ruotsin MM-osakilpailuun – ”Helppo peli ajella”

Jesse Kallio
Jesse Kallio. Kuva: Jakub Nitka/OMSE
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Historian ensimmäisessä täyssähköautoilla ajettavan rallicrossin RX2e -luokassa nähdään suomalaisväriä, kun viime vuonna rallicrossin Supercar lites-luokan Pohjoismaiden mestaruussarjassa toiseksi sijoittunut Jesse Kallio osallistuu tulevana viikonloppuna Ruotsin MM-osakilpailun yhteydessä ajettavaan kilpailuun.

Kallio osallistui samalla autolla jo MM-sarjan kauden avausosakilpailuun Espanjan Barcelonassa, jonka finaalissa suomalaiskuljettaja joutui keskeyttämään kolaroinnin takia. Kallio sijoittui Barcelonan osakilpailussa viidenneksi.

– Sähköautoilla kilpaileminen on kuljettajalle ihan hieno kokemus. Kysymyksessä on hyvä sekä aika helppo peli ajella. Barcelonassa koettiin turhia kolareita. Olin semifinaalissa jo voittovauhdissa, ja kisan finaalilähdössä toisena, kunnes rytisi. Sain osumaa autoni takaosaan ja jouduin keskeyttämään.

Kallio kertoo, että hänellä on RX2e-sarjaan kahden osakilpailun mittainen sopimus, joista jälkimmäinen osakilpailu kilpaillaan tulevana viikonloppuna rallicrossin MM-osakilpailun yhteydessä Ruotsin Höljesissä.

RX2e-luokassa kilpaillaan sähkökilpa-autoihin erikoistuneen espanjalaisen QEV Technologiesin suunnittelemalla nelivetoisella täyssähköautolla, jonka molemmilla akseleilla on sähkömoottori. Auto itsessään perustuu vastaavaan polttomoottoriautoon. Autossa ei ole kardaania, joten nelivedon vetosuhdetta säädetään ohjelmiston avulla. Sähkömoottorit tarjoavat 250 kW (335 hv) huipputehon ja 510 Nm väännön. Kysymyksessä on yksityyppiluokka, jossa jokaisella osallistujalla on käytössä saman valmistajan kilpa-auto.

– Autossa on aika paljon itselleni uusia säätöasioita, kuten moottorijarrun säätömahdollisuus ja etu- ja taka-akselien välisen vetosuhteen valinta. Myös lähtötilanteeseen käytössä on useita erilaisia säätömahdollisuuksia.

Yhden osakilpailun kokemuksen perusteella Kallio lähtee Ruotsiin luottavaisena.

– Viime vuonna voitin Supercar lites-luokassa rallicrossin PM-osakilpailun Höljesissä. Hyviä muistoja siis on ja rata sopii minulle hyvin. Tapahtuma itsessään on aina legendaarinen, sillä paikalla on paljon yleisöä ja tunnelma katossa. Kysymyksessä on kenties koko MM-sarjan paras rallicrossrata.

Rallicrossin MM-sarja elää murrosvaihetta, sillä sähköistyminen on tulossa polttomoottoreiden tilalle lajiin vahvasti mukaan.

– Haluan, että nimeni on aktiivisesti isoissa kisoissa esillä. Vielä ei tiedetä, mihin suuntaan laji tulevaisuudessa kehittyy ja mitä tulevalla kaudella tapahtuu. Laji on aktivoitunut Yhdysvalloissa uudelleen ja myös sinne sähköautoille kaavaillaan omaa luokkaa, Kallio sanoo.

– En panisi pahakseni ollenkaan, jos esimerkiksi pääsisin ensi vuonna jenkkeihin kilpailemaan. Se olisi yhden unelman täyttymys. Mutta hoidetaan sitä ennen Höljesin kisa kunnialla alta pois.

Katso alapuolelta RX2e-luokan parhaat palat Barcelonan avausosakilpailusta. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,385618″ ap mute ]

 

Lue myös nämä

  • Uusimmat