Jami Kalliomäki tavoittelee Silverstonesta palkintosijoitusta

Jami Kalliomäki.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2 International -sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Silverstonen radalla Englannissa. Avausosakilpailussa Belgiassa kaksi viikkoa sitten hyviä otteita esittänyt, mutta finaalissa epäonnesta kärsinyt Jami Kalliomäki lähtee metsästämään Englannista kauden ensimmäistä palkintosijoitusta.

Aiemmin RX2 International -sarja tunnettiin nimellä RX Lites Cup, mutta nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa viime vuonna. Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavassa sarjassa kilpaillaan 310-hevosvoimaisilla nelivetoisilla Ford Fiesta Supercar Lites -autoilla, jotka kaikilla kilpailijoilla ovat täysin identtiset.

Seitsemän osakilpailua käsittävä sarja polkaistiin käyntiin Belgiassa kaksi viikkoa sitten ja avauksessa mukana nähtiin suomalaiskuljettajista Jami Kalliomäki, 18, joka osallistuu tänä vuonna sarjan kaikkiin seitsemään osakilpailuun suomalaisen Set Promotion -tiimin väreissä. Tiimissä ajaa myös toinen suomalaiskuljettaja, Sami-Matti Trogen, joka avaa oman RX2-kautensa Englannissa.

Belgiassa kauden avauspisteistä lähti taistelemaan 17 kuljettajaa kahdeksasta eri maasta. Kalliomäki sanoo, että odotukset avausosakilpailuun olivat ennakkoon varsin korkealla, vaikka kyseessä olikin nuorukaisen uran ensimmäisen kilpailu tässä sarjassa.

– Tiedettiin testien perusteella, että vauhti pitäisi riittää ja kyllä me palkintosijoituksesta lähdettiin taistelemaan, Kalliomäki sanoo.

Kolme ensimmäistä alkuerää toivat sijoitukset seitsemän, kuusi ja seitsemän, kunnes viimeisessä alkuerässä Kalliomäki pääsi todelliseen huippuvauhtiin ollen toiseksi nopein. Kokonaistuloksissa neljän alkuerän jälkeen sijoitus oli viides ja semifinaalilähdöstä Kalliomäki nappasi toisen sijan, joten finaalissa starttipaikka oli toisessa rivissä ja kolmannessa lähtöruudussa. Kalliomäen osalta finaali meni kuitenkin pieleen jo heti lähtösuoralla.

– (Vasily) Gryazinin vieressä oli auton mentävä rako ja yritin jarruttaa siihen viereen. Juuri ennen kuin olin kokonaan vierellä, niin se käänsi suoraan minua kohti sisämutkaan mentäessä. Sitten minun auton keula osui sitä perään, Kalliomäki muistelee dramaattista starttia.

Paalupaikalta startannut Gryazin jäi kolarin seurauksena radan varteen, mutta Kalliomäki pääsi jatkamaan kilpailua johtaen finaalilähtöä muutaman kierroksen ajan. Taival päättyi kuitenkin keskeytykseen auton tekniikkamurheiden seurauksena ja toisaalta, Kalliomäelle tuomittiin lähtösuoran tapahtumista musta lippu eli hylkäys ja näin ollen keskeytyksellä ei sinänsä ollut enää merkitystä.

Uran ensimmäinen RX2-kilpailuviikonloppu toi Kalliomäelle 17 kuljettjan joukossa viidenneksi suurimman pistepotin. Kalliomäki korostaa, että kunhan vain saa lisää kokemusta tämän sarjan autolla ajamisesta, niin suorituksiin tulee mukaan varmuutta ja virheiden määrä putoaa sitä kautta. On hyvä muistaa, että siinä missä Kalliomäki kilpailee tässä sarjassa ensimmäistä kauttaan, on vastassa huomattavasti kokeneempia kilpailijoita.

– Sehän lähti käyntiin ehkä jopa paremmin kuin odotin. Vauhdin puolesta ei tarvitse kyllä hävetä yhtään. Sitten kun saa ehjiä ajoja koko viikonlopun ajan, niin tilanne on hyvä ja palkintosijoituksia pitäisi tulla, Kalliomäki vakuuttaa.

Tulevaan Englannin kilpailuun Kalliomäki valmistautui ajamalla viime viikonloppuna Vilppulassa Fin RX -sarjassa crosskartin Xtrem-luokan SM-avauksessa kolmanneksi.

– Vauhdin puolesta viikonloppu meni todella hyvin. Finaalissa lähdin viitospaikalta ja lähdössä putosin kuudenneksi. Ohitin kolme kilpailijaa ja nousin kolmanneksi. Lähtö on Vilppulan radalla todella tärkeä, koska se kuka pääsee lähdöstä kärkeen, niin voittaa oikeastaan aina, koska ohittaminen on sillä radalla todella vaikeaa, Kalliomäki korostaa.

Teksti: Jari Hotti, Jami Kalliomäen tiedotus

Lue myös nämä