Quantcast

Jari-Matti Latvala arvioi, miten MM-rallisarja on muuttunut – ”Nykyään ei ole salaisuuksia”

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan kokenein kuljettaja Jari-Matti Latvala on todistanut aitiopaikalta, miten WRC-kuljettajien työ on muuttunut vuosien aikana.

Latvala ajoi ensimmäiset MM-rallinsa WRC-autolla 2000-luvun alkupuolella. Autot ovat kehittyneet vuosien varrella, ja myös kuljettajien työskentelyyn on tullut uusia ominaispiirteitä.

Nykyään kuljettajat viettävät enemmän aikaa kannettavien tietokoneiden ja tv-ruutujen edessä. Vuodesta 2014 lähtien kaikilla on ollut mahdollisuus tarkastella MM-sarjan tähtien ajosuorituksia WRC+-palvelun kautta, jonne on tallennettu onboard-videot jokaiselta erikoiskokeelta.

– Homma on mennyt kohti rata-autoilua, Latvala kertoi DirtFish-sivustolle.

Katso alta, miten Sebastien Ogier testasi Toyotan WRC-autoa Keski-Suomessa tänä kesänä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2286,342497″ ap mute]

 

– Muistan, kun aikoinaan onboard-videoita ei ollut saatavilla. Videoita saattoi olla joiltakin pätkiltä, mutta ei aina. Jos olit ajanut todella hyvin, kukaan ei saanut tietää, miten olit sen tehnyt. Nykyään ei ole enää salaisuuksia, Latvala lisäsi.

WRC-kuljettajille on vain rajallinen määrä paikkoja MM-sarjassa, minkä Latvalakin joutui toteamaan viime kauden päätteeksi jäätyään ilman sopimusta. Menestystä ei ole ilmaiseksi tarjolla, vaikka kilpailujen lähtöviivalla on vain kymmenkunta WRC-autoa.

– Kilpailu ei ollut 10-15 vuotta sitten yhtä tiukkaa kuin nykyään. Palkintokorokkeelle ei päässyt silloinkaan helpolla, mutta se oli helpompaa, Latvala arvioi.

– Kilpailun taso on nykyään todella korkealla, ja autot ovat lähempänä toisiaan kuin 15 vuotta sitten. Nykyään kaikki katsovat onboard-videoita ja ovat erittäin hyvin valmistautuneita kilpailuihin.

Latvala palaa ralliauton rattiin ensi viikolla, jolloin hän osallistuu historic-luokan kilpailuun Lammin seudulla.

Lue myös nämä

  • Uusimmat