FIA vaatii Ruotsin MM-rallin siirtoa pohjoiseen, viime vuoden flopista otettu opiksi – ”Sinne me emme mene takaisin”

Sebastien Ogier
Viime vuonna Ruotsin MM-rallissa kärsittiin lumen puutteesta. Kuva: @World/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ruotsin MM-rallin taustalla käydään tällä hetkellä tiukkoja neuvotteluja kisan tulevaisuudesta. Sekä taloudellisia että maantieteellisia haasteita selvitetään parhaillaan, kun koronapandemia peruutti tämän vuoden rallin. 

Ruotsin tilalta ensi viikolla ajetaan MM-ralli Suomen Lapissa. Talviset olosuhteet ovat ainakin taatut, toisin kuin monena edellisenä vuotena Värmlannissa. Esimerkiksi viime kaudella Ruotsin MM-ralli muistutti suurelta osin sorakisaa.

– Meillä on sopimus vuodesta 2022 WRC-Promoottorin kanssa. Nyt me keskustelemme siitä, missä ralli ajetaan, Ruotsin MM-rallin nokkamies Glenn Olsson sanoo Dirtfishin sivuilla.

Painetta rallin siirtämiselle pois Torsbyn kylästä Värmlannin läänistä tulee myös kansainvälisen autoliitto FIA:n suunnalta.

– Me olimme nopeasti Jean Todtin (FIA:n presidentti) kanssa sitä mieltä viime helmikuussa, että tällaisia olosuhteita me emme enää jatkossa halua. Sellaista kamppailua emme enää tahdo. On löydyttävä ratkaisu, joka voi taata kunnon lumirallin, FIA:n rallipuolen pomo Yves Matton tähdentää.

– Me odotamme nyt heidän ehdotustaan asian suhteen. Me tiedämme, että vaihtoehtoja löytyy, kuten tämän vuoden Suomen MM-talviralli. Se ei tarkoita, ettenkö voisi hyväksyä Ruotsin ehdotusta, mutta olosuhteet on taattava.

Mattonin mukaan Torsby ja sen lähialueet eivät tule jatkossa nauttimaan MM-rallien tuomasta tulovirrasta.

– Sinne me emme mene takaisin, se on varmaa. Meidän on matkustettava pohjoisemmaksi, jossa on lunta. Se on ainoa keino taata tarvittavat olosuhteet. Toivomme, että saamme myös sellaisen ehdotelman Ruotsin rallin järjestäjiltä, Matton korostaa.

Rovaniemellä lunta ja tarvittavaa tietotaitoa olisi myös tuleviksi kausiksi, mutta Suomessa halutaan pitää kiinni kesäisestä Jyväskylän MM-rallista. FIA:n rallipomo kuitenkin korostaa, että ensi viikon Rovaniemen MM-ralli on hyvä osoitus siitä, että luovuudella ja kovalla työllä voi saada paljon aikaan.

– Ruotsissa on jo jokunen vuosi taisteltu lumitilanteen kanssa. Lapissa sitä lunta riittää, että saamme kunnon talvirallin. Se on osoitus, että haastavinakin aikoina voimme yhdessä luoda isoja asioita, Matton hehkuttaa.

Myös WRC-tiimit toivovat, että jatkossa Ruotsissa voidaan ajaa takuuvarmasti lumiralli, eikä viime vuoden kaltaista floppia enää tule.

– Pakko Ruotsille on antaa myös tunnustusta. Toisaalta tämä voi olla heille pieni siunaus. Nyt heillä on hyvin aikaa etsiä uusi kohde kaudelle 2022. Viime aikoina kalenteriin on tullut pakon sanelemana paljon uusia kisoja, mutta meidän on kunnioitettava myös vanhoja ralleja, sillä ne ovat antaneet tälle lajille paljon, M-Sport Fordin Richard Millener summaa.

– Tässä vaiheessa ei olisi reilua vain sanoa heille, että jatkossa menemme Suomeen, unohdetaan heidät. Pitää muistaa, että tämän vuoden ralli meni pilalle pandemian takia.

Katso alapuolelta viime vuoden Ruotsin MM-rallin parhaat palat. 

 

 

 

 

 

 

Lue myös nämä

  • Uusimmat