FIA kuhnii MM-rallipäätösten kanssa – näihin viiteen kysymykseen odotetaan vastauksia

Thierry Neuville
Turkin MM-rallia ei välttämättä ajeta enää ensi vuonna. Kuvassa Hyundain Thierry Neuville Turkin rallissa vuonna 2018. Kuva: Helena El Mokni/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA on jälleen vitkuttanut päätöstään rallin MM-sarjan tulevasta kalenterista.

Viime vuonna päätös venyi marraskuulle, mikä hankaloitti WRC-tallien valmistautumista MM-kauteen 2019. FIA lupasi, että kauden 2020 kalenteri julkistetaan huomattavasti aiemmin, ja lopullista päätöstä odotettiin jo kesäkuun puolella.

Mutta toisin kävi. Kalenterin julkistusta on lykätty jo useampaan otteeseen. Viimeksi päätöstä odotettiin Saksan MM-rallin tienoilla pari viikkoa sitten, mutta turhaan. Odotus jatkuu edelleen.

Toistaiseksi varmaa on se, että ensi kaudella ajetaan 14 MM-osakilpailua. Kausi alkaa tammikuussa Monte Carlon rallilla, minkä jälkeen kisataan Ruotsissa ja Meksikossa. Suomen osakilpailu on ohjelmassa elokuussa.

Kalenterissa on vielä useita avoimia kysymyksiä, joihin kaivataan vastauksia. Rallit.fi listasi viisi merkittävintä kysymystä.

1. Japani ja Kenia sisään?

Tässä vaiheessa on varmaa, että Japani palaa ensi vuonna MM-kalenteriin, vaikkei FIA ole lyönyt viimeistä sinettiä asialle. Kenian ja Safari-rallin paluuta ei voi vielä julistaa varmaksi, vaikka sitäkin pidetään todennäköisenä. Safari-rallia on soviteltu kalenterissa heinäkuulle, joten kesätauko alkanee hieman totuttua myöhemmin ensi vuonna – mikäli Keniassa kisataan ensi vuonna. Japanissa ajetaan puolestaan asvaltilla syksyllä – kisa saattaa olla jopa kauden päätösralli marraskuussa.

2. Kumpi tekee Korsikalle seuraa, Saksa vai Turkki?

Korsika putoaa ensi vuoden MM-sarjasta, mutta toinen putoaja on yhä kysymysmerkki. Aiemmin pidettiin varmana, että Saksa jätetään rannalle. Mutta hiljattain on huhuiltu, että Turkissa ei ole halukkuutta järjestää MM-rallia tämän vuoden jälkeen taloudellisten syiden vuoksi. Turkki sai viime vuonna takaisin MM-statuksen, mutta Marmariksen ympäristössä ajettu kisa keräsi vain kourallisen yleisöä. Reilu viikko sitten ajettu Saksan osakilpailu kiinnosti huomattavasti enemmän, ja katsojia riitti erikoiskokeilla ja huoltoalueella.

Katso alla olevalta videolta, mitä ensi viikolla ajettavassa Turkin MM-rallissa on luvassa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,278753″ ap mute]

 

3. Missä Britannian osakilpailu ajetaan?

Britanniassa ajetaan varmuudella MM-pisteistä myös vuonna 2020, mutta ei välttämättä enää Walesissa. Viime aikoina on spekuloitu entistä enemmän sillä, että Britannian osakilpailu saattaa siirtyä Walesista Irlanninmeren toiselle puolelle Pohjois-Irlantiin. Mikäli näin tapahtuu, samalla jäävät taakse mutaiset metsätiet, sillä Pohjois-Irlannissa ajettaisiin asvaltilla. Suunnitelmissa on, että Britannian osakilpailua kierrätettäisiin seuraavina vuosina eri puolilla saarivaltiota: vuonna 2021 suunnattaisiin Skotlantiin ja vuotta myöhemmin Englantiin ennen paluuta Walesiin vuonna 2023.

4. Uusi-Seelanti korvaa Australian?

Uusi-Seelanti on hinkunut takaisin MM-sarjaan, ja nyt paluu on lähellä. Australialainen rallisivusto uutisoi viime viikolla, että Uusi-Seelanti on korvaamassa Australian rallin kaudella 2020. Australian rallia on isännöinyt vuodesta 2011 Coffs Harbourin kaupunki, joka on saanut kritiikkiä syrjäisestä sijainnistaan. Välivuosi mahdollistaisi sen, että Australian osakilpailun järjestäjät voisivat rauhassa etsiä parempaa paikkaa rallille.

Jari-Matti Latvala
Jääkö Australian MM-ralli ajamatta ensi vuonna? Kuvassa Jari-Matti Latvalan Australian osakilpailussa vuonna 2018. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

5. Suomen MM-ralli myöhäisempään ajankohtaan?

Suomen MM-ralli on ajettu viime vuosina heinä-elokuun vaihteen tienoilla. Tänä vuonna ajankohtana oli elokuun ensimmäinen viikonloppu 1.-4. elokuuta. Ensi vuonna kilpailu saatetaan järjestää vasta elokuun loppupuolella. Tähän on kaksi syytä: Rallin MM-sarjan tv-tuotannosta vastaava NEP Finland on sidottu Tokion olympialaisiin, jotka järjestetään 24. heinäkuuta – 9. elokuuta. Lisäksi Safari-rallin mahdollinen tulo heinäkuulle tarkoittaa sitä, että kesätaukoa pitää venyttää pidemmälle elokuun puolelle. Todennäköinen ajankohta Suomen MM-rallille on 20.-23.8.2020.

Rallin MM-kauden seuraava osakilpailu ajetaan Turkissa ensi viikolla.

Lue myös nämä

  • Uusimmat