Quantcast

Hyundai yllätti Jari-Matti Latvalan tiimin, Esapekka Lapin veto ilahdutti – ”Vielä löytyi venymistä”

Toyotan rallitalli jäi yllättäen Hyundain Ott Tänakin jalkoihin Suomen MM-rallissa perjantaina.
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Varsinkin perjantaiaamuna autonsa ajettavuuden kanssa tuskaillut Tänak johtaa rallia 3,8 sekunnin erolla ennen Toyotan Esapekka Lappia. Pieksämäkeläisen tallikaveri Elfyn Evans ja Kalle Rovanperä ovat seuraavilla sijoilla noin 20 sekuntia kärjen takana.

– Kieltämättä se vähän yllätti, että Hyundai oli vahvempi, ja Ott oli noin kovassa tikissä. En ole silti huolissani, sillä tiedä, että meidän jätkät ajoivat hyvän päivän. Olemme edelleen iskuetäisyydellä, Toyotan tallipomo Jari-Matti Latvala sanoi.

– Kaikki on vielä auki. Tiedämme myös, että Ott on tullut aika rajusti ja kovalla riskillä. Se kuitenkin onnistui ja hän ajoi tosi hyvin. Meillä on silti kaikki avaimet edelleen taistella voitosta.

MM-sarjaa ylivoimaisesti johtava Rovanperä kärsi aura-auton roolistaan. Keli oli perjantaina kuiva, mikä ei ollut helppo tehtävä ensimmäiselle autolle reitillä. Latvalan mukaan nuori suomalaistähti voi silti olla erittäin tyytyväinen ajopäiväänsä.

– Kallella oli vaikea päivä. Oli tosi lämmintä ja hiekka oli tienpinnassa kuivaa. Se ei ole helppo tehtävä aurata tietä, mutta Kalle onnistui hyvin. Tavoitteena oli, että aikatappio pysyy alle 25 sekunnissa ja se onnistui. Siinä mielessä päivä oli onnistunut, Latvala totesi.

Myös Lapin neljä pohja-aikaa sisältynyt ajopäivä nosti hymyn tallipäällikön huulille.

– Esapekka sanoi jo aamulla, että ei ottanut mitään riskejä. Ott meinasi jo karata, mutta vielä löytyi venymistä EP:ltä. Siitä olen erittäin iloinen, Latvala hehkutti.

– Jos Esapekka jatkaa yhtä hyvin huomenna, on hänellä kaikki eväät taistella voitosta.

Toyota ei ole hävinnyt Jyväskylässä kertaakaan sitten vuoden 2017, kun japanilaisvalmistaja palasi MM-sarjaan. Latvala antaakin kaikille kuskeilleen täydet vapaudet iskeä kapuloita Tänakin rattaisiin.

– Kallella on huomenna hyvä lähtöpaikka ja EP on hyvässä vauhdissa. Sanoin myös Elfynille, että hän voi myös yrittää ajaa voitosta, jos vaan löytää lisää luottoa autoon. Se on ollut pikkuisen kadoksissa. Hän sanoi, että ei ole saanut perään pitoa, Latvala summasi.

– Sitä kautta Elfyn ei ole saanut täyttä luottoa, eikä ole voinut ajaa ihan niin kuin pitäisi. Jos luotto nyt löytyy muutosten jälkeen huomiseksi, niin hänelläkin voi olla mahdollisuuksia voittokamppailuun.

Lauantaiksi on povattu Keski-Suomeen ukkoskuuroja, joten sade voi sotkea pakkaa. Latvalan mukaan varsinkin uudella Vekkulan erikoiskokeella sade voi tehdä ajamisesta hyvin vaikeaa.

– Jos vettä tulee paljon, niin tienpinta ei kestä ja se muuttuu mutaiseksi sekä tulee isot urat. Siellä voi olla kiviä myös urissa, joten ratkaisuja saatetaan nähdä. Vekkula on muutenkin vaikea pätkä, ja siihen vielä vesisade päälle, niin voi olla ratkaisupaikkoja, Latvala povasi.

– Kallelle sopii perinteisesti nämä vesisateet, joten siinä mielessä tilanne on hyvä, tallipäällikkö kuitenkin muistutti.

Suomen MM-rallissa ajetaan lauantaina kahdeksan erikoiskoetta. Kisa päättyy sunnuntaina.

Katso alapuolelta perjantain iltapäivän erikoiskokeiden parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat