Hyundai-pomolta kovaa tekstiä: ”Rovanperän vaikutus oli suurempi kuin Toyotan”

Christian Loriaux on antanut näpäytyksen Hyundain rallitiimiä tällä kaudella kritisoineille.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Loriaux on työskennellyt viime vuodesta lähtien Hyundain insinööriosaston neuvonantajana. Loriaux oli tullut aiemmin tunnetuksi suunnittelijavelhona M-Sportilla, jonka teknisenä johtajana hän työskenteli pitkään.

Hyundain alkutaival uusilla Rally1-hybrideillä oli hankala, mutta tiimi paransi menoaan rallin MM-kauden edetessä. Hyundai saavutti vuoden aikana lopulta viisi MM-osakilpailuvoittoa – enemmän kuin koskaan aiemmin tiimin historiassa.

Hyundai sai kuulla kovaakin kritiikkiä kauden aikana kilpuristaan, jopa tiimin virolaistähdeltä Ott Tänakilta. Toyota teki kauden avauspuoliskolla riittävän eron Hyundaihin, joka ei enää pystynyt haastamaan Jyväskylässä majaansa pitävää tiimiä loppuvuoden aikana. Toyotan Kalle Rovanperä jätti Tänakin kakkoseksi kuljettajien MM-sarjassa, ja Hyundai taipui Toyotalle selvästi myös valmistajien pistetaulukossa.

Loriaux’n mukaan Hyundai sai osakseen myös tarpeetonta ruoskintaa.

– Toimittajat ja muut ihmiset löivät meitä lyttyyn viiden kuukauden ajan. Ilman Compact Dynamicsin (hybridiyksikön toimittaja) fantastista apua Ott olisi silti voittanut Ruotsissa. Ja silloin kuljettajien mestaruus ei olisi välttämättä ollut niin selvä juttu Kallelle, Loriaux kertoi ranskalaisen Rallye Sport -sivuston mukaan.

Loriaux’n mukaan Rovanperällä oli huomattava merkitys Toyotan tämän kauden menestykselle.

– Jälkikäteen annetaan kaikkien ylistää Toyotaa… Todellako? Mielestäni Rovanperän vaikutus oli isompi kuin Toyotan vaikutus! Okei, myös Seb (Sebastien Ogier) voitti, mutta hän ei ole sattumalta kahdeksankertainen maailmanmestari, Loriaux sanoi.

Elokuussa ajetun Suomen MM-rallin ja kauden päättäneen Japanin MM-rallin välisenä aikana Hyundai keräsi valmistajien MM-sarjaan jopa enemmän pisteitä kuin Toyota.

– Voitimme kolme peräkkäistä rallia erilaisissa olosuhteissa; Suomen, Ypresin ja Kreikan. Uskon, että muutamat ihmiset tunsivat itsensä tyhmäksi lytättyään meitä. Saimme myös kolmoisvoiton Kreikassa, Loriaux huomautti.

– Toki Ottin juhlat pilattiin Virossa (Rovanperä ja Evans jättivät Tänakin kolmanneksi), mutta mekin pilasimme (Toyotan) molemmat juhlat Jyväskylässä ja Toyotan kaupungissa, Loriaux viittasi Tänakin voittoon Suomen MM-rallissa ja Thierry Neuvillen ykköstilaan viime viikonlopun Japanin osakilpailussa.

Katso alta kooste kauden päättäneestä Japanin MM-rallista, jossa Hyundai otti kaksoisvoiton.

Lue myös nämä